polnozrnat riž
Madona, kašen riž neki je to?
Že nekaj časa me zanima, zato sem se odločila, da naredim temu konec, če mi boste pomagali seveda.
– dolgozrnati…..je pač sorta takšna, O.K., to razumem
– nebrušen se verjetno razlikuje od brušenega v brušenju, kašna je pa razlika v kvaliteti in kateri je bolj zdrav?
– parboiled…kakšen je pa ta?
– kakšen je polnozrnat?
V naprej se vam iz srca zahvaljujem za pomoč.
Interesantno vprašanje. To se nisem nikoli vprašala. Kupujem parboiled. Zakaj? Mama me je tako naučila. Tudi dolgozrnatega sem že kupila. V redu. Zadnjič sem pa v neki restavraciji jedla neoluščenega. To mi pa ni šlo. Tiste lupine sem grizla in grizla in se jih ni dalo zgrizt. Skoraj ves je ostal na krožniku. Drugače je bila hrana enkratna – slow food.
Iz knjige Sodobna vegetarijankska kuhinja
Dolgozrnat riž
Ta je najbolj znan in večstransko uporaben. Zrna so petkrat tako dolga kot široka. Temu rižu so odstranili zunanjo luščino, otrobi in kalček pa so ostali nedotaknjeni, zato je čvrst in ima izrazit okus. Kuha se dlje kot beli riž, vendar vsebuje več vlaknin, vitaminov in rudnin.
Riž belijo s kredo, smukcem ali drugimi konzervansi, zato ga moramo pred uporabo oprati. Prepariran ali parboiled riž delno skuhajo, da odstranijo škrob s površja, vendar ostanejo v njem skoraj vsa hranila. Tega riža ni treba dolgo kuhati, zrna pa se ne razkuhajo. Prepariran rjavi riž se hitreje skuha kot navadni rjavi riž.
Jasminov riž
Je mehak, lepljiv in okusen ter blago diši. To je dolgozrnat riž , ki ga uporabljajo v tajski kuhinji, da z njegovim nežnim okusom blažijo močno začinjeno hrano.
Riž Basmati
je ozki dolgozrnati riž. Po žetvi ga pustijo še eno leto zoreti, da postane značilno lahek, puhast in aromatičen. Njegovo ime pomeni “prijeten vonj”.
Kupiti je mogoče belega in rjavega. Rjavi vsebije več hranol in ima nekoliko izrazitejši okus. To je najboljši riž za indijske jedi. Odličen je tudi za riževe solate, če želimo lahka, nesprijeta zrna.
Divji riž
To pravzaprav ni pravi riž, temveč vodna trava, ki raste v Severni Ameriki. Ima nenavadno dolga, ozka rjavočrna zrna, ki imajo okus po orehih i nso čvrsta. Kuhati ga je treba od 35 -60 minut. Čas kuhanja lahko skrajšamo, če ga čez noč namakamo v vodi. Divji riž je izjemno hranljiv. Vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, predvsem veliko lizina. Je odličen vir vlaknin, ima malo kalorij in ne vsebuje glutena.
Poznamo pa še rdeči riž, riž Valencia in Italijanski riž.
LP, Maja
No jaz imam v roki natur reis iz Sparove linije Natur pur.
Na slovenski etiketi piše, da je to naravni riž. Kaj za vraga je pa že spet to?
Sicer je v nemščini razloženo (uvoznikom se očitno ni zdelo vredno prevesti)
In sicer piše (prosti prevod): naravni riž je pridobljen iz polnozrnatega riža, ki so mu odstranili samo lupino, ne pa tudi v notranjosti ležečo srebrno kožico in hranilne snovi kalčka, ki vsebuje pomembne vitamine, minerale in balastne snovi. Ima močan okus po orehih in se uporablja za prilogo, narastke in jedi iz ponve.
Kuha pa se ga 45 minut.
Vem, pa da obstaja t.i. riso integrale od Galo. A je ta oluščen ali ne?
Kate, se strinjam s tabo, da je to neoluščen riž -nebrušen in neglaziran.
Kuha se ga res precej dolgo, vendar si jaz zadevo poenostavim z ekonom loncem. Mi je pa všeč, ker je polnega okusa. Za kakšne poletne solate mi je všeč tudi Unbel Bensov riž, ki je kombiniran z divjim rižem. Lepa črno bela kombinacija, pa tudi zelo okusen.
Z neoluščenim rižem sem se zeznila prvič, ko sem ga kuhala.
Zunaj je bilo “samo” 32°C, jaz pa, da ne bom prevdolgo kuhala v taki vročini, bom naredila samo rižoto …:))) Ko se je 10 minut že kuhalo, sem pogledala navodila … :))))) Pa smo imeli še bolj toplo doma:)))
Sedaj ga vedno 8če se le da) namočim, potem je pa hitro.
Tudi meni je “poln” okus všeč.
Hja, pa še jaz z neoluščenim (ali nebrušenim, kaj vem) rižem. Pred leti sem ga kupila, da probam nekaj novega in bolj zdravega. Naneslo je, da sem ga skuhala za skupno kosilo obojih staršev, ko so prišli pogledat vnuke, očitno se nisem preveč obremenjevala z rešpektom pred kuhanjem (danes bi se bolj, se mi zdi :-))). Skratka, vsi so že sedeli za mizo pred praznimi krožniki, vse drugo je bilo že pečeno, ocvrto, kar je pač bilo, vsi skupaj pa smo žalostno strmeli v navodila na zadnji strani škatle, kjer je pisalo, da se kuha okoli 50 minut. Sploh nisem pogledala, saj vendar vsi vemo, da se riž kuha 20 minut, ali ne?
Najprej so me tolažili pred kosilom, potem še enkrat po kosilu, da kako je ta riž dober, v resnici so oboji bolj klasični in je bil riž všeč samo meni.
Odtlej ga kuham samo zase, ker meni je pa njegov polni okus res všeč. In sedaj vem, kako dolgo se kuha…
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.