Poletni dojenček – kakšna garderoba zanj?
Dojenček pride v začetku julija.
Kako naj se pripravim: lahko bo zelo vroče, lahko bo hladno.
Ne vem kaj bom potrebovala: oblačilca 56 in 62, najbolj verjetno poletno varianto (bodiji s kratkimi rokavi in hlačkami), lahko pa da kaj bolj toplega – bombažne pajace, bodi dolg rokav, kakšno jopico. Vsega se rabi kar nekaj (ni dovolj le nekaj kosov), ker pri teh malih se hitro menjava in veliko preoblači.
A naj nabavim vsakega po malo, pa bo, kar bo, ali naj vsakega dovolj – se pravi (nekje) dvojno. Takrat sama ne bom zmožna nabavljati, moža pa tudi ne bom pošiljala, ker se bo med vsemi cotkami težko znašel.
Prosim za izkušnje in nasvet.
Decembra, marca, oktobra recimo ni dileme – veš, kaj bo prišlo prav. Pri julijskem dojenčku pa je lahko zunaj 30 stopinj ali pa samo 20 in hladno.
Glej, jaz bi kupila recimo tako
Jaz bi nekje tako:
– 4 bodije s kratkimi 56
– 6 bodijev 62 s kratkimi
– 4 bodije 56 z dolgimi
– 6 bodijev 62 z dolgimi.
– potem bi pa morda 3 krat krajše hlačke 62
– pa 5 lahkih pajacev ali hlačk do pasu (samo jaz teh nisem marala)
– 2-3 lahkih kapic
– 3 majčke 62 z dolgimi
– 3 recimo pliš pajacev 62.
– 3 krat lahko štumfke, ene copatke ali debelejše štumfke.
– eno jopico – štrikano ali malo debelejšo 62
– pa morda, ene žabice 62.
Pa jaz mislim, ajde, 3-4 tedne boš s tem shajala, pol pa mislim, da boš sposobna iti toliko do trgovine, da malček ne bo nagec ostal. 😉
naš je rojen začetek julija in ti povem, da je bil celo poletje v dolgih rokavčkih, ker ga je zelo hitro zazeblo in se je kar trest začel. še ob previjanju sem prižgala pečko – ja, sredi poletja. no, pol drugo leto mu je bilo pa že vroče 🙂
tako da so vse oblekice na kratke rokave ostale neuporabljene.
Moj se je rodil avgusta. Svetujem ti, da imaš sprva pripravljenih le nekaj oblek za prvo silo, saj boš sproti videla, kaj potrebuješ. Pred porodom sem namreč imela pripravljene obleke številka 50 in 56. Ker pa je otrok meril 48 cm, mu je bila večina izmed njih prevelikih. Torej je bilo treba kmalu po porodu na vrat na nos po manjše številke. Po drugi strani je imela kolegica pripravljeno celo kolekcijo oblek številke 50. Pa je njen korenjak ob rojstvu meril 58 cm in je bilo seveda vse premajhno.
Imam julijsko pupo, prve dni je imela 2x dolge rokave, ko je bila vročina 33st. je bila doma samo v bodiju s kratkimi rokavi, v začetku avgusta tisto leto se je pa tako zelo shladilo, da je imela oblečen zimski pajac.
Kupi bodije z dolgimi in kratkimi rokavi (56 in 62, z zapiranjem ob strani), tanke pajace, tanki spodnji del hlač s stopalci in brez, jopico, kapo, pa kak debeli pliš pajac na naramnice, zoknčke (tanke in debele)
?????? Po dve plasti oblačil julija???? Kolk ste bli pa pol pozimi napravljeni??? OMG, rajši sploh ne vem :)))[/quote]
V porodnišnico sem šla v najtanjši majčki in japankah. Za domov sem rabila jakno in dekico za v voziček, ker smo šli domov peš. Shladilo se je na manj kot 10 stopinj. Novorojenček ne zna uravnavati telesne toplote in niti pod razno ga v taki situaciji ne moreš dat v en bodi s kratkimi rokavi.
Ko sem rodija januarko in je bilo doma vroče, je bila oblečena manj kot junijka v isti starosti.
Obe sta rojeni v Ljubljani.
Tebi se vidi, da nimaš pojma, o čem govoriš. Si sploh že rodila?
Naš je rojen konec julija.
