poljudna zgodovina, na pomoč
Pozdravljeni,
Hecna je tale pot potreb po znanju, morda le potešitev radovednosti. Mogoče nisem bila pozorna v SŠ, zagotovo pa zgodovine nisem imela več na faksu. Ja, moj študij je bil, na žalost, zgrešen…
Kakorkoli že, izlet in ogled nekaj slovenskih zgodovinskih točk v Prekmurju, me je začelo siliti, da zapolnim vrzeli, ki so neizpodbitno nastale.
Zanima me zgodovina Europe od začetka n.š. križarske vojne, vitezi Europe, vojskovanje na Britanskem otoku, pravzaprav vse do konca srednjega veka.
Ali obstaja kakšna poljudna zgodovina? Hočem reči, ne bi rada diplomirala zgodovine na filo faksu pa vendar bi rada razjasnila čimveč dogajanj v zvezi z gibanjem ljudstev po europskem prostoru, širjenju vere, izvedeti ali so vitezi okrogle mize le legenda, kakšno vlogo so imeli, malteški vitezi, vitezi temparji, vitezi prostozidarske lože (ali so spolh bili vitezi?), potem mušketirji… Uf, koliko je tega.
Saj vem, da ne more biti brošura, sem pripljavljena brati kar precej, le izognila bi se rada labirintu, ki je na poti iskanja tovrstne literature brez priporočil, neizogiben.
Hvala in pozdravček vsem.
Mihica
Za začetek ti priporočam Zgodovinski atlas sveta in malo obširnejšo Ilustrirano zgodovino sveta.
Obe knjigi sta urejeni po letnicah in imata ogromno fotografij, risb in zemljevidov, da si vse skupaj laže predstavljaš. Obe knjigi se mi zdita zelo dobri za splošne informacije o dogodkih in za to, da ugotoviš, kaj te še posebej zanima.
Naj še dodam, da veliko o templarjih lahko prebereš tudi v knjigah Sveta kri in sveti gral (naj bi v kratkem ponovno izšla v slovenščini pri založbi Učila), Mesijanska zapuščina, Tempelj in loža ter Inkvizicija.
Mislim, da so zgodovinski podatki v teh knjigah kar pravilni, seveda so pa zraven tudi avtorjeve interpretacije, za katere ni ravno preveč dokazov, je pa vsekakor zanimivo branje.
Zelo lustne so knjige iz zbirke MK – vecjega, A4 formata, rdecih platnic (povprasaj v knjiznici, ker se nikakor ne morem spomniti imena zbirke), kjer imas v veni knjigi npr. na lep, kratke nacin opisano francosko zg., pa srednji vek itd…za nek okvir bo zadoscalo, potem pa pac kopljes globlje.
Fina je tudi Zgodovina Anglije, ce te konkretno zanima le to podrocje. Zgodovinskih knjig je res veliko in mislim, da ne bo tezav. Pa veselo ‘ucenje’!