pohanje zrezkov – nekje delam napako
Meni se začenjo drobtine žgati šele, če poham res veliko krogov. Pet, šest ali več.Pa nikoli med cvrtjem ne menjavam olja.
Mislim, da je glavni problem pri tebi to, da imaš previsoko temperaturo olja med cvrenjem in/ali pa premalo olja v posodi. Znižaj temperaturo na skoraj najnižjo (npr 1 na električnem štedilniku) in cvri na tako nizki temperaturi, malo lahko povečaš temperaturo samo ob koncu, za kakšno pol minute, da dobijo zrezki malo lepšo barvo. Drugače pa cvri zrezke v mrežici, npr tisti za pommes frites. Tako ti ne bodo ležali na odpadlih drobtinah. Tudi če se začnejo drobtine žgati, to ne bo tako vplivalo na zrezke.
Ne vem, moja mama ko poha piščanca, tudi poha več rund z istim oljem, pa ga nič ne precedi (tudi ne vem kako naj bi precedil vrelo olje), ampak nima nobenih problemov pri naslednjih rundah. Jaz pa zelo redko poham in še to, sva samo dva in je dovolj ena runda, tako da ne vem odgovora. Mogoče jih probaj z lopatko ven pobrat.
Ja, težava je (zelo verjetno) v tem, da imaš premalo olja. Naše mame (vsaj moja) so crvrle zrezke tako, da so v večjem loncu izpraznile najmanj dve flaši olja. Kar pa se mene tiče, je pohanje nezdravo, zato zelo redko poham in še takrat zgolj nekaj zrezkov za eno večerjo (vsak član družine dobi enega).
Očitno imaš previsoko tempareturo, da se ti drobtine tako hitro zažgejo. Mi smo velika družina in poham v štirih-petih rundah. Jaz sem včasih ponavadi vrgla zrezke v vročo maščobo, da zacvrči in takoj malo zmanjšala tempareturo. za tak postopek potrebuješ kar veliko olja, da zrezki plavajo (ali pa uporabljaj mrežico).
Odkar jemo bolj “zdravo” (pohanje???!), segrejem prazno ponev, vlijem kakšna 2 milimetra olja in dam not zrezke. Zmanjšam tempareturo (vendar ne na minimum),po vsaki rundi obrišem ponev s servieto in ponavljam… S kosi piščanca seveda tako ne gre, ker je daljši čas pečenja. Tu delam še po starem v fritezi. 10 minut na eni strani in 5 minut na drugi…temparetura 175 stopinj. Ne uporabljate več fritez?
Meni se začenjo drobtine žgati šele, če poham res veliko krogov. Pet, šest ali več.Pa nikoli med cvrtjem ne menjavam olja.
Mislim, da je glavni problem pri tebi to, da imaš previsoko temperaturo olja med cvrenjem in/ali pa premalo olja v posodi. Znižaj temperaturo na skoraj najnižjo (npr 1 na električnem štedilniku) in cvri na tako nizki temperaturi, malo lahko povečaš temperaturo samo ob koncu, za kakšno pol minute, da dobijo zrezki malo lepšo barvo. Drugače pa cvri zrezke v mrežici, npr tisti za pommes frites. Tako ti ne bodo ležali na odpadlih drobtinah. Tudi če se začnejo drobtine žgati, to ne bo tako vplivalo na zrezke.[/quote]
Temperatura na 1 ni v redu, ker potem od zrezkov padajo drobtine proč. Mora biti precej bolj vroče. Seveda pa ne spet na “ful”. S prakso pogruntaš na koliko je najprimernejše na tvojem štedilniku.
Po vsej verjetnosti imaš premalo olja.
Forum je zaprt za komentiranje.