Sem nakupila ful preveč bodijev s kratkimi rokavi! Dejansko je dojenček v bodiju z dolgimi rokavi! Če že ne zaradi mraza, potem definitivno zaradi zaščite proti soncu.
Skratka, s poletnimi oblekicami ne pretiravaj! Notri je dostikrat veliko hladneje kot zunaj. No ene par bodijev s kratkimi rokavi le kupi, saj jih ima lahko čez 2 meseca spodaj pod majčko. Samo res enih 5 maximalno. Vse ostalo z dolgimi rokavi, žabice pa itak bombažne z dolgimi hlačnicami s stopali! Lahko kupiš bodije brez rokavov, ki pridejo prav za pod majčko itak.
Jaz sem imela enih 15 bodijev s kratkimi rokavi in enih 7 do 8 jih sploh ni niti enkrat oblekel, pa je bilo zelo vroče poletje.
Sploh, z oblekicami za dojenčke ne pretiravajte, ker se samo obrneš in že je premalo, majhen dojenček pa nič ne posvinja, razen polula ali pokaka! Jaz bi točno s pol oblekicami kar sem jih nakupila normalno preživela! Kar se tiče zgodrnjih delov ala trenirkic pa itak. Rabi točno 2 zgornja dela z zadrgico za počes in nič več! Bombažnih žabic pa enih res max. 5 po moje. Predno bo vse polulal, jih bo že prerastel pri naslednji žehti. Ne vem, se mi zdi, da rabiš za dojenčka več nekih krpic, pleničk bombažnih za brisanje bruhcev in kasneje sline 🙂
Naš je junijček in je prvo poletje preživel v dolgih rokavih. Živimo pa v hiši, notranja temperatura tisto poletje ni presegla 23 stopinj, na sprehod sem ga vozila zjutraj ali proti večeru, če sva bila čez dan zunaj, sva bila v senci. Sem ga oblekla tudi kraktke rokave in kratke hlače, ampak ne objega naenkrat, ker se mi je zdelo premalo. Oblačila pa sem ga v glavnem v en bodi in bombažno jopico, kar je dosti bolj enostavno kot v dva bodija ali 2 mako majčki.
Pa še nekaj ti polagam na srce – ne ga pretirano pokrivati s kapo – jaz sem rabila kar nekaj časa, da sem razumela, da mu je v kapi vroče. Sicer pa če se ti bo zdelo, da otrok preveč joka, mu je ziher vroče. Bolj verjetno kot da ga zebe.
?????? Po dve plasti oblačil julija???? Kolk ste bli pa pol pozimi napravljeni??? OMG, rajši sploh ne vem :)))[/quote]
V porodnišnico sem šla v najtanjši majčki in japankah. Za domov sem rabila jakno in dekico za v voziček, ker smo šli domov peš. Shladilo se je na manj kot 10 stopinj. Novorojenček ne zna uravnavati telesne toplote in niti pod razno ga v taki situaciji ne moreš dat v en bodi s kratkimi rokavi.
Ko sem rodija januarko in je bilo doma vroče, je bila oblečena manj kot junijka v isti starosti.
Tebi se vidi, da nimaš pojma, o čem govoriš. Si sploh že rodila?[/quote]
Bogi tvoji otročki, verjetno ste skoz po bolnicah, če jih tolk skoz oblačite. Sama imam že otroka in dobro vem, da otroka ni treba oblačiti preveč!! Kaj vas to nič ne naučijo v materinski šoli, porodnišnici, vam babice nič ne povedo??? Rodila sem konec maja. Tamali je bil junija že samo v bodiju, včasih kakšne kratke hlačke gor, brez štumfov, na morje smo šli, ko je bil star 2 meseca, tam je bil samo v plenički, namakali smo ga v morje,….pa bolj zdravega otroka nisem videla!!!! Pri dohtarju nikoli nismo bili zaradi raznih grip, prehladov in podobnih stvari!! Moj otrok nikoli ampak res nikoli ni imel dvojnih oblačil za doma. Pa sej niste normalne….resno bi prov rada videla vaše otroke napravljne za ven pri -10. Aja, verjetno takrat sploh ne hodite ven, je preveč mraz…doma pa sigurno otrok z dvema majčkama+jopica+bundica za vsak slučaj….
