Pokvarjen Slo turizem
No naj prvo tistim, ki niso doživeli Jugoslavije in, ki so jih lažnivi starci, ki se še danes vedno pritožujejo nalagali kako težko je bilo razložim kako je v resnici bilo.
V 80ih na veliko zapravljali in razvajali otroke. S tem ko je otrok dobil za miklavža darilo od staršev in še dodatna darila od starih staršev, potem za božič(ker v 80ih je vedno ga komunistična partija voščila kristjanom, pol so ga pa iz fore še drugi praznoval, mogoče zarad božička na tv). Potem je še kaka verna teta, dala otroku darilo poleg staršev. Zdej ma otrok že pet škatl polnih daril. Potem so starši otroka peljal na muzejski vlak, kjer so plačali, da mu je dedk mraz dal darilo. Pol so še v vrtcu plačali, da je dedek mraz dal darilo ko je obiskal vrtec. Pol so otroka peljali v služno od mame kjer je dobil darilo. Pol so otroka peljal še v službo od očeta kjer je bil spet dogodek z obiskom dedka mraza in spet darilo. (In če vmes dodam takrat so bile službene zabave nore in pravi luksuz proti današnjim, in 50 letnice, takrat so za darila še celo pohištvo kupovali drugim ljudem in veliko več zapravljali kot danes) Če se vrnem k otroku pol je dubu pa za novo leto, spet od staršev darilo, pa starih staršev z obeh strani, pa od tet z obeh strani, pa od družinskih prijateljev. In nakonc ima otrok celo sobo polno darilnih škatel in 1000 igrač.
Tipična 80deseta in tipičen socializem in Jugoslavija.
Pol v devedsetih so pa kr nekaj začel težit, sploh proti letu 2000 da ni več denarja za toliko daril, pa vn prhajali z nekimi moralističnimi forami, da je to preveč zapravlanja pa da je zdej treba denar šparat pa da se z vsem tem pretiravanjem izničuje simbolni pomen božiča in podobno sranje. Se pa spomnem, da je bila konec 90ih neka kriza in so vsi šparali in otroci več niso dobivali na tone daril, kot v začetku 90ih in prej v socializmu v Jugoslaviji, ko so starši otrokom podarjali računalnike in videorekorderje. Takrat ko so otroci od miklavža do novega leta naokoli dobili po 15 daril.
Tako da tisto v Jugoslaviji je bilo pravo potrošništvo in luksuz v primerjavi z tistim kar je pol prišlo.
Ko pogledam stanovanja od sorodnikov in družinskih prijateljev opremljena v 70ih so luksuz od luksuza, polna dizajnerskega pohištva(takrat so več dali na dizajn), današnja minimalistična stanovanja temu ne pridejo blizu.
Res je bil čisti luksus takrat. V službi 50 letnice kjer se je ljudem podarjalo celo pohištvo, kosilo za 8.marec in novoletne zabave. Nobene cenene hrane in pijače. Najeli so samo najboljše kuharje in za zabave najeli samo najboljše dvorane(vse je plačala služba). Pozneje v 90ih se je to nehalo! In zato pravim socializmu LUKSUZ, kapitalizmu pa revščina in asketstvo. V socializmu so svoje delavce službe vozile in vse plačale na ekskurzije na druge celine. Da ne govorim, o počitnicah zastonj, službenih prikolicah (starša sta plačevala le pol cen, teta pa je imela zaston ker ji je služba vse plačala) v luksuznih nudističnih kempih z golfom in bazeni, z norimi zabavami na katere so povabili avijoni ki so odvrgli iz zraka letake.
Kje je ta luksuz Jugoslavije in socializma???
Ja Jugoslavija je znala biti bolj luksuzna kot današnji časi.
