Pol delavcev z majhnimi otroki lenari na bolniški
1
Bogpomagaj, 04.11.2023 ob 11:08
Jaz jih pa razumem. Kaj pa boš drugega naredil, če otrok zboli? Nimajo vsi babic, dedkov in ne vem koga še. Tudi ne moreš naprtit bolnega otroka nekomu za vrat, starejši ljudje so prav tako rizična skupina kar se tiče bolezni. Otroci med 1. in 3. letom pa so pogosto bolni, to je dejstvo. Gradijo imunski sistem, v vrtcu so podvrženi vsem možnim virozam, veliko jih je na kupu in itak samo kroži med njimi. Tudi zato, ker pridejo nekateri napol bolni in nafilani s paracetamolom in operilom, da ne teče iz nosu takoj zjutraj, v vrtec, da gre lahko mami v službo in se tolče po prsih, kako ona ni doma.
Vsak normalen človek ve, da se od mlade mamice lahko pričakuje znatno povečana odsotnost od dela v prvih letih. Prav tako je velika verjetnost koriščenja krajšega delovnika. To ni neka znanost ugotoviti. Je dejstvo, na katero bi se dalo sistemsko, organizacijsko in zakonsko pripraviti. Tako s strani države, kot s strani delodajalcev. Ampak, ker je treba imet kader na golem minimumu in obseg dela na osebo takšen, da ni niti minute rezerve, smo kjer pač smo. Eden gre na bolniško in drugi crknejo od dela. Namesto, da bi se gledalo grdo dobesedno vse ostale, ki so odgovorni in imajo dejanske možnosti nekaj spremenit, se gleda grdo eno mamo, ki ima bolne otroke. Ona je “kriva”, da drugi delajo kot živina. Ker je tako najenostavneje. In potem se čudimo, da so medsebojni odnosi na delovnih mestih praktično povsod glavni faktor za odpovedi, nezadovoljstvo in slabo produktivnost zaposlenih. Ne plača, ne samo delo, ampak odnosi. Ker delavčki raje s prstom kažejo en na drugega, kot da bi pritisnili na odgovorne in jih prisilili, da oni pritisnejo na svoje odgovorne in tako dalje, dokler se ne bi nekaj spremenilo.
Ah, dej no. Za vsak smrkelj ostanejo doma. Kje v svetu še vidis tako izkoriščanje sistema? Pa ne govorit, da je to zaradi nizkih plač. Tudi drugje so minimalci za komaj preživet ali še to ne.
2 Da pa za 1500 neto ali pa manj zanemarjaš svojega otroka pa ne razumem.
Ostani doma in skrbi za otroka. da ne bo zanemarjen. To bo tudi bolj fer do sodelavcev.
izkoriščanje sistema, 04.11.2023 ob 17:48
1
Ah, dej no. Za vsak smrkelj ostanejo doma. Kje v svetu še vidis tako izkoriščanje sistema? Pa ne govorit, da je to zaradi nizkih plač. Tudi drugje so minimalci za komaj preživet ali še to ne.
2 Da pa za 1500 neto ali pa manj zanemarjaš svojega otroka pa ne razumem.
Ostani doma in skrbi za otroka. da ne bo zanemarjen. To bo tudi bolj fer do sodelavcev.
Od kod pa potem vsi otroci v vrtcih z zelenimi gostimi smrklji, kašljem in ne vem čim še vse, če so za vsak smrkelj doma? Si kdaj videl(a) vrtec od znotraj? 3/4 otrok je smrkavih in kašljujočih. Verjemi, sem dovolj let delala v vrtcu in otroci niti slučajno niso doma za vsak smrkelj. Večinoma je celo tako, da staršem poveš “vaš otrok je danes zelo kašljal, teče mu iz nosu in je utrujen.” in prva stvar, ki jo starš vpraša je v 95% “a to pomeni, da ga ne smem pripeljat jutri v vrtec?” Itak ga pripeljejo, celega nafopanega z zdravili in trdijo, da doma pa ni kašljal. Situacije, ko lahko vrtec zavrne otroka, ali pokliče starše, naj ga pridejo iskat, so jasno določene v pravilniku in niti slučajno to ni vsak smrkelj.
