pogostitev večjega števila ljudi
So ti že ful napisale, zato samo še nekaj predlogov.
V Hoferju lahko kupiš tudi že razvaljano listnato testo. To potem namažeš z nadevom iz puste skute in malo kisle smetane, kateri lahko polubno dodajaš: nakockano popraženo panceto, dušen por, blitvo, čemaž, špinačo, gojene ali divje šparglje, nadrobljeno feto, nariban parmezan, kuhan pršut, tuno…kar ti pade na pamet pravzaprav. Zviješ v rolado in narežeš na centimeter debele rezine. Te polžke potem spečeš v pečici, krasni so tudi drugi dan in fini za v roko prijet. Testo stane menda manj kot evro za paket.
Iz vlečenega testa pa lahko narediš fine trikotne žepke. Razvaljanega navlažiš in narežeš na cca 10 cm široke trakove, na en konec daš žlico nadeva in prepogneš v trikotnik, naprej zlagaš tako, kot smo včasih zlagali polivinil vrečke, da niso zavzele preveč prostora. Nadev je lahko faširano meso, nasekljana sir in šunka z malo kečapa (pica), skuta s katerim od zgornjih dodatkov, feta ali mladi sir s šinačo ali blitvo…. Pomažeš z jajcem in spečeš v pečici.
LP
So ti že ful napisale, zato samo še nekaj predlogov.
V Hoferju lahko kupiš tudi že razvaljano listnato testo. To potem namažeš z nadevom iz puste skute in malo kisle smetane, kateri lahko polubno dodajaš: nakockano popraženo panceto, dušen por, blitvo, čemaž, špinačo, gojene ali divje šparglje, nadrobljeno feto, nariban parmezan, kuhan pršut, tuno…kar ti pade na pamet pravzaprav. Zviješ v rolado in narežeš na centimeter debele rezine. Te polžke potem spečeš v pečici, krasni so tudi drugi dan in fini za v roko prijet. Testo stane menda manj kot evro za paket .:// guote
To so pitulice. Super so.
Odvisno, kaj imaš doma narejeno oz. kaj domačega lahko dobiš.
Ne matraj se preveč, če bodo tujci, naredi samopostrežni bife.
Za dobrodošlico kot je že ena gor napisala parmezanove lizike, potrosiš gor kakšen črn sezam, zdrobljene bučnice ipd., da bo malo kontrasta (s tem, da daš pol navadnega sira, pol parmezana).
Če ima kdo v vasi fino skuto, mlad ali zorjen sir ipd. iz skute naredi namaz. Zdajle je fuuul zelišč, jih lahko skombiniraš na tisoče načinov, če imaš kolut sira, ga daj na polovico in vsako polovico na svojo desko. Daj zraven kakšno domačo figovo marmelado, če imaš.
Iz mladega sira naredi zavitke z bučkami ali blitvo.
Naredi solatko iz blitve: blitvo nareži na manjše koščke/trakove, na hitro poduši, da pade skupaj. Ločeno naredi omako iz oliv (sesekljaj ali nareži na rezince), nasekljanega svežega rožmarina, mlade čebule ali šalotke, kaper, oljčnega olja in potem s tem prelij blitvo, lepo namesti v posodice.
Če imate žar, lahko sproti pečete sardelice, bo šlo super zraven tele blitve.
Lahko narediš hladno krompirjevo solato s svežimi kumarami. Tudi to gre z ribcami.
Skuhaj polento (s smetano in parmezanom), pazi, da bo fajn konsistenca, zlij v pekače in pusti, da se ohladi, potem izrežeš oblike, daš gor malček zeliščne omakice/skutno/smetanove omake in kakšen suh paradižnik, pa paše k ribam in pršutu (pri tujcih pali, da si ga lahko sami poskušajo rezat, tako da če imaš nosilec in pršut, jim kar daj za delat, prej pa naj bo kak pladenj ali dva narezanega).
Naredi ribji namaz, najbolj ajnfoh, po možnosti iz svežih rib. Je malo zamudno, ampak superdobro. Če si malo bolj pri denarju, pri fondi naroči še kakega dimljenega brancina in ga primešaj v maso, da bo obogatil okus.
Če znaš peči kruh, ga sama speci, če imaš kako tetico v vasi, pa naj ona.
Oliv imaš verjetno ful vloženih, pa še kake druge stvari najbrž tudi, to se da krasno razporedit po mizah.
Mah, ni da ni. Skratka, napiši, kaj imaš kaj na razpolago, pa ti bom natrosila idej. Uporabi čim več domačega, sezonskega.
Predvsem pa si olajšaj delo, čim manj kuhanja in čim več stvari, da si bodo sami vzeli, narezali, pripravili.
Spodaj so slike s sosednjega brega, od Butulov z Manžana, upam, da ti bodo dale malo idej, kako bi lahko to speljala.
[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/316298_2539300319481_1757346631_n.jpg[/img]
[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/301759_10151114518408438_1091322906_n.jpg[/img]
[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/994160_10151678941975622_60422951_n.jpg[/img]
Ob kakšni priložnosti gostiš in kdo je ta “ciljna publika”, ki jo boš pogostila?
Od tega je po moje veliko odvisno. Bodo to vaše dosedanje stranke, bodo to stranke, ki jih hočete privabiti, gre za rojstni dan morda pa pridejo domači in prijatelji? Je otroški rojstni dan, bo več otrok, odraslih?