Anonimno 4043, 27.07.2021 ob 12:53
“leta 81 imeli okoli 400.000 videorekorderjev”
Zanimiv podatek. Lahko tudi to dokazes s kaksnim virom? LP
“Anonimno 4043”,
ta podatek sem zasledil v dokumentarnem filmu o video umetnosti v Sloveniji. V 80desetih so predvsem z MTV-jem postali popolarni glasbeni videospoti. Začela se je video umetnost, umetniški video spoti. Jugoslavija je bila pri temu uspešna. Tako da so se odločili, da bo v Jugoslaviji potekal svetovni festival video umetnosti, ki je privabil najpomemembnejša imena z vsega sveta na tem področju in je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za leto 81 (nevem a je takrat bil morda ta festival) so umenili ta podatek.
lgtb, 27.07.2021 ob 13:16
Ne bo,ker tega podatka ni. 400.000 aahahhahahahahah
V Jugi se elektrike doma ni imelo 400K ljudi!
A ne vidis,da se stalno nekaj izmisljuje in ko ga vprasas za vir…izgine?
“LGBT”,
kaj se razburjaš BTDT? A nisi ti najbolj beden človek? Sramuješ se svojih južnaških genov in delaš vse, da bi lepo izpadel pred slovenci. Obenem pa sanjaš o Ameriki kjer bi ti bil uspešen človek ker imaš tak potencial v sebi, haha. In v Ameriki bi naredil vse, da bi te imeli za američana in vse bi delal, da bi se jim prikupil in izpadel kot oni. Ti bi še dušo prodal. Si popolna ku.rba ali hlapec kot jih je Cankar opisoval.
kokoši, 27.07.2021 ob 12:29
Sandi685, 27.07.2021 ob 12:09
kokoši, 27.07.2021 ob 11:49
Anonimno 4935, 27.07.2021 ob 11:23
:)))) 15 daril v Jugoslaviji!| Da,a vprasaj se kaksna “darila”! Cokoladico,piskote,kavo in vse ostalo kar v Jugi se ni dalo dobit celo leto!
Danes samo 1 darilo stane vec kot 150 tvojih Jugo daril.
Lani sem mojemu dal Playstation in Iphone. Vec kot to kar ti zasluzis v 3 mesecih! Sedaj razumes razliko s tvojimi 15 jugo darili? :))))
Anonimno4935,
ej a ti slučajno nisi niti živel v Jugoslaviji?
Govorimo o konkretnih, darilih ki so jih dobivali otroci v 80ih letih(in 70ih).
O videorekorderjih in računalnikih. Tako kot če bi Playstatione in Gameboye izumili 10 let prej v 80ih, bi bila pač to tipična darila v času Jugoslavije.
HEheheh jaz sem zivel v JUgi in dalec od tega,da bio darila predstavljala Gameboy,racunalnike,itd!
Ce si hotel kaj od tega,si kot prvo moral v Italijo ali v Avstrijo in za to dat par letno placo.
Kot drugo…Bozica se ni praznovalo. Vsaj uradno ne in ves dobro zakaj.
NIKOLI VEC JUGE!Hvala Bogu!
Vsi s svojimi zabitimi odgovori dokazujete, da nimate pojma.
PRVIČ: Razloži zakaj je komunistična partija voščila po televiziji, radiju božič če se ga ni praznovalo???
DRUGIČ: Gembojev in Playstationov nisi mogel dobiti, če pa so v splošno uporabo prišli, šele ko je bilo Juge konec. Preberi bolj natančno, kaj pišem. Je imelo pa leta 81 že čez 300.ooo morda 400.000 slovencev v lasti videorekorder, računalnike so pozneje tudi mnogo kupovali. Bila so to tipična darila za otroke, najstnike. Če bi pa v 80ih izumili Playstatione in GameBoye bi pa pač to bila tipična darila za otroke v Jugi. Popolnoma logično.
Nisem vam jaz kriv če ste bili kmetavzarji, ki niste živeli v Ljubljani takrat. Ali pa še bolj vrjetno ste napumpani mladi, ki so vam vaši razvajeni starši predtavili lažno sliko o Jugoslaviji.