Tebi se vidi, da nimaš pojma, o čem govoriš. Si sploh že rodila?[/quote]
Bogi tvoji otročki, verjetno ste skoz po bolnicah, če jih tolk skoz oblačite. Sama imam že otroka in dobro vem, da otroka ni treba oblačiti preveč!! Kaj vas to nič ne naučijo v materinski šoli, porodnišnici, vam babice nič ne povedo??? Rodila sem konec maja. Tamali je bil junija že samo v bodiju, včasih kakšne kratke hlačke gor, brez štumfov, na morje smo šli, ko je bil star 2 meseca, tam je bil samo v plenički, namakali smo ga v morje,….pa bolj zdravega otroka nisem videla!!!! Pri dohtarju nikoli nismo bili zaradi raznih grip, prehladov in podobnih stvari!! Moj otrok nikoli ampak res nikoli ni imel dvojnih oblačil za doma. Pa sej niste normalne….resno bi prov rada videla vaše otroke napravljne za ven pri -10. Aja, verjetno takrat sploh ne hodite ven, je preveč mraz…doma pa sigurno otrok z dvema majčkama+jopica+bundica za vsak slučaj….[/quote]
Vidim, da bereš točno tisto, kar bi rada videla. Preberi še enkrat. Ko sem junija odhajala iz porodnišnice, zunaj ni bilo več kot 10 stopinj. Ko sem rodila januarja, je bilo v stanovanju, kjer smo doma, več stopinj, kot po rojstvu junijke. Ko sem rodila aprila, je bilo dete hitro samo v eni plasti in potem junija pri še ne polnih 10 tednih na morju, in vsak dan v vodi. Lanski junij je bil pač drugačen kot tisti 4 leta nazaj. Je tvoje dete v vrtcu?
Nikjer ampak res nikjer nisem napisala, da bo letošnje poletje tako. Lahko pa bo tudi mrzlo. Lahko bo deževalo cel teden skupaj.Tako kot se lahko zgodi, da bo cez 30 stopinj in bo nevzdrzno.
In imam tri zdrave otroke, ki so zunaj vsak dan. Tudi ko je mrzno, piha, je minus ali pa je vroce in sparno. Na vozičku imam zimsko vrečo, dežno pokrivalo in senčnik. V zadnjem tednu uporabljeno vse. A veš, da so najljubse obuvalo mojih otrok gumijasti skornji? Zakaj? ker v njih in palerini skačemo po lužah.
Tavelika in kasneje taveliki dve seveda domov najmlajši nosita domov viruse. Kar je normalno, ampak ti tega nisi dala skoz, da me opisuješ z zgoraj navedenimi besedami, a ne?
Ampak ti si tako čarovnica, ki točno ve, kakšno bo vreme, ko bo Mami3 rodila.
Ja, dejansko problem.
Najprej…kako imate doma. Pri nas je v hiši hladno. Tako je bil prve 3 tedne praktično skoz v dolgih rokavih. Za ven pa 14 dni tudi, ker je bilo tako tako, nobene pretirane vročine. Najbolje je, če imaš bodije s kratkimi rokavi, pa majčke oziroma jopice. In ga slačiš in oblačiš. Pa nekaj pajackov z dolgimi rokavi in nogicami. Če bo vroče, bo otrok lahko v kratkih rokavih, če bo bolj hladno, mu daš nekaj čez, bodi pa mu bo še vedno držal plenico na mestu.
Ne razumem pa, zakaj očka ne bi mogel v trgovino po nekaj oblačil. Meni je mož nakupil vse za prvi mesec, ker je bil otrok prej rojen in nismo imeli nakupljenih tako majhnih oblačil (imel je manj kot 45 cm). In nakupil je čudovite stvari. Verjemi, da moških znajo pomagati v trgovinah.
Ti lepo prirpavi osnovno, po potrebi pa bo mož nakupil, kar bo treba.
