poljubljanje pri 11 letih! Kaj zdaj???
Najstniške ljubezni gor, ali dol, meni se zdi malo prekmalu za poljubljanje med 11 letnim fantom in 13 letnico.
Vem, da ima sin simpatijo, včeraj pa se mi je “posrečilo” videti, kako se poljubljata, za hišo na gugalnici, kot kakšna 20 letnika.
Komaj sem se zadržala, da nisem čez okno kričala naj nehata. Z največjo muko sem počakala, da mularija,( bili so trije, ena punca ter dva fanta) odide domov. Pogovorila sem se s sinom in mu rekla, da je veliko prehitro, da si s punco dajeta prave “francoze” in se otipavata.
Seveda je bil jezen in užaljen, pa prizadet in tako naprej…
Prepovedala sem obisk dekleta pri nas in obisk njega tam, pa brez mene nikamor več, odpade kolo, pa sprehod …
No, danes pa me sin seveda ignorira, s solznimi in rdečimi očmi, ker mu telefon zvoni non stop, sem mu vzela še to, pa tablico in računalnik…
On sploh ne dojame, da ima šele 11 let- no, čez kak mesec jih bo 12! In da se ne more obnašati kot se je… Pravi, da je to normalno, da to delajo že mlajši…
Vse o sexu, o odnosih mu je jasno, a on je zaljubljen…
Pravi, da pretiravam… RES????
Včasih so šli v cerkev, ob večerji se pomolili nato pa spat in sexat pri popolni temi. Danes pač mularija ima dostop do vseh informacij in je drugače. Prej sexajo, preden si ti sploh vedela, za kaj se gre pri taistih letih. Ne pretiravaš, ampak tudi ne razumeš. Se strinjam, da je tudi za moje pojme se prekmalu kuševati ter verjetno počasi že dolčkati, ampak svet se ne suče samo okoli mene ali tebe.
moj prvi poljub je bil tudi okoli 12- 13 leta, a tisti navadni nerodni cmok, malo na ustnice, pa seveda na lice. In to čisto drugače,otroško, nedolžno.
To pa je bilo ta pravo kušovanje, kot ga izvajamo odrasli.
Kaj zdaj? Kaj naj mu pokažem, dokažem, razjaznim, da je še premlad-presmrkav za to?
Eh, se mi zdi, da sem že zamudila…. 🙁 :/
To pišejo ženske z dvojnimi merili. Če bi bila punca, fant pa star 13 let, bi pisale popolnoma drugače.
Ja, je prezgodaj, fantu je treba meje postavit in povedat, da se tega pri enajstih letih pač ne počne. Imam desetletnico in bi me kap, če bi videla kaj takega.
Je sicer res, da nekateri otroci dozorijo prej kot drugi, ampak tule je dozorela predvsem 13-letnica, tvoj otrok sigurno pri svojih letih ne. Po moje si naredila prav, za vse to bo še čas. Čeprav sina kot kriminalca ravno ni treba obravnavat in ti verjetno vsaj 10 let ne bo nič več povedat, ampak J… ga, starševstvo ni lahko. Ko bo imel svoje otroke, bo pa razumel.
Jaz še pri 15-ih nisem smela nikogar pogledat. Kakoroli sem bila takrat jezna in besna, zdaj vem, da je bila to prej skrb kot karkoli drugega.
Pa čas je tudi, da se sin nauči, da se vsega ne dela mami na očeh. 🙂 Kaj mu pade na pamet? Že to kaže na veliko nezrelost.
V bistvu pri 11-ih že konkretno seksajo zdaj in časov “ko sem bila jaz stara … ” sploh ni več.
Pri današnjih otrocih je odnos do spolnosti popolnoma drugačen kot je bil pri nas, recimo generaciji 35+.
S takšnim omejevanjem tudi ne boš nič dosegla. Razen seveda, da ti bo najstniški sin totalno zameril. Raje se usedita, pogovorita, kaj pričakuješ od njega in da s poljubljanjem in morebitnim seksom pride tudi popolnoma druga vrsta odgovornosti in da bo seveda moral biti od zdaj naprej odgovoren za vse morebitne posledice.
Umirjen pristop namesto panike in prepovedi bo veliko učinkovitejši.
Veš kaj, razumem, da se pogovoriš z otrokom, tudi neke meje postaviš, ampak to, kar pa ti zganjaš že dva dni po moje presega vse meje. Tako mejo razuma ene razsodne odrasle osebe, kot mejo spoštovanja lastnega otroka.
Preberi še enkrat za sabo, kaj si mu vse prepovedala in vzela: ( Prepovedala sem obisk dekleta pri nas in obisk njega tam, pa brez mene nikamor več, odpade kolo, pa sprehod … No, danes pa me sin seveda ignorira, s solznimi in rdečimi očmi, ker mu telefon zvoni non stop, sem mu vzela še to, pa tablico in računalnik…)
Zaradi enega poljuba ali dveh ?!!
