Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pogrevanje krompirja

Pogrevanje krompirja

Spodaj nekatere prepovedujete pogrevanje krompirja. Mogoče nimate prav. Tudi jaz sem se držala tega, ker me je mama tako naučila. Ko sem živela na Švedskem in potem na Norveškem, sem spoznala tudi njihovo kuhinjo, ki sicer ni bogve kaj, ni pa nič škodljivega. Pojedo ogromno krompirja in njihova najbolj slavnostna božična jed je iz krompirja, ki mora biti skuhan dva dni prej.
Torej: nič ni narobe, če pogrevate pražen krompir, če iz pireja naredite krompirjeve svalje in jih potem skuhate ali spoečete, če krompir v kosih “zabelite” z žlico ocvirkov in potem spet pogrejete itn. Razen pečenega krompirja ali pomfrija jaz ne bi pogrevala – zaradui olja …

V Ameriki je krompirjeva solata zakon. V menzah naredijo
solato za nekaj dni v naprej.
Tudi jaz, razen ocvrtega in pečenega krompirja, jem krompir
še naslednji dan in še vedno ŽIVIM.

Pa seveda, jaz tudi pogrejem brez težav. Če ostane pečen krompir, ga brez predsodkov pojem naslednji dan nepogretega – če mi ravno zadiši, sicer pač ne.

Če ostane pire, iz njega vedno naredim njoke. In so odlični. 🙂

Če ostane kakšna zelenjavan mineštra, ki ima not krompir, tudi pogrejem in se poje – pa ni niti slaba niti ni želodčnih težav .

itak, da ni nič narobe, to so same vraže! Je pa vseeno najboljši svež (pražen, pire…).

Saj veste tisto zgodbico:
babica je delala potico tako, da je razvaljala testo, potem pa odrezala levo in desno 5cm. Potem se je peke naučila njena hči in tudi ona je razvaljala testo in potem odrezala spodaj in zgoraj. Tako je naučila tudi vnukinjo. Potem je nekega dne vnukinja vprašala babico: zakaj je treba pri potici odrezati kot testa? Babica odgovori: ker sem imela manjši pekač in drugače ne bi šla vanj!

Tudi pri nas pogrevamo krompir, vse OK.

Seveda pogrejem in pojem. Ampak ste pa res no, tista nagravžna 10x pakirana “torta” iz lidla je zakon in ful dobra in oh in sploh, domač krompir je pa greh jest enkrat ko se le-ta ohladi? Res imate možganske kapacitete retardirancev! Žrite raje tisto krmo iz konzerv še naprej, ker očitno pojma nimate o kuhi normalne hrane!

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=772

Brez problemov pogrejem pražen krompir. Pečenega ne,niti pomfrija,ker sta mi pogreta zanič. Krompir v solati-lahko jem še dva dni(če je v hladilniku).

Nekje sem prebrala, da smo Slovenci edini narod, ki se bojimo prepiha in postanega krompirja:):):)

Ja, preberite tole, da boste zverdele , da pogret krompoir piovzroča: “Spremenijo se tudi misli, ki so čedalje bolj posvetne, izginjajo empatija, odgovornost, ostane le stremuštvo. “
Pa za crknt!

Ja, preberite tole, da boste zverdele , da pogret krompoir piovzroča: “Spremenijo se tudi misli, ki so čedalje bolj posvetne, izginjajo empatija, odgovornost, ostane le stremuštvo. “
Pa za crknt![/quote]

o čem točno govoriš? Si ti res prebral/a članek? Sicer ti pa nihče ne brani, da ga ne ješ, jaz sem samo kopirala link, ker avtorico posta namreč to zanima….

Pa za crknt![/quote]

o čem točno govoriš? Si ti res prebral/a članek? Sicer ti pa nihče ne brani, da ga ne ješ, jaz sem samo kopirala link, ker avtorico posta namreč to zanima….[/quote]

🙂 Ni vse, kar najdeš na netu, resnično, mimogrede… :-))
Ajurveda odločno odsvetuje vsako pogrevanje in ponovno uporabo ostankov hrane. Če to delamo dlje časa, se energija v človeku spremeni in tak človek postane len, njegova ustvarjalnost pade, povečata pa se pohlep in zavist. Spremenijo se tudi misli, ki so čedalje bolj posvetne, izginjajo empatija, odgovornost, ostane le stremuštvo. Zveni nekam znano, mar ne? (Morda smo že zaužili preveč takšnega krompirja!)
:-))) Ja, je res glupo. Ok, je še nekako smiselno tole o nepogrevanju ostankov hrane v Indiji (odkoder pač tale ajurveda izvira), ampak ne bi pa ravno pretiravali, a ne? Da ne bomo pristali na ravni Indije in milijonih lačnih. Ampak glavno,da uporabljamo ingver in kurkumo in ostale eksotične začimbe (ki so hudo “zdrave” – vsaj po vsej možni svinjariji sodeč, ki jo vsebujejo), a je tako?:-))

Pa za crknt![/quote]

o čem točno govoriš? Si ti res prebral/a članek? Sicer ti pa nihče ne brani, da ga ne ješ, jaz sem samo kopirala link, ker avtorico posta namreč to zanima….[/quote]

Samo skopirala sem iz tvojega genialnega članka. Avtorice pa to ne zanima, nič ne sprašuije, ampak samo pravi, da ima dobre izkušnje s pogretim prompirjem. Nič ne koleba, ali ga naj še naprej pogreva, tako da so tvoji butasti nasveti čisto odveč.

jaz sem močno proti pogrevanju hrane na sploh … ampak to sem jaz, vi pa počnite kot želite 🙂 samo pazite, ker v prihodnosti zdravstvo niti približno ne bo tako radodarno kot je danes.

sem prebrala članek, pa mi še vedno ni jasno, zakaj se krompirja ne sme pogrevati. Ker je škrobnato živilo? ampak to je tudi kruh, riž, polenta… ker se razvijejo bakterije? ampak te se s pogrevanjem uničijo. Ker te bakterije izločajo toksine? ampak to velja za vse bakterije na katerikoli hrani, saj ne jemo sterilne hrane. res je, bolje je jesti sveže, ampak stran metati pa tudi ni treba.

predvsem so problematični razhudniki, zaradi solanina, ki je strupen in se z leti kopiči v naših jetrih.

najslabše je preveč skuhat in pogrevat, bolje manj, kot več.

ampak razhudniki so tudi paradižnik, paprika, malancani… pa še nisem slišala, da se paradižnikove omake ne sme pogrevati! še več, po celi sloveniji se poleti vkuhava domača mezga za ozimnico.

V tistem članku ne piše, da naj bi krompirja ne pogrevali, ampak da bi ga kvečjemu lahko jedli 2 – 3 X na mesec. To je precej drugače od tradicije naših babic 🙂

Tenstanega krompirja ne pogrevam, ker mi je zanič, pire enako. Če pa je krompir v zelenjavni juhi, pa seveda pogrejem.

Tu bi pripomnila samo nekaj glede pomfrija. Nekdanji fant mi je že dolgo let nazaj povedal, da njegova babica dela najboljši pomfri. In sicer ga je spekla skoraj do konca in vzela iz olja, ter ohladila, potem pa še enkrat vrgla v olje, čisto na kratko. Tako pride bolj hrustljav. Če se mi ljubi, tudi jaz včasih naredim tako, sploh, kadar hočem, da bo res dober.
Tako, da mislim, da se da tudi pomfri pogreti, pa še boljši zna biti.

Najbrž se hecaš, da je zdravstvo danes radodarno???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close