V osemdesetih letih smo imeli računalnike Synclair, Commodore in igralne konzole v katere se je še vstavilo kaseto z videoigrico. Za darila smo dobivali glasbene stolpe (dvojni kasetar, ojačevalnik z mešalno komponento in gramofon na vrhu) ter različna ozvočenja. Računalniki 286 so prišli na trg šele po letu 1982 in so si jih najprej privoščili v podjetjih, naslednjo generacijo 386 pa je imel že skoraj vsak študent tehničnih smeri (1988+). V Jugi smo imeli vse kar so imeli na zahodu, če si imel dovolj denarja. Podobno kot danes. Če imaš denar, lahko kupiš karkoli.
Točno tako kot je rekel tazgornji V JUGI SMO IMELI VSE KAR SI IMEL NA ZAHODU!!! Jaz pravim IMELI SMO ŠE VEČ in bom razložil to.
Ampak razloži to bedastim kokošjim babam in debilčičem ki pišejo v to temo, ki so se jim njihove pokvarjene lažnive babice in budale od staršev lagale kako je bilo.
Pa gre tem mladim danes veliko slabše kot njihovim staršem in se morjo krvavio truditi, da bi uspeli in si še stanovanja ne morejo privoščiti, seveda če niso nesposobni kreteni, ki jim starši pomagajo do stanovanja. In kaj pravim na to, PRAV JIM JE, ZASLUŽIJO SI TO. Če so tak ku.rbe zahodu prodane, ki žalijo zgodovino svoje države, pa naj fašejo. Na zahod bi jih poslal in itak vem, da bi na cesti se prodajali nakoncu nesposobneži kot so. Taki si zaslužijo samo, da se jih tepe.
Jaz vem kaj pomeni živeti na zahodu. Moja babica je bila iz ene najbolj zaostalih držav iz ZDRUŽENIH DRŽAV AMERIKE.
In tam je ženska lahko garala in hodila v službo a potem z svojim denarjem na lastnih žuljih zasluženim ni mogla razpolagati. Za to je rabila dovoljenje svojega moža ali očeta, ki je podpisal, da je dobila denar. Tako je bilo v polovici zveznih držav še v 70ih letih. Polovica žensk je pa itak gospodinj bla(jaz jim pravim kuhinjski pripomočki).
Je morala moja babica v Jugoislavijo pobegniti, da je dobila človeške pravice in lahko razpolagala z svojim denarjem. In je rekla da je tu pravi kapitalizem. In da je sem pobegnila zato ker ni ne kur.ba in ne kuhinjski pripo0moček.
Lej jih, poglej jih nakladače lažnive kako so poniknili potem ko sem dal odgovore! 🙂
Seveda ker je res, da se gre za mlajše lažnive nakladače, ki Jugoslavije sploh doživeli niso in oni bojo pol učili nas, ki imamo dejansko spomine na Jugo o Jugoslaviji. Vse kar vejo so laž in predsodki od njihovih pokvarjenih staršev, ki se mogli v živlenju pol manj trudit kot se morajo danes mladi. Zdaj se pa delajo boge, da bi imeli integriteto nad mladimi.
In pravijo, da naj bi v mladih bila prihodnost!!! Ha, ha! Nisem vedu, da so mladi tok debilni, da jim je očitno še lažje sprati možgane kot se jih je ljudem v Jugoslaviji. 🙂 🙂 🙂
Da ne umenjam kok so šele turisti šokirani, ko jim vse to razlagam, saj se ne poklaplja z sliko komunizma kot so jim jo predstavili na zahodu!!! 🙂 🙂 🙂
Glede mladih pa lahko le rečem, da opažam, da postajajo kmetavzarska govedarska tesla, kot so bili njihovi pradetki in prababice. V tisti čas se vračajo.
