Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika POLNJENE PAPRIKE

POLNJENE PAPRIKE

Kako delate klasične polnjene paprike? Imamo jih radi, do sedaj pa smo jedli le mamine. Jih tudi zmrzujete?

Hvala za prijazne odgovore.
Pozdrav,
A.

Pozdravljena!

Upam, da ti bo moj recept všeč. Gre pa takole:
Paprikam očistiš semena in jih opereš pod tekočo vodo. Mleto meso (količina je odvisna od velikosti paprik) daš v posebno skledo, soliš, popraš in premešaš. V ponvi na olju prepražiš čebulo, dodaš opran riž (1/3 od količine mesa – torej 2/3 mesa, 1/3 riža) in mešaš, da riž postekleni. Dodaš še nasekljan peteršilj, ki ga naj bo kar nekaj, ker da dober okus. To daj k mesu in premešaj, potem dodaj še jajčka po občutku, da se ti bo masa fajn držala skupaj. S to maso napolni paprike, vendar ne do konca, pusti za kak prst prostora do vrha paprike.
Omaka: na olju prepražiš sladkor, pribl. 3 žlice, dodaš nasekljano čebulo, malo posipaj z moko in zalij z mrzlo vovo. Ko zavre dodaj paradižnikovo mezgo in malo vegete. To naj vre pribl. 15 min. Potem to omako precedi v drug lonec na paprike in vse to počasi na malem ognju kuhaj. Dodaj koreček (2-3), list zelene, soli, popraj po okusu, lahko dodaš še čili.
Upam, da nisem česa pozabila, aja, paprike tudi zmrzujemo za zimo, ko zelo tekne. Lahko jih zamrzneš brez omake, surove, kot to počnem jaz, lahko pa jih skuhaš v omaki in jih nato zmrzneš, kot to počne moja mama.
Pa dober tek ti želim!

Sandra,
hvala za recept. Zanima me še približen čas kuhanja.

Lep pozdrav,
A.

Jaz naredim zelo podobni kot Sandra, le da riž na polovico skuham. Omako pa naredim takole: v posebni posodi v vodi skuham paradižnike, paprike in čebulo. S paličnim mešalnikom zmiksam. V drugi posodi na olje dam malo sladkorja (1 mala žlička), ko sladkor zarumeni dodam moko (2 veliki žlici) in zalijem s prej pripravljeno omako. Ko zavre v omako naložim polnjene paprike in pazim, da zelo počasi vrejo 1 uro. Včasih kar vmes vkuham čufte, če mi zmanjka paprik, saj otrosi itak papriko dajo stran.

Zelo preprosto – samo lotiti se je potrebno dela.

Papriko potem po porcijah z omako vred zamrznem.

LP

Moj recept je nekoliko bolj enostaven, pa tudi zelo okusen:
V posebni skledi zmešam 3/4 mletega mesa, 1/4 surovega, opranega riža, jajce (ali več – odvisno od količine; le da poveže maso), nasekljan česen, peteršilj, solim popram in dobro, vendar narahlo premešam. Mase nikoli ne mešam z rokami, temveč le s kuhalnico, saj potem zmes ni trda.Paprike napolnim, pustim nekaj prostora, saj se (predvsem riž), nakuha.
Za omako:
Na žlici olivnega olja prepražim sladkor. Ko zarumeni, dodam obilo paradižnikove mezge (iz tube). V poletnem času namesto mezge uporabim kuhan in pasiran paradižnik. Zalijem z vodo, solim, dodam polnjene paprike, zraven kuham list zelene in petršilja. Če naredim mase preveč, jo oblikujem v čufte. Omake je lahko kar precej, saj jo paprike že med kuhanjem in tudi, če jih pustiš za naslednji dan, precej “popijejo”.

Papriko kuhaš približno 1 – 1,5 ure – odvisno od velikosti paprik.

LP, Sandra

Jaz mleto meso lepo poprazim na veliko cebule, zacinim, osolim (kuham cca 30 minut), dodam petersilj, riz, nato pa z ze peceno maso napolnim ociscene paprike in jih pokrijem s cepkom od paprike (tam, kjer je pecelj), da zmes ne gre ven (in tudi nikoli ne gre ven).
Omaka: Na olje dam 2 zlici moke in veliko cebulo (narezano na drobno) ter mesam, da zarumeni, dodam paradiznikovo mezgo, sladko rdeco papriko v prahu, zalijm z vodo, dodam 1 govejo kocko, malo vegete, sol, poper in lovorjev list. Ko zavre dodam paprike in kuham toliko casa, da se paprike zmehcajo (saj meso je itak ze kuhano).
So pa zelo, zelo okusne!

lp

V omako dam kuhati za okus še 1/2 jabolka (kislo-sladko).
Lp mama

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close