Polnozrnat kruh
Poolnozrnat kruh, bi se temu (po moje) reklo, da je moka zmleta iz celega zrna (?). Če mu dodaš še semena, , pa izboljšaš okus (po moje), kalorije. Jaz v kruh,ki ga pečem v stroju, dodajam seme sezama, cca 1 žlico. Preprečuje osteoporozo in izboljšuje okus. Si mi pa dala idejo, da bom naslednjič dodala sončnična semena. Lep pozdrav Mica
Hej!
Semena kupim v vsaki dobro zalozeni trgovini,tudi v zelenjavni trgovini jih dobim.
Drugo pa je vprasanje polnozrnatega kruha. Mislim,da polnozrnat kruh ni ze to,ce dodas semena;moka mora biti polnozrnata oziroma enotna,kot smo vcasih rekli.Lahko tudi vec razlicnih mok. Semena lahko kar umesas ,ko obdelujes testo(pa se po vrhu posujes),ali tako,da razvaljas testo kot za potico in z dodatkom mascobe namazes in zavijes kot potico.
O tem je bilo ze veliko napisanega pod domci kruh in podobnimi posti.
Malo pobrskaj. Lep pozdrav Babi
polnozrnat kruh je izključno kruh iz POLNOZRNATE MOKE, kar pomeni, da je celo pšenično zrno zmleto in ni nič odvzeto, ali dodano !
Kruh iz takšne moke je težko narediti, ker je testo “težko”- pocasto in je zaradi tega ponavadi tudi dosti nižji (ne vzhaja toliko).
Najboljše je, če delaš takšen kruh iz mešane moke 50:50 (tip 400 in graham moka).
Lahko pa narediš kruh tudi iz polnozrnate moke, vendar je potem treba narediti kvasni nastavek in sicer takole:
4 dag kvas
10 dag moka
1 žlička sladkorja
1 dcl mlačne vode
to zmešaaš in pustiš stati 24 ur, da dobro fermentira in se kvasovke dobro namnožijo.
potem pa naslednji dan zamesiš kruh.Ne pozabi upoštevati pri receptu, kaj si dala v kvasni nastavek (voda-moka).
Potem ko boš naredila testo, vzemi cca. 100 gr tega testa in ga daj za 7 dni na stran, kar pri sobni temperaturi in boš imela odličen “kvas” za drugi teden in to ponavljaj vedno in nikoli ti ne bo treba kupit kvasa.Kar je najvažnejše pri vsem tem, pa je okus, ki je res dober.
Jože , zelo hvaležna sem ti za tale recept. Ga bom shranila ! Ampak nekaj vam pa moram vsem povedat , medtem sem se korajžno lotila peke tega kruha , sicer brez dodanih zrn še . Te bom dodala drugič sedaj ko vem kaj in kako.
Aja , ponosna sem ker mi je ratalo glede na to , kar si napisal kako lepljiva je ta moka ( res je ) težja in ja , nižji kruh je kot iz bele moke. Je pa dober . juhu:)))
Sem bila korajžna , ker tega prej nisem vedela , drugače bi bila verjetno bolj boječa..
Upoštevala bom tudi tvoj nasvet glede kvasa. Evo kako več glav več ve .
Vsem skupaj iskrena hvala !!!!!!!
lp , Jana
Babi , pozdravljena !
Veš kaj sem mislila , pa ne se smejat :)) Ja , sej zdaj bom pogledala v večjih štacunah . Včeraj sem brskala po Šparu , pa sem tam našla samo sezam in krasna olupljena semena sončnic. Samo so bile tako male pakunge , pa drage. Saj vem bo pa za večkrat , ni mi treba vsega naenkrat strest noter. No , predpostavljala sem , da bi to dobila kje k jih imajo u žakljih, jaz pa z lopatko nabiram in mešam malo tega malo onega , kot bonbone :))) Pa bi bla potem zadovoljna. Moko sem kupila polnozrnato , super je. Aha , pa vedela nisem ali jih lahko ali ne vmešam , skrbela me je teža vsega skupaj. Zdaj vem. Hvala babi !!
Pozdrav na primorsko iz LJ
Jana
Hej,Jana! Res so ta semena draga kot zafran.Seveda jih pakirajo v lepe
vrecke in paketke.Tudi sama pogresam take stare trgovine,ko si lahko z lopatko jemal in tehtal,pa jih na zalost ni vec. Za soncnicna semena sem poskrbela. V sadovnjaku zasejem vedno nekaj lepih soncnic in uspem tudi kaj semen pobrati. V glavnem jih pa pojejo sinicke.Saj jih je tako lepo opazovati,ko sedijo na tem ogromnem cvetu in zobljejo. Vcasih zmanjka v
enem dopoldnevu pol semen s cveta.:))
Mogoce pa je kaksna branjevka na lj. trznici(ali v kraju kjer zivis,ce nisi iz LJ.) kaj cenejsa. Pri nas v Kopru je vse tako zasoljeno;mlecno koruzo prodajajo po astronomski ceni. vedno bolj ugotavljam,da je meso se najcenejse;pa ga nimam prevec rada.Oci mi uhajajo k povrtnini. Lp Babi
Jaz take mešanice kupujem v vrhniškem Mercatorju. Tako da sem prepričana, da jih imajo tudi v Ljubljani. Najdeš jih na policah z zdravo hrano – zraven so ponavadi še razni kosmiči, otrobi, pa dietna hrana. Obstajata dve vrsti teh mešanic, ena je od Nature in druga od Biotopa. Mislim, da ni bistvene razlike med njima.
Pinjole so pa semena pinije. Mislim, da je to ena vrsta bora.
Hej,Jana! Prejle sem prezrla vprasanje za pinjole.
To so semena storzev pinij,ki rastejo tudi ob slovenski obali(Strunjan,Ankaran…) Jedrce je v zelo trdi lupinici,ki se skriva v teh velikih storzih.Ko storz dozori,se tudi luske same odpirajo in semena popadajo.
Pravi uzitek je nabirati te storze in potem v kuhinji na toplem poka,ko se luske odpirajo. Jaz jih v glavnem nabiram sama,le malokdaj kupim.So v majhnih paketkih in kar drage. Toscanske sladice bazirajo na pinjolah in mandeljnih. So dober dodatek kruhu in marsikateri slani jedi.
Imenitne so se zlasti malo popecene v pecici. Uporabljamo jih tudi za
pesto,ko stolcemo pinjole,baziliko,olivno olje in dodamo parmezan.
Jaz ga delam sama. Pridi kdaj na obalo in lezi pod visoko pinjo.Potem bos to dozivela v zivo. Lep pozdrav babi
Babi :))))))) pa da veš …zdaj vem kaj so pinjole. Mi je povedala Irena* in sedaj še ti . He , he , nikar si ne misli , da ne bom naredila tega ! Se ulegla pod pinijo , sam čak da jo najdem :)) Mam teto v KP pa še prijateljica me tkoo dolgoo vabi tja k njej . Bom šla , samo če mi prej najde to drevo :)) Lepo si to napisala:))
zares en lep večer
Jana
Hej,Jana! Te visoke pinje bos hitro nasla,saj so tako lepe in jih ni malo, le prste bos imela malo crne od rahlega prahu,ki se drzi teh trdih lupinic. Potem jih bos pa tolkla.
Ko se peljem proti Toscani,me vedno znova preseneti pogled na hrastove
gozdove in pocasi se ta slika spreminja. Vedno vec je cipres in potem tudi pinij. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.