Jaz sem bila 3 leta doma z otrokom, ker sem zasebnica in sem si s skrbnim finančnim načrtovanjem to lahko privoščila. Vseeno sem dala otroka v vrtec, ravno zato, da se ima čas navadit na vrtec, da pride v stik z vsemi virozami, ki vsako sezono krožijo, jih preboli v domači oskrbi do konca, ne samo toliko, da nima visoke vročine, in ima do 3. leta dovolj dober imunski sistem, da bom lahko normalno delala. Prvo leto je bila v vrtcu največ en cel teden v kosu. Vročino med 38 in 39 je imela tudi po 9 dni. Drugo leto je bilo že bolje, lani je bila doma en teden jeseni in dva tedna, ko je dobila vodene koze. Letos še ni bila bolna. Da sem bila lahko doma je bil ogromen privilegij. Niti pomisliti nočem v kakšnem stresu bi bila tisto prvo leto, ko bi delala ravno dva tedna na mesec, pa še to ne nujno v kosu. Kdo bi mi verjel, da ima moj otrok po 8, 9 dni vročino? Koga bi brigalo? Ampak sem definitivno izjema, ker večina žensk lahko samo sanja bit tako dolgo doma. Verjemi, da bi z veseljem izkoristile, ker nikomur ni v zadovoljstvo imet bolnega otroka in sodelavcev, ki te grdo gledajo.
mogoče205, 20.09.2023 ob 20:44
Zvarek, 20.09.2023 ob 19:16
No sedaj vam je jasno, zakaj se v realnem sektorju izogibanju zaposlovanja žensk z otroki; točno zaradi tega. Dokler sem delal še v Sloveniji sem imel v celotni delovni dobi za nego otroka ravno 3 dni fraj, žena pa 4 ker je bila s tamalim v bolnici. Sicer smo kombinirali izmensko – sem pač delal od 17tih do 1 zjutraj in prisel domov, dokler sem še hodu v office. Take bolniške pride izjemno prav v javnem sektorju, nekatere so 24/7 doma.
Realni sektor pa se bo mamic ki so kar naprej doma itak slej kot prej znebil. V službo se hodi zato, da delaš, ne prinašaš stroške.
mogoče bi pa otroke kar prepovedali, dobra ideja ane ka kapitaliste.
Mater ste pametni. Če ne znate organizirat dela in vkalkulirati tudi odsotnosti, pač niste sposobni voditi nekega oz. sploh nobenega podjetja.
This!!!
Drugače so pa ti smrkavi sončķi tisti, ki vam bodo delali za vašo penzijo in bodoči potrošniki.
A dej no, 05.11.2023 ob 19:13
This!!!
Drugače so pa ti smrkavi sončķi tisti, ki vam bodo delali za vašo penzijo in bodoči potrošniki.
Tako ??
Eni smo lahko pol časa na bolniški pa smo se vseeno bolj efektivni kot pa drugi ko so 100% v sluzbi. Hvala bogu moj šef to vidi in ne komplicira kadar sem doma.
-
???
Enkrat boste morale razumeti, da je penzija v prvi vrsti odvisna od tega, kar vsak sam vlozi direktno preko svojega dela.
Potrosniki bodo tudi bolj slabi, ker v sluzbi ne bodo za nobeno rabo, tako kot njihove mamice, ki v sluzbo hodijo samo po placo, zato bo njihov dohodek temu primeren. Do tacas, ko bodo oni zrasli, bo treba delati, ker kakor se danes izkorisca sistem, vodi v bankrot. Konkurenca v svetu je vse mocnejsa a ve mislite, da bo tole vase pocitnikovanje vsak teden konkurencno tujim firmam?
Forum je zaprt za komentiranje.