Jaz vedno najprej razmislim o ljudeh, ki jih bom gostila. Če nam poveš kaj več, bo morda lažje svtovat.
Tekom leta gre za vse to 🙂 So pa to seveda tudi naše stranke in vedno se upa na kakšno novo. Največ težav pa imam s tujimi gosti, ki jih ne želim postreči z jedmi, ki jih imajo doma. Prekmurske gibanice se pa recimo ne lotim delat :))))
Pozimi gre vse kot po maslu, poleti se pa malo zatika. Se vidi, da rabim še kakšno desetletje izkušenj.
Ali pa, da delam pozimi in sem poleti na dopustu :))))
glede sladice (jih komot narediš pol dneva prej, ali pa zvečer za naslednji dan)
– štruklji s skuto in rozinami (one namočene v rumu)… štruklje lahko skuhaš komot par ur prej, saj jih potem preliješ s stopljenim maslom, na katerem precrvreš kruhove drobitne. . je sladko, pa tud fulll nasitiljivo.
– pečen rižev narastek.. glih tko se lahko je mrzle, ni čisto nč narobe. Malce bolj zbit (topel je bolj mehek) pride, in to je to.
– kakšna peciva s skuto (skutina torta… vanjo tud lahko kake zmlete orehe, rozine iz ruma vmes primešaš samo to je potem že skoraj brok… je pa to za take kot sem jaz nekaj izjemnega), ali pa narediš biskvit, čez pa kake domače marmelade
glede obrokov, narezkov:
– kakšna domača pršuta (če jo lahko pri kakem kmetu kupiš….. te so špica)
– domača panceta
– sir (lahko tud kupljen)
– kaka vložrna zelenjava (npr. paprika, kumare,…), kakšne poletne solate pa lahko kar sveže pripraviš
– morda kako pohano meso (prata), ali pa kotleti (to se komot je mrzlo)
srečno
Saj ne zameriš, če vprašam. Imaš gostilno, penzion , kaj podobnega ? Če je to, kje se nahaja?[/quote]
upam da šavrinka ne bo huda, ampak na spodnjem linku so vidni tudi njeni izdelki
Nisem brala vseh odgovorov…
Testo – vlečeno od Kore, dobiš v Mercatorju. Ne kupuj listnatega, bo čisto preveč dela:)
Špinačni (blitvin) burek – opcij je več. Nekateri dodajo skuto, nekateri skuto + kislo smetano,…. Jaz delam s feto Roussas (belo moder ovitek). In malo koprca. Špinačo prej prepražim na čebuli in pustim, da se ohladi, dodam feto in koprc. Pazi pri soli, če boš delala tako, ker je feta zelo slana. Vsako plast testa z oljem namažeš. Zgoraj malo napikaš in pokaljaš z vodo, nato pa za cca 45 minut na cca 180 stopinj in voila:)
Nekdo pa je, mislim da že predlagal nabodala s sadjem in sirom.
Saj ne zameriš, če vprašam. Imaš gostilno, penzion , kaj podobnega ? Če je to, kje se nahaja?[/quote]
upam da šavrinka ne bo huda, ampak na spodnjem linku so vidni tudi njeni izdelki
vidim, da bom enkrat morala osebno po olivno olje.. sploh nisem vedela, kaj zamujam, ko sem ga naročala po pošti 🙂
vidim, da bom enkrat morala osebno po olivno olje.. sploh nisem vedela, kaj zamujam, ko sem ga naročala po pošti :)[/quote]
ha ha ja pa res je tudi naša stojnica vmes 🙂 Ampak doma imamo pa še veliko več :)))
Pridi pridi 🙂
Kakšne vabljive jedi!!
Spodaj, ko si spraševala kaj se da iz bučk narediti, sem ti napisala recept za bučkin kruh. Mogoče pride prav.
Jaz pa bučke narežem na ploščice in spečem na rebrasti ponvi na olivnem olju. Samo solim in potresem z drobnjakom ali peteršiljem. Da se ohladijo jih razvrstim vsako ploščico posebej(da se ne podušijo med sabo) na servirni krožnik. Nič dela, pa še drugi dan so super. Če ne bo za pogostitev bo pa namig za doma.
Najraje doma, se pa da tudi drugače zmeniti. Samo leto je bolj za pokušino 🙂
Sem napisala mail za podrobnosti.
Aja vasica Padna….cesta, ki pelje iz Kopra preko Šmarij na mejni prehod Dragonja. V dolini je odcep za Padno. Se ne da zgrešit. Prva hiša na desni na vrhu hriba (na obali je treba besedo hrib z rezervo vzet ha ha) je naša. Seveda pa en klic dan prej ni nikoli odveč 🙂
Aja samo opomba na zgoraj – ena je napisala, da so zvitki ki sem jih opisala pitulice, pa ni res. Pitulice so iz vlečenega testa in je treba kar malo znati pa več dela je, te so pa iz listnatega testa, nimajo imena, lahko so recimo kar slani polžki. Pride manjše kot pitulice in ne toliko za najest, pa bistveno hitreje je narejeno in pečeno.
Pa dobro opravi, se mi kar sline cedijo ob vseh teh idejah in slikcah.
Forum je zaprt za komentiranje.