Bogi tvoji otročki, verjetno ste skoz po bolnicah, če jih tolk skoz oblačite. Sama imam že otroka in dobro vem, da otroka ni treba oblačiti preveč!! Kaj vas to nič ne naučijo v materinski šoli, porodnišnici, vam babice nič ne povedo??? Rodila sem konec maja. Tamali je bil junija že samo v bodiju, včasih kakšne kratke hlačke gor, brez štumfov, na morje smo šli, ko je bil star 2 meseca, tam je bil samo v plenički, namakali smo ga v morje,….pa bolj zdravega otroka nisem videla!!!! Pri dohtarju nikoli nismo bili zaradi raznih grip, prehladov in podobnih stvari!! Moj otrok nikoli ampak res nikoli ni imel dvojnih oblačil za doma. Pa sej niste normalne….resno bi prov rada videla vaše otroke napravljne za ven pri -10. Aja, verjetno takrat sploh ne hodite ven, je preveč mraz…doma pa sigurno otrok z dvema majčkama+jopica+bundica za vsak slučaj….[/quote]
Vidim, da bereš točno tisto, kar bi rada videla. Preberi še enkrat. Ko sem junija odhajala iz porodnišnice, zunaj ni bilo več kot 10 stopinj. Ko sem rodila januarja, je bilo v stanovanju, kjer smo doma, več stopinj, kot po rojstvu junijke. Ko sem rodila aprila, je bilo dete hitro samo v eni plasti in potem junija pri še ne polnih 10 tednih na morju, in vsak dan v vodi. Lanski junij je bil pač drugačen kot tisti 4 leta nazaj. Je tvoje dete v vrtcu?
Nikjer ampak res nikjer nisem napisala, da bo letošnje poletje tako. Lahko pa bo tudi mrzlo. Lahko bo deževalo cel teden skupaj.Tako kot se lahko zgodi, da bo cez 30 stopinj in bo nevzdrzno.
In imam tri zdrave otroke, ki so zunaj vsak dan. Tudi ko je mrzno, piha, je minus ali pa je vroce in sparno. Na vozičku imam zimsko vrečo, dežno pokrivalo in senčnik. V zadnjem tednu uporabljeno vse. A veš, da so najljubse obuvalo mojih otrok gumijasti skornji? Zakaj? ker v njih in palerini skačemo po lužah.
Tavelika in kasneje taveliki dve seveda domov najmlajši nosita domov viruse. Kar je normalno, ampak ti tega nisi dala skoz, da me opisuješ z zgoraj navedenimi besedami, a ne?
Ampak ti si tako čarovnica, ki točno ve, kakšno bo vreme, ko bo Mami3 rodila.[/quote]
Ja madonca si ti ena super…..Oh ja…..Glej, ne da se mi več ubadati s tabo, ker vidim da sploh ne vidiš kaj je point.
Lep dan še naprej!
Ampak ti si tako čarovnica, ki točno ve, kakšno bo vreme, ko bo Mami3 rodila.[/quote]
A nisi ti tista, ki vedno zagrmiš, če bi tvoj otrok doživel infekt z nevemčim in bi ga dva tedna imeli pod balonom zaradi dihalne stiske …?
Dojenček ne zmore uravnavati telesne temperature, drži, ampak po mojih izkušnjah starši čisto pretiravajo in z oblačenjem in s temperaturami v stanovanju. Kurijo na 26 stopinj, da se ubogo dete kuha v lastnem soku, vozičke zastrejo pri 20 stopinjah zunaj, da ne bi kak atom svežega zraka prodrl do njega, žabe nosijo do maja, kapo do junija in ko pri 30 zapiha rahel vetrič, hitro vsaj trak čez ušesa.
Ja, vem, če bi moj imel stalno vneta ušesa …
A nisi ti tista, ki vedno zagrmiš, če bi tvoj otrok doživel infekt z nevemčim in bi ga dva tedna imeli pod balonom zaradi dihalne stiske …?
Dojenček ne zmore uravnavati telesne temperature, drži, ampak po mojih izkušnjah starši čisto pretiravajo in z oblačenjem in s temperaturami v stanovanju. Kurijo na 26 stopinj, da se ubogo dete kuha v lastnem soku, vozičke zastrejo pri 20 stopinjah zunaj, da ne bi kak atom svežega zraka prodrl do njega, žabe nosijo do maja, kapo do junija in ko pri 30 zapiha rahel vetrič, hitro vsaj trak čez ušesa.
Ja, vem, če bi moj imel stalno vneta ušesa …[/quote]
Nisem panična. Sem pa videla, kako je, če je otrok pod balonom. In še vedno trdim, da svoje otroke več kot primerno oblačim. In da poleti rojeni otroci niso od rojstva samo v kratkih rokavih. Če pa te tega učijo v materinski šoli, pri pediatru, potem pa mi povejte točno, v kateri, da grem tja na pogovor.
Forum je zaprt za komentiranje.