Res je, premlad je še, ampak ti si pa naredila pravi cirkus iz tega. Pa saj ni kriminalec, nikogar ni oropal ali ubil. Pri 11 letih je poljubil punco in namesto, da bi ta prvi poljub, pa kakršenkoli je že bil, v sebi nosil celo življenje, mu je mama priredila pekel.
Dosegla boš pa k večjemu to, da ti ne bo povedal nič več in da bo postal mojster prikrivanja stvari pred tabo.
Svetujem ti, da se najprej temeljito pogovoriš s svojim možem, sama s seboj, nato pa še z njim. Pa ne s prestola avtoritete in moči, temveč kot razumen starš, ki na razumen način vodi otroka v svet odraslosti. Pa na obilico humorja ne pozabi. In mu povej, da si ga tudi ti grozno polomila, si mnenja ( ki ga boš seveda uveljavila ), da je bolje, da se z deklico nekaj časa ne vidita, vse ostalo, pa si izrekla v afektu in preklicuješ. Seveda so počitnice in seveda sme ven in na kolo in seveda mu boš vrnila tablico, telefon in računalnik. In potem se naj pogovori z njim obvezno še ata. Tako, po moško ! Ker moški mladiči rabijo moške pogovore, ko se odpravljajo v svet.
11 letni zaljubljenec trpi prav tako kot odrasli zaljubljenec, to ti lahko potrdi marsikdo na tem forumu iz lastnih izkušenj….
Meni se to poljubljanje sliši kot neko eksperimentiranje. Ne kot vzgib neke zaljubljenosti najstnika, bolj kot raziskovanje (kako to zgleda), če razumeš kaj želim povedati.
Kaj pa njegov ati pravi. Sigurno se še spominja časov, ko je bil sam star 11 ali 12 let, kako je on tedaj doživljal šolske simpatije. Kako pa on misli, da je poljubljanje doživljal sin (torej kako bi on sam doživljal to poljubljanje pri 11-12 letih). Sigurno drugače gleda, kot gledamo mame.
Jaz osebno mislim, da ne bi tak halo dvignila. Bi pa jasno povedala kaj si mislim, pa vprašala bi tudi njega, kako mu je bilo všeč, kako se je počutil… Vsekakor bi bolj tovrstne pogovore prepustila možu. Se mi zdi, da bi z njim lažje se pogovarjal, kot z mano. Če bi to sploh rabil bit kakšen velik pogovor. Po moje bi na hitro končala. Par stavkov, pa bi bilo konec.
hvala za mnenja!
Odvzem privilegijev je bil zaradi njegovega obnašanja včeraj, ko sem mu rekla, da ni primerno tako poljubljanje pri njegovih letih.
Vzkipel je, seveda, povzdignil glas… Brez spoštovanja ne bo nič! Jaz spoštujem njega, a jasno mora biti, da sem jaz starš, on pa otrok! In vse kar je sledilo, je sankcija zaradi neprimernega vedenja in neprimernega odnosa do naju z možem.
Danes je z mulanjem še prilil ogenj, s pačenjem, zmrdovanjem…
Hja, moj moto je nekak tako: če se imaš za odraslega, potem se tako tudi obnašaj, vedno, ne samo, ko ti to paše! In nakopal si je odvzem še ostalih privilegijev.
Mož , sin in jaz smo se pogovorili,prišli do zaključka, da lahko ima simpatijo,poljubljanje in otipavanje pa morata omejiti na zgolj držanje za roke in cmokanje na lica.
Verjetno sem s pisanjem izpadla kot kaka fašistična mama, sem pa daleč od tega. Le presenetilo me je konkretno…! 🙂
Ko bo mulc preštudiral vso stvar in ko bo z dejanji dokazal, da je zaupanja vreden, mu zlagamo vrnem vse ugodnosti in privilegije. Zaenkrat ostaja pri tem, kar sem že opisala.
postavljanje mej mora biti razumno in namen tega je,da otroka naučijo odgovornosti in posledic…
tako odvzemanje vsemogočih privilegijev in vsega drug za drugim s tem dosežeš pa samo kontra učinek… ker ko boš otroku vse odvzela mu bo jasno,d a gre samo za “boj” med vami in ne za kakršnekoli resne posledice katerih nnamen je njegova zaščita in varnost in ker itak že mu bo že vse odvzeto si bo rekel saj je brezveze,d a se sploh še trudim, ker itak nima smisla za nič… in bo počel bedarije naprej… boš dosegla ravno kontra…
za moje pojme si s tem pokazala svojo nezrelost in ihtavost… se strinjam,d a je za vse kaj takega še prezgodaj , ampak na tebi je blo, da se ustaviš zbereš in premisliš kaj je taka posledica za otroka, ki ga bo najbolj naučila odgovornosti…
ti pa si to ihtavo se zaletela z vsem odvszemom telefona in vsega, saj to ni normalno… ni čudno,d je prizadet … saj veš tudi on ima čustva…
in zdaj še svoj ihtavi in brezglavi način kaznovanja, ki daje samo nasprotne učinke, še opravičuješ s tem,d a nalagaš še dodatno krivdo otroku…
ti tudi ne deluješ najbolj odraslo, kako naj potem otrok… svojih napak pa ne priznaš…
meje ja samo meje morajo biti vzgojne,d a otroka učijo odgovornosti in posledic… ne pa tole tvoje ihtavo reagiranje pod pretvezo vzgoje…
No, me prav zanima, kje imate te 11-letnike, ki seksajo. Aja, to so verjetno od vas, ki se vam zdi zgoraj omenjeno počenje nekaj najbolj normalnega na svetu in za podpirat. Fant rabi itak izkušnje. Da pa je na drugi strani ena deklica, ki to rabi še manj, pa itak ni važno.
