Poletno potovanje-pomoč tisti z izkušnjami
Živjo, sem študentka,ki bi prvič v življenju rada potovala kam dlje kot so slo. obale, seveda pa so moje finančne zmožnosti primerne mojemu statusu 🙂 želja je nekje ČG, Grčija, Španija…v poletnih mesecih. Vendar nimam pojma kako se stvari lotiti, grem na turistično agencijo in jim zaupam,da mi pripravijo ponudbo, ki bi mi ustrezala? Ali se stvari lotiti v lastni organizaciji, toda kako?
Ker verjamem, da se na tem forumu nahaja kar nekaj ljudi, ki ste veliko potovali/potujete, vas naprošam za kakšen nasve, kako se stvari lotiti, opozorilo…za vsakršno pomoč se vam iskreno zahvaljujem.
Želim vam lep in uspešen dan,
M.Z.
Jaz bi ti vsekakor priporočila, da potovanje izvedeš v lastni režiji. Najprej izberi destinacijo in se loti raziskave po netu. Tu najdeš ogromno informacij, sploh ti priporočam branje Thorn Tree na Lonely Planet strani. TUKAJ Tu sem vedno našla ogromno koristnih nasvetov od krajev, ki si jih je vredno ogledati, do prenočišč, restavracij…. skratka veliko informacij o budget popotovanjih. Spet je pomembno vprašanje, za koliko časa imaš namen potovati, kajti od tega je tudi odvisno, koliko boš počela v izključno lastni režiji, prevozi…. koliko imaš namen zapraviti… greš sama…… Za kaj več nasvetov moraš tudi kaj več napisati. Opozorila so spet odvisna od tega, kam potuješ.
Nezemljanka-hvala za odgovor 🙂 Šla bi s fantom za recimo 10 dni… nikakor me ne zanimajo all inclusive variante, po drugi strani pa si ne želim pristati kje v kakšni totalni “luknji” (vem, da so merila za “totalno lunknjo” različna, naj povem samo to, da mi barva laminata ni pomembna, samo da je kopalnica in pa čista postelja :D). Rada bi čim več videla 🙂
Bom prebrala vse kar je dostopno na linku. Ker se spuščam v dokaj neznane vode, se mi bo več vprašanj verjetno pojavilo kasneje,ko bodo stvari bolj dorečene.
Lp,
M.Z.
Živjo Majčika,
jaz hodim na takšne dopuste, kot si jih ti želiš. Organiziram si jih sama, rezerviram izključno prek spleta vse, od letalskih kart do apartmajev, hostlov. V tujini se pa lovim sama, brez vodenja, je definitivno zabavno, pa še prišparam.
Samo za primer: lani Španija: let.karta 30€, apartma 48€, 1 teden
Letus Malta: let.karta 30€, apartma 53€, 1 teden
Koliko pa še zapraviš tam, je pa od človeka do človeka odvisno. Jaz sem ugotovila, da nikoli ne bi mogla zapraviti toliko, kolikor bi me stal aranžma prek agencije, pa čeprav si moram potem sama kriti še prevoz do Evropskih letališč (iz SLO itak nič, popolnoma nič ne vozi), taksi da me zapelje do apartmaja in hrano.
No pa še to, jaz hodim na dopuste izven top sezone, zato so cene tako nizke. Lahko pa vseeno pogledam malo, kaj bi našla za poletje.
Lahko mi pustiš kontakt, pa ti probam kaj zrihtat.
Pojdi na tobor preko Voluntariata. http://www.zavod-voluntariat.si/
Bos malo na taboru pa malo okoli. Lahko tudi z Interrailom.
Oila,
tudi jaz se letos s fantom odpravljam v Barcelono za 10 dni. Sicer to ni bilo načrtovano, saj je on bolj za 25-urno poležavanje, če bi bilo možno, vendar je rekel, da letos vso organizacijo in želje prepusti meni, ter da se mi bo prilagodil. Tako že cel mesec vsa navdušena berem vse možne priročnike, iščem hostel in karto za avion itd.
Pred kratkim pa mi je vso voljo vzela njegova mami, češ da nama ne bo uspelo okoli hodit v lastni režiji, da so hostli za en drek in za samo totalne backpackerje, da je tam vse takoooo drago, da nimava dovolj denarja in da njen sin ne bo zdržal 10 dni brez fiksne prehrane in ne vem kaj…Skratka čisto mi je ubila voljo, tako da sedaj vas sprašujem, če je res nesmisel iti v lastni režiji v Barcelono.
Menim, da mi z agencijo ne bo uspelo videti tistega, kar jaz želim, saj je v Barceloni poleg vseh teh muzejov s slikam še mnogo drugega zanimivega kar me bolj zanima. Torej:
1. vprašanje
Je 2000 eu, vsak 1000 eu dovolj za hostel, hrano in vstopnine, karte??
