Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Poklicati po/na telefon(u)

Poklicati po/na telefon(u)

Je pravilno:
“pokličite me po telefonu 041 xxx xxx”
ali
“pokličite me na telefon 041 xxx xxx”?

Pokličite me na (telefon) 041 …

Primerna je druga možnost, uporabljamo pa tudi: pokličite me na telefonsko številko …

In od kod sploh prva možnost s predlogom po? Verjetno od pogovarjati se po telefonu.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovora. Sem bila prepričana, da je pravilna druga možnost, ampak sem zasledila na strani, kjer bi pričakovala, da je napisano pravilno, očitno nepravilen zapis.

Nataša P, sprašujete se, od kod SPLOH možnost s predlogom po. Torej, na vaši strani http://www.lektorica.si je zapisano:
“Za naročila, svetovanje ali drugo povpraševanje pišite na e-naslov:

info@lektorica.si

ali nas pokličite po telefonu: “
Od tam torej!

Pa lep dan!

Res je. 🙂
Mimogrede, vprašanje je bilo retorično. Želela sem le ponazoriti rabo predložne zveze s predlogom po.

Lep dan tudi vam, Sončka1.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Sem za hec še enkrat preverila zapis na svoji strani.

sončka1, navajate dva povsem različna pomena podobnega zapisa. V prvem primeru gre za zapis poklicati na telefon/telefonsko številko to in to (vaše vprašanje), v drugem primeru (moja spletna stran) je pa zapis: pokličite po telefonu (ja, komunikacija poteka po telefonu): to in to (lahko beremo: na to in to številko).

Torej, dva različna zapisa z malenkostnim pomenskim odtenkom.

Meni se omenjeni zapis ne zdi sporen, ravno zaradi dvopičja. Bi pa kazalo preveriti smiselnost naslednjega:

Če že imate zbrano temo, določite še literaturo ali jo izberemo skupaj …

O, hvala za opozorilo: tale i bomo takojci popravili. 🙂

Meni se pa tako grdo sliši “pokličem na telefon”. Saj vendar ne sedem NA sogovornikov telefon, ampak ga pokličem PO telefonu (moj glas gre PO žicah oz. PO valovih). A ne, da imam prav? 🙂

Poklicati na telefon pravzaprav pomeni poklicati na telefonsko številko to in to, zato je predlog na povsem primeren. V primeru poklicati nekoga po telefonu pa gre za pomen govoriti z nekom (po telefonu).

Gre za dva različna primera, tega ni mogoče kar enačiti; treba je upoštevati tudi to, kar nadaljuje stavek/poved.

Ravno v tem je kavelj, Nataša! Poklicati na telefonsko številko ali poklicati na telefon sta eksplicitno in nedvoumno dve različni stvari in ni razloga, da bi ju enačili.

Pojma nimam, zakaj me ta diskusija asociira na “zmagati tekmo”, kar pravzaprav pomeni premagati nasprotnika, ampak je pa “čist mim'” 🙂

Malo, kar precej ste se zavozlale. Ker sem neodvisen, bom povedal svoje mnenje, ki pa je seveda samo moje:))

Torej, v tej temi le Nataša ve, o čem govori (če seveda ne omenjam sebe 🙂

Itak 🙂

Sem mislil povsem resno!

Meni nobena od teh dveh možnosti ni všeč.

“Pokličite me po telefonu, na številko …”

Torej?

Hehe. 🙂
V primeru je številka 041 xxx xxx (če se ne motim).

Sicer pa imaš 3 milijone možnosti, da uganeš pravo, če veš, da ima klicana oseba naročnino pri Mobitelu. Oziroma od te številke odštej še število tistih telefonskih številk, za katere veš, da niso prave. Pa srečno! 😉

Torej – zanima me tvoj predlog, kako bi ti formulirala.

Če govorimo o ugibanju številke (ki je sploh ni treba ugibati, saj je navedena) pa 041 xxx xxx pomeni teoretično TOČNO 1 milijon možnih kombinacij. Dejansko pa manj, ker najbrž ne obstaja 041 000 000 in verjetno tudi ni številk 041 000 xxx, pa morda šer kakšne skupine številk.

Če govorimo o ugibanju številke (ki je sploh ni treba ugibati, saj je navedena) pa 041 xxx xxx pomeni teoretično TOČNO 1 milijon možnih kombinacij. Dejansko pa manj, ker najbrž ne obstaja 041 000 000 in verjetno tudi ni številk 041 000 xxx, pa morda šer kakšne skupine številk.[/quote]

Formulirala bi tako, kot sem napisala v narekovajih. 🙂
Jaz sem imela v mislih še številke, ki se začnejo z 031 in 051, v tem primeru je 3 milijone možnosti. Imaš pa prav, verjetno se nobena številka ne nadaljuje z 0, tako da je možnosti “samo” 2.700.000 oziroma 900.000, če veš, da se številka začne z 041. 🙂

Če govorimo o ugibanju številke (ki je sploh ni treba ugibati, saj je navedena) pa 041 xxx xxx pomeni teoretično TOČNO 1 milijon možnih kombinacij. Dejansko pa manj, ker najbrž ne obstaja 041 000 000 in verjetno tudi ni številk 041 000 xxx, pa morda šer kakšne skupine številk.[/quote]

Formulirana bi tako, kot sem napisala. 🙂
Pri številki 3 milijone sem imela v mislih še tiste številke, ki se začnejo na 031 in 051. A imaš prav, verjetno se nobena številka ne nadaljuje z 0. Torej imaš v tvojem primeru, če veš, da se številka začne z 041, 900.000 možnosti. 🙂

Aha, torej “Pokličite me po telefonu, na številko …”

Zelo neverjetno v RL, ampak to je seveda samo moje mnenje.

Možnih številskih kombinacijah pa ne bom nadalje komentiral, že zato ne, ker sem pri Mobitelu, a nimam naročnine. Če kdo na osnovi tega podatka ugane mojo cifro, mu podarim kuro, ki mu bo do konca življenja (njegovega ali njenega) nesla zlata jajca.

kombinacij seveda

Bom vseeno še malo pripomnil k številkam. Nisem trdil, da Mobitel ne uporablja številk 041 0xx xxx, temveč sem domneval, da niso v uporabi 041 000 xxx. Dejstev seveda ne vem, morda so kje na netu na razpolago, ampak nisem raziskoval.

Če pa res ne obstajajo telefonske številke 041 0xx xxx, je variacij le še 100.000 (in ne 900.000). Matematično gledano, ker pač ne delam na APEK-u in ne morem poznati prakse in razlogov zanjo.

Filip, Filip, matematika ti pa ne gre tako dobro. 🙂
Daj še enkrat razmisli, pa boš videl, da je kombinacij 041 0xx xxx natančno 100.000. In da je kombinacij 041 1xxx xxx natančno 100.000. In tako dalje. 🙂

041 0xx xxx – 100.000, sem že jaz napisal.

041 1xxx xxx – 1.000.000, vendar takih telefonskih številk pri nas ni, vsaj do nadaljnjega ne.

Cifre niso hec. Sploh ne, kadar predstavljajo vrednost, kar telefonska številka ni. Zato tudi tel. številke 410 330 ne izgovorimo štiristodeset tristotrideset, temveč štri ena nič tri tri nič. Ampak to je že druga tema.

Eh, Filip, Špela se je zmotila in napisala en x preveč. Da ti je pa razložila, kako prideš do 900.000 različnih številk, če izključiš tiste, ki se začnejo z 0, si povsem spregledal. Je težko priznati svojo napako, ne?

New Report

Close