Zgoraj se je en celo pohvalil, da je pri 11-ih že. Po moje en dedek, ki mu jo je zagodel spomin.
No, talati francoze pri teh letih je še men malo prezgodaj. Ok, pač si mu sedaj vzela vse “privilegije”, ampak a misliš, da bo to zaleglo? A mu boš naštimala kam skrito kamero, boš z njim hodila v šolo, mu boš prepovedala hobije, da bo ja prišel čist domov, brez cmokanja oz. francozov? Kaj pa šola, že hormonsko bluzi, se še vedno pridno uči, izpolnjuje ostala pričakovanja 11 letnika, če so mu že hormoni začeli nagajati?
Lahko mu prepoveš na vse možne načine, ampak a si pomislila, da bo našel tudi način, ko mu francozi v nadaljnjem ne bodo dovolj in bo ekperimentiranje prestavil v višjo prestavo, ki ne bo samo otipavanje? Pa če mu daš ob tem miljon ali tisoč in eno prepoved?
Misliš, da bo pri 15, 16 že odrasel, ko bo imel že kakšen seks za seboj?
Povej, koliko časa pa rabiš, da boš pridobila zaupanje in ali bo to s tem, ko ga boš puščala iz kletke ven in notri, kjer bo varen tudi pred strelami? Ker me firbec matra, ali boš rabila en teden za zaupanje ali en mesec, eno leto, da bo nato otrok dobil privilegije nazaj? Navsezadnje, če si se odločila mu vzeti privilegije, boš morda prišla do zaključka tudi v delu, da ste po nepotrebnem kupovali otroku nek gsm aparat, če ste ga morda zato, da vas bo poklical, da ne boste v skrbeh, da je premožno tablico dobil zato , da bo delal domače naloge, ne pa zganjal kurblhaus z njim, da bi bila boljša investicija, če bi mu kupili sobno kolo in bi ga potem za rekreacijo lahko še ti malo uporabila, namesto svežega zraka si bo pa kot dober slikar na steno narisal sij narave, ki ga bo občudoval z žvrgolenjem kukavice iz ure na steni.
Saj je prav, da si mu povedala, da se ti zdi prezgodaj, ne pozabi ga pa osvestiti glede morebitnih posledic. Nič ne pomagalo tudi, če bi začel mogoče kaditi in se alkoholizirati in bi slišal le, da je to prepovedano za otroke, da je škodljivo, hodil bi le s teboj v trgovino, ne bi se mu pa sanjalo, zakaj je nekaj sploh škodljivo in kakšne posledice se lahko pripetijo. Represija lahko tudi zaleže, mnogokrat ima pa ravno kontra učinek od pričakovanega.
Jaz pa takole vidim te zadeve. Danasnji je ogromno otrok, ki imajo vsega polno rit. Igrac, tv-ja, dvd-jev, tablic, top sportne opreme, vsega od a do z, in zato nimajo nobenih pravih zelja, to pa pomeni motivacije za razne dejavnosti. In tako nanese, da jih potem pri rosnih 11-letih ne interesira vec smucarski tecaj, tecaj potapljanja, ucenje trikov pri rolanju, domace zivali, kartanje v druzinskem krogu, instrument,…, temvec edino se nedotaknjeno podrocje: nasprotni spol in seks. Obicajno potem cez kaksnih 5-10 let pogruntajo, da to se ni to in se spet iscejo in negujejo hobije, ampak zal vmes na racun prezgodnjih seksualnih avantur, od katerih se jim strga, najprej trpi sola, kar pa ima dolgorocne zivljenjske posledice.
Ma daj, moji otroci imajo vsega polno rit, pa jim kaj podobnega ne pade na pamet. 11 let, ljudje, 11 let. Dajte pogledat malo te otroke. Ne rečem, da se ne dogaja, ampak samo tam, kjer ni doma nobenega nadzora in starši to celo podpirajo. V zblojenih družinah. Imam pa že raje starša, ki bobu reče bob, kot pa da všečka seksi pozo svoje dvanajstlenice za Facebooku. ta se pa leto pozneje že s tipom ganja okoli vsem na očeh. Ker ji očitno nihče ni povedal, da to ni okej.
Forum je zaprt za komentiranje.