Pohorska omleta
Te dni sem na TV videla samo konec in v moji knjigi recepta zanjo ni.
Mi je pa vsec, ker testo speces v petnajstih minutah v pecici.
Prepognjeno so napolnili z marmelado iz jagodicja, se z necim zelenkastim
( verjetno kaj alkoholnega – liker) pokapljali in izdatno okrasili s smetano.
Bila so 4 jajca, moka…koliko, naprej pa vec ne vem, niti tega, ali je zraven
tudi mleko. Zgledalo je zelo rahlo. POvedali, da je nekako za 4 normalne jedce; ali za 2 hudo lacna:)))
Bi mi lahko katera posredovala recept? Hvala in lp Babi
Pozdravljena babi
V knjigi Kalinškove je tale recept:
6 jajc
2 žlici sladkorja
limonina lupina
6 žlic mleka
6 žlic moke
Za nadev: 1/4 l sladke smetane
15 dag borovnic ali brusnic
Napraviš trd sneg, dodaš sladkor, lim. lupino, rumenjake, mleko in moko.
Na namazanem pekaču spečeš 6 omlet in jih pečeš pri 180 st. C. Še tople prepogneš, ko se ohladi pa nadevaš s smetano in sadjem.
Sama sem že večkrat delala, vedno iz borovnic. 15 dag je premalo, za sladkokusce tudi malo več smetane ne bi škodilo. Pekla sem jih kar v pokriti ponvi na štedilniku, ker ne vem, kako bi jih časovno 6 spekel v pečici.
Meni so iz zgoraj navedene mase prišle 4 omlete.
Aja, ko so že nadevane, jih po vrhu še potresem z mletim sladkorjem.
Tale ideja, da bi pekel kar na pekaču za rolado je dobra.
Mogoče tudi ne bi bili slabo iz testa za rolado.
Moja mami jo je pred leti delala tako:
3 jajca
vanili sladkor
7 dag moke
5 dag sladkorja
Stepi sneg+sladkor, dodaj rumenjake, vanili in moko.
200°C /8-10 min
Ponavadi jo je nadevala z mesanim kompotom in cez veliiiiiiko smetane.
Joj, zdaj ste mi pa naredili luste. Mislim, da moram opomnit mami, naj se kdaj naredi tole, ali se bom pa sama lotila 😉
Upam, da bo recept vredu in da sem vam vsaj malo pomagala 🙂
Hej!
Najlepsa hvala za ekspeditivnost!
Sem tudi sama potem razmisljala, da ne morem zgresiti, ce naredim iz istega testa kot rulado, samo v manjsem pekacku:)
Zdaj so pa recepti tu;
tudi borovnice in brusnice imam, sicer s Svedskega. Mislim, da mi bodo Pohorci oprostili. Ampak tisto zeleno me se vedno martra, kaj je bilo.
Predstavljalka je rekla, zdaj pa se ta pravega Pohorca!
Kresnica, me je postalo kar sram, ko sem zagledala link in si mislila: Zdaj sem pa jaz tista, ki se ne potrudim poiskati. Verjetno takrat nisem pazljivo prebirala postov, ker se ga res nisem spomnila. Drugic bom bolj pridna:))
Solnograski zlicniki so tudi greha vredni!!!
Zdaj pa grem in pred sedmo bo omleta na mizi. V danasnji burji in mrazu se bo prav prilegla:)))
Lep pozdrav Babi
Babi zdaj si me pa spomnila na sladico, ob kateri sem imela velike oči kot otrok – omleta presenečenja. Biskvit, vanj zavit sladoled, po vrhu zapečen beljak katerega so pri mizi polili z alkoholom in ga zažgali… Kako je to dobro ;-)). Ampak je že več let nisem jedla, bo skoraj treba malo spomine obuditi!
Hej!
Omleta … zelo njami:))) In tisto jagodicje krasno.
Sonce, to presenecenje sva z mozem prvic jedla pri Sestici v Ljubljani (praznovanje njegove diplome). Pojma nisva imela, na jedilniku je zvenelo imenitno.
Bila sva sama in moz je bil v veliki zadregi, ko je natakar to prizigal. Studentje smo le redko jedli v taki restavraciji in poznali smo samo preproste domace jedi.
Pa kaj sva se afnala, je kasneje komentiral.
Je pa pri sosednji mizi bil decek s starsi in je tudi na siroko odprl oci:)))
Lep pozdrav
Hej. V prejšnjem stoletju sem delala v gostilni. Pa je bil izziv narediti pohorsko omleto. Jaz sem jo poskušala na več načinov.
Za eno porcijo sem vzela 2 jajci, ki sem jih razdelila na rumenjake in beljake.
2 žlici sladkorja in 2 žlici moke.
V rumenjake sem ročno, z leseno kuhalnico penasto vmešala 2 žlici skadkorja, da je masa kar narasla in postala keremasta.
v to maso sem počasi dodajala 2 žlici moke in na koncu še sneg čimbolj trdo stepen, iz beljakov, vendar ne vsega naenkrat. Pekla sem v ponvi za palačinke v pečici, da je lepo zarumenelo. Poskušala sem tudi z mikserjem, pa drugačno zaporedje, a je bilo najbolje tako, kot sem opisala na začetku. Lep pozdrav Mica
He, he. nima zveze s pohorsko omleto, a rada bi razveselila Babi, ki je trenutno odrezana od neta. Sama sem se namreč spomnila podelitve moje diplome, ko smo šli v eno “fensy” restavracijo, pa so možu prinesli “pir” – samo1,5 dcl flaško in jih je brž naročil kar nekaj, nama s kolegico pa so dali povohati zamašek, a midve sva bili tako žejni. Še najboljši je bil najin sinko (4 leta), ko ga je najbolj zanimalo, če bo dobil ponfri z majonezo, Umirali smo od smeha, v gostilni pa sami neki “metuljčkarji” in “kravatarji”. Je pa res, da je od tega že več kot 15 let in časi se spreminjajo..
LP
Hej! Hvala za vse recepte in za spomine tudi.
Tinkarca, so pa bili lepi casi, ni kaj! Predtsavljam si tiste Steklenicke pira:)))
Mica, a zato tako zanimanje za kuho in sladice:)))
Jana, tocno tako je delala; vem, da je poudarila, da zmesa kar cela jajcka.
Sama sem sicer locila beljak in rumenjak.
Irena: nadev je bil zelo preprost – krasnen brusnicni in borovnicev dzem.
Ni rabil nobenih dodatkov:) Le po vrhu sem se malo pokapljala z lastnim
produktom: s polivko- kot nek liker( v sladkor in domace zganje vlozene visnje. Barvno se je ujemalo in okus tudi.
Drugace je pa Nikin nasvet za nadev primeren ( zgornji link).
Nika, saj vem, da so brusnice tudi na Pohorju:) Misljeno je bilo, da sem imela svedsko jagodicje namesto nasega s Pohorja:)))
Pri tej sladici sem malo razmisljala: hitreje narejeno kot pecenje posameznih palacink!
Lep pozdrav z res soooncne obale Babi
Forum je zaprt za komentiranje.