Ker kot pravi tisti rek; JUGOSLAVIJA je bila ROCK,N,ROLL, SLOVENIJA pa je GOVEJA.
kokoši, 28.07.2021 ob 12:20
Lej jih, poglej jih nakladače lažnive kako so poniknili potem ko sem dal odgovore! 🙂
Seveda ker je res, da se gre za mlajše lažnive nakladače, ki Jugoslavije sploh doživeli niso in oni bojo pol učili nas, ki imamo dejansko spomine na Jugo o Jugoslaviji. Vse kar vejo so laž in predsodki od njihovih pokvarjenih staršev, ki se mogli v živlenju pol manj trudit kot se morajo danes mladi. Zdaj se pa delajo boge, da bi imeli integriteto nad mladimi.
In pravijo, da naj bi v mladih bila prihodnost!!! Ha, ha! Nisem vedu, da so mladi tok debilni, da jim je očitno še lažje sprati možgane kot se jih je ljudem v Jugoslaviji. 🙂 🙂 🙂
Seveda se lažejo. Mladi naivneži pišejo te komentarje. Ma kaki čokolade, bonboni, piškoti za darilo za božič ali Novo leto. To so imeli mulci v 70, 80h letih vsakodnevno na razpolago.
Pokvarjen Slo turizem, 26.07.2021 ob 13:43
Sem govoril s nekaj tujci ki so bili pri nas na par dnevnem dpustu (nato so itak sli naprej na Hr,kotvsi taki). Ampak…rekli so,da zaradi vseh teh socialnih turistov (beri boni) se ne bodo nikoli vec vrnili v Slovenijo.
Ti boni so POKVARILI turizem v Sloveniji! To je DEJSTVO!
ZAKAJ pa si ti mnenja, da si zaslužiš dopust, nekdo z manjšimi dohodki pa ne? Kaj pa veš kakšne zgodbe so zadaj? Morda vsi niso imeli enakih možnosti in polno rit vsega? Meni je pa super, da si lahko vsi ljudje privoščijo dopust.
Pa me ni slovenska obala privlačila nikoli. Niti sedaj ne ko so boni.
pomfri, 29.07.2021 ob 12:35
ZAKAJ pa si ti mnenja, da si zaslužiš dopust, nekdo z manjšimi dohodki pa ne? Kaj pa veš kakšne zgodbe so zadaj? Morda vsi niso imeli enakih možnosti in polno rit vsega? Meni je pa super, da si lahko vsi ljudje privoščijo dopust.
Pa me ni slovenska obala privlačila nikoli. Niti sedaj ne ko so boni.
Zasluži si ga vsak, ki dela. Ni pa rečeno, da se tudi zna obnašat normalno na dopustu. Že tko so Slovenci bolj ko ne slabi sosedje na dopustu, na bone pa pride dol še hujša klientela, ki jim je res popolnoma vseeno, saj so itak samo enkrat tam pa še to zastonj.
kokoši, 27.07.2021 ob 14:09
Aja pa ko si je že tale LGBT izbral vzdevek.
Vam lahko povem en veliko bolj zanimiv podatek od videorekorderjev.
Naprimer, da smo že v začetku 80ih let imeli prvi LGBT film.festival v evropi, ko so zahodne Evropske prestolnice o temu lahko le sanjale. Parizi, Londoni, Berlini tega niso imeli.
A bejžno? Do katerga leta so jih že zapirali v areste?
wd40951, 29.07.2021 ob 12:58
A bejžno? Do katerga leta so jih že zapirali v areste?
“wd…”,
o lejga prikriti homofob in ksenofob WD.
In le kako naj bi ti vedel, do katerga leta so jih zapirali v areste? Ti naj povem za posamezne zahodne države kako so z lgbt takrat delali? Saj z tem komentarjem več kot očitno kažeš, da Jugoslavije nisi doživel in da nimaš pojma o njej in da imaš izkrivljeno predstavo o njej. Si pa razočarnje glede na to kako pametnega se delaš tu gor potem se pa izkaže, da si še kako zelo dojemljiv, da padeš pod napačne vplive in se da zavesti z predsodki in lažmi, ki jih širijo o Jugoslaviji tipični slovenci. Te tipični slovenci, ki so razvajeni egoisti, ki se tud danes nad vsem pritožujejo tako kot so se razvajenci tudi prej pritoževali.
