Polenovka – za Babi
Babi, ko praviš kako se naredi doma namaz iz polenovke, ne morem , da se ne bi spomnila, kako sva se z možem odločila ga narediti sama.Štala, ti povem.
Prosim razloži mi , kaj sva naredila narobe. Kajti sliši se takoooo enostavno.
Namočila sva polenovko čez noč in še več, ampak potem kako jo dobiti narazen?:)
Komaj sva jo stolkla na pol, kaj šele na kocke.In potem še kuhala in kuhala.Se mi zdi da sva cel ljubi dan delala samo to.Saj končni izdelek je bil zeelooo ukusen, a kaj ko je pot do tja bila trnova.:)))) Od takrat ga obvezno kupiva.
Zanima me kaj sva naredila narobe, in kako dolgo traja , da se polenovka skuha.
Midva se še danes smejiva, ko se spomniva na to umetnost. :))) BYYY
Draga Neva in moz,se opravicujem,ce sem vaju speljala na tanek led.Nisem rekla,da sama delam.Res pa je,da dobim vsako leto doma narejen namaz,za darilo.V Istri to starejse gospodinje ful obvladajo.Jaz jo kupim.Vem pa,kako jo delajo.Zacetni postopek je enak kot za polenovko v omaki,kar je neprimerno lazje.
Vcasih so bile polenovke tako trde,da jo je moj oci potolkel s sekiro(sirso stranjo),danes so ze preparirane,seveda tudi drazje.Nujno jo je treba narezati na dva ali tri kose,nato jo dobro operes in v cisti vodi namocis cez noc.Drugi dan jo v isti vodi skuhas z vsemi dodatki.Ce jo das v ekonom,bo kmalu kuhana.
Potem jo pazljivo ocistis kosti in koze(ce je dovolj kuhana,ni tezko) in jo zacnes drobiti ali mesati ali udarjati kot kaksno testo z dolivanjem olivnega olja.Pravijo,da je najbolje dati v multipraktik,ki sam mesa in seklja,ti samo dolivas olje in dodas,kar je treba.
Pravi domacini pa pravijo,da je to prefino,naj bi se cutili tudi vecji koscki in res je tako pri tolcenju ali mesanju.
Kje sta vidva naredila napako?Potolces jo suho samo toliko,da voda pri namakanju in kuhanju lazje prodre v podkozje.Skuhati se mora dobro.Mogoce sta kupila zelo suho in trdo polenovko ali sem bila sama pri prvem opisu povrsna,saj sem hotela samo povedati,kako se to dela.Ni mi prislo na misel,da bo kdo tako pogumen in jo delal sam,saj je kupljena prav dobra.
Rada pa neredim polenovko v omaki,ki jo jemo s polento.
Ociscene koscke vrzem na poprazeno cebulo,dodam cesen in petersilj,popopram,pazljivo posolim,kapnem malo limoninega soka,poprasim z moko in dodam ali pelate ali mezgo.Obvezno malo suhega vina in zalijem z vodo,v kateri se je polenovka kuhala.Malo naj povre in na koncu ,ce ja potrebno,lahko dodas malo smetane(sl.ali kisle-se malo zgosti).Vse skupaj je podobno Brodetu.
V Italiji sem kupila polenovko v foliji obdano s soljo,zato je treba biti previden pri soljenju.Ce je voda,v kateri se je olenovka kuhala,preslana,jo dodas samo malo,za okus.
Tudi midva sva z mozem eksperimentirala in sicer sva vlagala tuno,saj je uspela,toda bilo je toliko dela,da se se danes smejeva.Treba jo je bilo kuhati,cistiti,lepo zlagati v kozarce,zaliti z oljem in pasterizirati v pecici.Bila sva pa ponosna,da nama je uspelo.In lepo je bilo videti tiste kozarce v shrambi.No,takrat se v nasi domovini ni tuna niti dobila in v Italiji se nama je zdela silno draga.
Oprosti,da sem se tako razpisala.Toda hrana me vedno spomne na kaj lepega in potem me zanese.
Se enkrat oprostita in lep pozdrav babi
Ce kupis suho polenovko v delikatesi(na kilo), prosi, da ti jo razrezejo na tri dele na stroju za zaganje kosti.
Najprej jo operes pod hladno vodo in nato namakas cez noc. Naslednji dan vodo zamenjas in namakas se eno noc. Tako dolgo namakanje je nujno potrebno. Nato jo skuhas v cisti vodi, kuha se kar precej casa, jaz kuham priblizno dve uri na malem ognju. Pustis v vodi, da se ohladi, nato kar s prsti olupis kozo in odstranis vse kosti, ter jo zdrobis na manjse koscke. Od tu naprej pripravljas na razlicne nacine.
Zelo dobra je v beli omaki: malo sesekljanega cesna pogrejes na olivnem olju, dodas polenovko-koscke in zlicko moke. Vse skupaj rahlo poprazis, zalijes z 2 dl mleka in pocasi kuhljas. Pri soljenju zelo pazi, kajti polenovka je ponavadi precej slana. Po potrebi lahko zalivas z vodo. Ko je kuhana-mehka, dolijes 2 dl sladke smetane in pocakas, da se zgosti.Po zelji lahko dodas malo na drobno nasekljanega petersilja, a skoraj da je boljsa tako, brez dodatkov. Ponudis lahko s polento ali toplim kruhom. Super!
Ce bos poskusila, sporoci rezultat, pa dober tek!
Hvala obema za nasvet. Namaz iz polenovke sva z možem delala že pred šestimi leti. Končni izdelek je bil dober. Zbrali smo se cela družba, pa olivno olje , zraven kapljica žlahtnega…. Samo pot do tja je bila trnova:)))
Od tedaj nisva več poskusila.Vedno kupiva.
Ker sem pa zasledila to temo sem se spomnila na to. Vajine predloge bom shranila in ko bova spet v elementu:) bova spet poskusila. Hvala obema.
Forum je zaprt za komentiranje.