2. vprašanje
Kako je zdj s temi hostli? a ni njihov namen za nas študente in vse, ki imamo dokaj low budget? So urejeni in pač normalni za preživetje tistih 8 ur ko spiš??
3.vprašanje
Opazila sem, da se cene v Hostlih močno spreminjajo glede na to, ali je zajtrk vključen ali ne? Ali se zajtrk splača vzeti in imeti nek obrok fiksen? kaj pa če si dnevno kupuješ v pekarnah ali na tržnici zajterk, glede na to, da je večina hostlov v centru?? je kdo to že počel in kakšne so CENE me predvsem zanima?? pa tudi okvirno me zanima, tisti ki ste bili, kje ste jedli kosilo, večerjo in koliko plačali??
kaj to pomeni, da ima hostel napisano, da je možna uporaba kuhinje al neki podobnega??
4. vprašanje
je res, da z malo odaljenim hotelom prideš ceneje skozi kot s hostlom?? Koliko se potem zamudiš z metrojam ali drugim prevozom?? kaj ni bistvo da si v centru dogajanja torej v okolici La Ramble??
5.vprašanje
Koliko ogledov ti uspe narediti v enem dnevu, tako v normalnem tempu in z uživanjem??
Hvala vsem, ki boste podali informacije, saj sem trnutno ostala čisto brez veselja in z mislijo, da mi ne bo uspel ta podvig, ker so hostli za “klateže” in je Barcelona tako draga,d a mi je nikoli ne bo uspelo videti.
Punca, ne si pustit vzet veselja! Ene mame bi itak najrajši svoje sinkote povsod za rokco peljale, ker itak mislijo, da ne bodo preživeli niti dneva brez njih in njihove papice 😉
1. Če najdeš ugodno letalsko karto in namestitev, bi moralo 1000 evrov zadostovati. Je pa res, da za razne vstopnine evri kar frčijo iz žepa 🙂
2. Hostlov ne poznam, midva (že v zelo zrelih srednjih letih) potujeva s šotorom, če je letalska varianta, poiščem kak ugoden hotel.
3. Hotel vzamem obvezno z zajtrkom, da se lahko zjutraj fajn najem in nisem že lačna čez dve uri.
4. Meni je ljubše imet hotel čim bližje dogajanju/centru, vožnja ven iz mesta pomeni dodatni strošek in tudi izgubo časa. Se da preračunat, kaj se bolj splača.
5. Z ogledi ne pretiravat, sploh, če je tvoj sopotnik bolj “na easy” naštiman in če imata na razpolago 10 dni. Vzemita si čas tudi za poležavanje na plaži, potepanje po Barceloni kar tako, mal zabušavanja v kakšnem parku, ki jih je Barcelona polna. Če si nameravata veliko ogledat, priporočam Barcelona card, vključuje javni prevoz in zastonj vstopnine ali popuste pri vstopninah, cena za 5 dni je 47 evrov. Malo prekalkuliraj, kaj si nameravata ogledat in koliko bi to stalo, dodaj še prevoz, pa boš videla, če se splača. Jaz vedno vzamem te kartice, ko sem prvič v kakem mestu in čisto povsod se splača.
Skratka, poišči ugoden avion in prenočišče in si približno malo splaniraj, kako in kaj, potem se pa v Barceloni tud malce prepusti toku … To je meni najlepše, ne samo hodit po začrtani poti od ene znamenitosti do druge in nujno obletat čisto vse, kar najdeš v turističnih vodnikih.
Na “kandidatko za taščo” se pa ne oziraj preveč 🙂
se strinjam z predhodnico……..samo če je tašča taka,da se boji za svojega sineka…ja upam da ni tvoj potem taki “razcartani” da nebi to pa ono….kajti potem boš imela z njim kar nekaj dela in kregarij na taki easy varianti-cenovno ugodni… premisli oz.premislita če je to za vaju….govorim ti za to ker sem sama v podobni situaciji,prvo je tašča komplicirala potem pa še moj….denarja tako ali tako nikoli ni dovolj a vendar se da z malim denarjem priti in videti marsikam in marsikaj…seveda pa ni 4* ampak poceni hostli,kjer seveda niti ni zagotovila da bo po vseh higienskih standardih…drugače pa sem obupala nad večnimi kreganji,ni to dobro pa ne ono..in sem šla lani sama z hčerkico-staro 5 let naokoli…sedaj pa se že malo prilagaja;) vso srečo:)
Zdravo
mi smo bili v Barceloni leto dni nazaj in smo se imeli krasno (oče, mama in takrat 14 letna hči). Šli smo v lastni režiji in je potekalo nekako takole:
leteli smo iz Benetk (Venice Treviso-Girona).To letališče je od Barcelone oddaljeno cca 90 km, a se nam je bolj splačala ta varianta, kot leteti direktno na El Prat. Letalska karta in avtobusni prevoz od letališča do centra Barcelone je bilo dosti ceneje kot druga opcija.