Meni bi bilo nerodno postaviti tako vprašanje. Ja pač jugoslavija je bila mnogokrat o čemu prva na svetu ali pa prva v Evropi. Tudi kar se tiče najosnovnejših civilizacijskih norm. Ali enakopravnosti žensk, ali lgbt: TOREJ PRVI LGBT FILMSKI FESTIVAL V EVROPI JE LJUBLJANSKI!!!
In še vedno poteka! Mar nimaš kulture človek? Glede na to da velikokrat, filmi na temu festivalu spadajo pod filmsko umetnost na visokem nivoju. Kaj a si prodan Ameriki in uglavnem slediš Hollywoodu? Mar ne veš stvari v katerih je tvoja država prva in izjemna?
Stojan602, 29.07.2021 ob 11:37
Seveda se lažejo. Mladi naivneži pišejo te komentarje. Ma kaki čokolade, bonboni, piškoti za darilo za božič ali Novo leto. To so imeli mulci v 70, 80h letih vsakodnevno na razpolago.
Morda pa so mladi tok, debilni in mešajo Jugoslavijo in kraljevino Jugoslavijo, ki je bila pred drugo svetovno vojno, ker takrat pa so (kot v BEDNI AVSTROGRSKI) otroci le sladkarije dobili za darilo. A pač debili ne štekajo o katerem času jim babica govori.
Čudno a ne kako vse potihne, ko se jim pizduniom napiše dejstva. 🙂
Očitno mamo polno odvratne staruharske golazni v Sloveniji. Nehvaležne golazni z službenimi stanovanji, ki so jih dobili in ki so stalno zastonj preživljali počitnice in živeli z vsemi dobrinami, ki jih je Jugoslavija ponujala. In pizduni so se vedno pritoževali, ker to je tipika pri slovencih, vsakemu se vse najslabš godi po njegovem mnenju. In to govno razvajeno če bi se preselilo na zahod niti preživeti ne bi moglo.
Ampak največje razočaranje so pa mladi, kakšni bedniki so, da se tako scat pustijo peljat in svojim usranim staršem vse nasedejo.
kokoši, 30.07.2021 ob 11:24
Čudno a ne kako vse potihne, ko se jim pizduniom napiše dejstva. 🙂
Očitno mamo polno odvratne staruharske golazni v Sloveniji. Nehvaležne golazni z službenimi stanovanji, ki so jih dobili in ki so stalno zastonj preživljali počitnice in živeli z vsemi dobrinami, ki jih je Jugoslavija ponujala. In pizduni so se vedno pritoževali, ker to je tipika pri slovencih, vsakemu se vse najslabš godi po njegovem mnenju. In to govno razvajeno če bi se preselilo na zahod niti preživeti ne bi moglo.
Ampak največje razočaranje so pa mladi, kakšni bedniki so, da se tako scat pustijo peljat in svojim usranim staršem vse nasedejo.
:))))))))))))))
Se vedno cakam VIR (link) tvoje trditve,da je imelo v Jugi preko 400.000 SLovencev doma videorekorder. To kar si napisal” videl sem dokumentarec” NI noben vir! ! Lolek. Cakamo…..
Kokosi,ti stalno pises,da je bilo v Jugoslaviji vse brezplacno! Brezplacno ni bilo NIC!
Dobro vemo KDO in KAKO je placeval tebi in ostalim dopust v kampu,itd.Se DANES MI placujemo vase Jugo kredite!
A si res tako reven,da si ne mores privoscit 2 tedna na leto v kampu,1 teden v toplicah in 1 teden smucanja??? Ce je tako….jaz bi se na tvojem mestu ze obesil.
Forum je zaprt za komentiranje.