Pohorska gibanica s skuto ali orehi
Prav za pohorsko gibanico recepta ni v knjigi Slovenske narodne jedi.
Najbolj podobna tvoji želji (skuta, orehi) se mi zdi prekmurska gibanica.
Za prvo silo bo mogoče dober tudi tale recept:
Najprej narediš testo za podplat:
30 dag moke, 15 dag masla, 1 rumenjak, 3 žlice smetane, ščep soli. Narediš krhko testo, ki naj počiva pol ure, nato ga razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo vanj. Prej pekač pomastimo. To je podplat.
Naredimo vlečno testo: 1/2 kg moke, 1 jajce, mlačna voda, 2 žlici olja, malo kisa, ščep soli. Testo naj počiva pol ure. Naredimo več hlebčkov, da ga lažje razvlečemo.
Po prvem testu namažemo 1 cm makovega nadeva. Pokrijemo s plastjo vlečenega testa, ki ga pokapljamo z maslom. Nato namažemo s skutnim nadevom, spet pokrijemo z vlečnim testom in pokapamo z maslom. Sledi orehov nadev, plast testa, zadnji nadev je jabolčni. Pokrijemo ga z vlečnim testom in pokapamo z maslom. Nato nadeve ponovimo. Nazadnje zloženo gibanico polijemo še s smetano in spečemo.
Nadevi:
Makov nadev: 15 dag zmletega maka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin, približno 1 dcl mleka. Zmlet mak polijemo z vrelim mlekom, sladkamo in odišavimo z vanilinom.
Skutni nadev: 40 dag skute, 1 jajce, 1,5 dcl goste kisle smetane, 5 dag rozin, 5 dag sladkorja. Skuto zmečkamo z vilicami, ji primešamo jajce, smetano, oprane rozine in sladkor. Zmešamo.
Orehov nadev: 1/4 kg zmletih orehov, 5 dag sladkorja, 1 vanilin, malo cimeta, mleka po potrebi (1 do 2 dcl). Zmlete orehe poparimo z mlekom, dodamo sladkor, vanilin, cimet. Zmešamo; nadev mora biti lepo mazav.
Jabolčni nadev: 1/2 kg jabolk, 3 dag sladkorja, lim. lupinica, malo cimeta
Olupljena jabolka zrežemo na tanke krhlje in jih na pol zdušimo s sladkorjem. Odišavimo s cimetom in lim. lupinico.
Upam, da ti bo slastno teknila!
Aha, je pandica napisala – testo isto kot za potice. Ko je gotovo, ga položiš v dobro pomaščen pekač, del testa mora gledati krepko čez rob (ga kasneje “vržeš” nazaj na nadev – podobno kot pri pizzi, le da je testo lahko krepko čez nadev)
Nadev pa tako: zmešaš skuto, kislo smetano, mlete orehe in rumenjake (moram mamo vprašat, če orehe prej v mleko namoči – nisem sigurna). Stepeš sneg (res trd) in ga na rahlo zamešeš v preostalo maso. Po želji sladkaš. Nadev daš na testo, del testa, ki štrli preko pekača zaviješ nazaj na pekač (čez nadev), tisti del testa potem namažeš z jajčko (stepeno) in pečeš kot potico, dokler ni rjavo.
Hmmm… Se opravičujem – sem mamo čakala :)).
Tako pravi: nekje na pol kg skute daš eno veliko kislo smetano (ne tistih 180 mL, ampak ono večjo). Od tega vmešaš polovico v skuto, drugo polovico zmešaš z dvema jajcama (kar cela jajca – ne loči beljakov, tako pravi) in vse skupaj potem vmešaš v skuto. Po želji sladkaš in dodaš limono. Z orehi pa ne dela, samo obe misliva, da se orehi samo dodatno zamešajo (to dela babica – te pa ni pri nas doma 😉 ) – po okusu…
Testo pa kot za potico – najbolje nekje v kakšni kuharici pogledat, ker mama res vse od oka dela…
A bo v redu? :))))))
Forum je zaprt za komentiranje.