Spali smo v hostlu 100 m oddaljenem od Ramble. Imeli smo svojo sobo s svojo kopalnico, zajtrk vključen (toast, maslo, marmelada, kosmiči, mleko). Pa dobili smo še brezplačne kupone za večerjo v bližnji gostilni (enolončnice). Edina slabost v hostlu je bila, da si moral proti plačilu plačati za sveže brisače (mi smo bili 5 dni in ti v ceno sobe pripadajo samo ene brisače).
Kar se tiče metroja, smo mi kupili po 10 kart naenkrat, kar nas je prišlo ceneje. Za vstopnine se porabi kr nekaj, je pa odvisno, kaj vas zanima. Mi smo imeli recimo srečo, in smo šli na tekmo Barce (špansko prvenstvo) na Camp Nou za 25 €/osebi (vstopnina v muzej in prazen stadion pa stane 19 €/osebi). Fenomenalno doživetje !! Sagrado Familio smo si ogledali samo od zunaj, ker je bila kilometrska kolona za vstopnino. Mi smo si ogledali še krasen živalski vrt (normalna vstopnina), za ostalo pa mislim, da nismo nikjer plačali vstopnine (fontane, katalonski muzej je imel prost vstop, ker je ravno praznoval neko obletnico ustanovitve).
Zajtrk smo, kot rečeno, imeli v hostlu, kosilo smo pa pojedli nekje usput – odlična hrana je bila na eni stojnici na tržinici (Lonely planet), drugače pa ni tako drago, da si ne bi mogla privoščit vsaj sendvičev (ki so odlični).
Skratka, taščina “priporočila” presliši in uživajta!!
Mislim, da bo 1000 €/po osebi več kot dovolj!
Živjo. Pred kratkim sva se z mojo boljšo polovico vrnila iz potepanja po Barceloni. Za hotele si oglej booking.com, za letasko karto pa poglej RyanAir, ki leti iz Trsta v Barcelono ( El Prat ). Jaz sem dobil dve povratni karti + dodaten veliki kovček za 179 eur. Kovček je bil za doplačilo 50 eur, (15 kg), vendar pa ga prej dobro stehtaj,ker ti bodo pri RyanAir vsak nadaljni kg prtljage zaračunali po 20 eur. Pot iz letališča El Prat do trga de Espanyol v Barceloni sem nadeljeval z avtobusom št 46 za 2 eur po glavi.( Eurobus je 9 ali 10 eur, taxi 20 – 25 eur ).
Fajn je da se predhodno pozanimata kaj vaju zanima glede ogledov v mestu, ker euri za karte kar dobro bežijo iz žepa. Čez dan je treba nekaj pojesti, tako da lahko računaš obrok tople hrane po osebi od 8 pa do 15 eur z pijačo. V trgovinah je malenkost dražje kot pri nas, vendar pa, če si tam nabavita pijačo, bosta nekaj eur noter dobila. Ljudje so zelo prijazni in vama bodo full pomagali, če bosta rabila kakšne informacije ali nasvete. Hotel pa ja lahko zelo dober ali slab. Mogoče bi bilo fajn, če bi malo pogledala apartmaje, tam imaš vse noter tud hladilnik za pijačo, ki ga v hostlu ni ravno tako ga ni v cenejšem hotelu. V Hostlu imaš večinoma sobe s skupnim wc in kopalnico, jih je pa zelo malo ob morju. Pijača na plaži ne bo poceni, prav tako pa tudi ne večerna sangrija, ki jo vsi tam zelo radi pijejo. Na plaži čuvajta denar in fotoaparat, na Rambli pa se čuvajta žeparjev. Ampak to treba vzeti v zakup, to je pač Barcelona. Će nista preveč razvajena, bi moglo zadostovati 1000 eur po glavi.
LP Milax
Milax.
Še to sem pozabil napisat, Iz okolice Ramble do mestne plaže je približno 30 min hoje, midva sva bila v Hotelu Auto Hogar (bližina Ramble in trga de Espanyol). Če te ne moti hrup na cesti
( do 4 zjutraj ) pol je ok, ( okna slabo tesnijo ), če gledaš pa na mirno stran pa vidiš kup podrtij in ne slišiš drugega kot ptičke pet. Na Rambli je cel dan žurka, kup ljudi in siren, sobe so pa zelo majhne ( dobro preberi opis kakšne so sobe ), tako da si kar malo več časa vzamita in razmislita kje bosta in kako bosta preživela čas dopusta.
Forum je zaprt za komentiranje.