Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Polni delovni čas pri podjetju. So me dolžni zaposliti?

Polni delovni čas pri podjetju. So me dolžni zaposliti?

Pozdravljeni,
moja situacija je sledeča: že četrto leto 40 ur (ali več) na teden, se pravi polni delovni čas, delam pri podjetju, ki pa me (kot še preostalih 30) noče zaposliti, ker je to zanje prevelik strošek. Do lani sem delala prek avtorske pogodbe, ko je ta postala predraga so me porinili v odprtje s. p.-ja.
In sem se sprijaznila – mi vsaj teče delovna doba, če se mi kaj hujšega naredi, imam po 30 delovnih dneh plačano bolniško itd. Zapletlo se je, ko sem jim povedala, da sem noseča. Takoj so začeli iskati nadomestilo zame in mi dali vedeti, da pri njih kmalu ne bom več dobrodošla.
Zanima me, katere pravne možnosti imam v tem primeru. Po pravem bi morali zaposliti vse, ki pri njih delamo za polni delovni čas. Prej se niti nisem želela prerekati z njimi, zdaj pa mi ni več vseeno. O svojem delu imam dokazila, imam tudi urnike, ki dokazujejo polni delovni čas. Če jih anonimno prijavim, bom kaj dosegla? Pa ne ponujajte mi “ekonomsko odvisne osebe” kot rešilno bilko, saj v zakonu piše, da je o tem, da si odvisen od enega finančnega vira, treba obvestiti vodstvo podjetja, kar pomeni, da ti še prej pokažejo vrata …
Hvala.

Potrebovala boš odvetnika.

Najprej moraš takoj po 214. členu ZDR-1 obvestiti “delodajalca”, da si ekonomsko odvisna oseba. Pač pošlješ mu podatke, da je podjetje edina stranka.

Nato jih opozoriš, da po tem členu velja varstvo, da ti ne smejo odpovedati pogodbe. Je pa to nova zadeva, ni sodne prakse, tako da bomo videli kako in kaj.

Pozdravljeni!

Smo podjetje Legas s.p., ki nudi ZAGOTOVLJENO NAJUGODNEJŠE PRAVNO SVETOVANJE.
Pravne nasvete želimo približati vsem, ne glede na njihov socialni položaj!!!

Poglejte si našo spletno stran: http://www.legas-kranj.si/
FB stran: https://www.facebook.com/legaskranj

Lahko nam pišete na: info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close