Poljska z družino in avtom
Pozdravljeni,
letos se z družino (jaz, mož, dva otroka – 8 in 10 let) odpravljamo na Poljsko za kakšna dva tedna. Pred dolgimi leti sva že bila z možem z nahrbtnikom ter vlakom in bilo je super, zdaj pa bi šli malo bolj udobno. Nekaj dni bi ostali na obali (imam že ogledanih par hotelov), sicer pa bi se vozili naokrog. Zanima me predvsem: so kakšne psoebnosti na cestah, pri vožnji (vem, da so ceste polne lukenj); kako je s kriminalom – lahko avto pustiš kjerkoli (imamo Opel Zafiro); kako je s prenočišči? Je treba vse v naprej rezervirati ali je dovlj penzionov/sob itd., da se samo zvećer ustaviš in dobiš prenočišče? Ne rabimo luksuza, samo čisto sobo s kopalnico. Nekaj slovanščine znamo (mož zna tudi rusko, oba nekaj poljskih fraz), tako da jezik ne bo problem. Ali se da kopati v poljskih jezerih – kakšne so julija temperature vode? Ogledati si nameravamo marsikaj, Varšavo bomo najbrž izpustili, ker je kaotična in razen par muzejev in znamenitosti v centru ni ravno zanimiva za otroke (ker je bilo mesto v 2. sv.v. do tal porušeno in so obnovili samo strogi center, za srednjeveškim obzidjem pa se začnejo soci bloki). Vsekakor bi si ogledali Krakow, Wroclaw, Poznan, Gdansk in manjša stara mesta, ki jih ne manjka, najbrž tudi Mazurska jezera in Volčji okop (mož je ljubitelj vojne zgodovine 😉
Hvala za vsak nasvet!
Ceste so se po mojih izkušnjah v zadnjih letih precej izboljšale (in so primerljive z našimi), ker pa je avtocest še vedno zelo malo, Poljska pa je velika, imaš včasih občutek, da se voziš in voziš, pa nikamor ne premakneš. Glede avta jaz kakšne posebne nevarnosti ne vidim, saj vsaj v mestih ne bo v ničemer izstopal iz povprečja. Glede na to, da Poljska z nekaj izjemami (predvsem Krakow in Mazurska jezera), še vedno ni neka zelo priljubljena turistična destinacija, sem skoraj prepričan, da težav s prenočišči ne bi smeli imeti. Jaz sem sicer na tak način, da sem si sproti iskal prenočišča, tam potoval v drugem letnem času, a takrat ni bilo nobenih težav (poleti pa sem vedno spal v kampih). Dobra opcija za spanje so krčme ob cestah (Karczma). Običajno gre za hiše iz masivnega lesa, ki jih precej zlahka opaziš.
Predlagam še nekaj krajev, ki se jih po mojem mnenju res splača obiskati:
– Lublin
– Kazimierz Dolny
– Zamošč
Forum je zaprt za komentiranje.