Pogoji za zaprtje sp
Postopek pri koncu dejavnosti in prenosu na drugo osebo:
1. Samostojni podjetnik, ki preneha opravljati dejavnost, mora pri Davčni upravi Republike Slovenije 15 dni pred prenehanjem (od 1. 7. 2005 naprej pa pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve v 15 dneh po datumu prenehanja) prijaviti prenehanje opravljanja dejavnosti.
2. Vsaj tri mesece pred prenehanjem opravljanja dejavnosti mora na primeren način (s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, v poslovnih prostorih) objaviti, da bo prenehal opravljati dejavnost, ter navesti tudi datum prenehanja.
3. V 30 dneh po zaključku obdobja, za katero se izračuna in plača akontacija dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, mora sestaviti in davčnemu organu predložiti davčni obračun. Glede na to, da se akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti izračuna in plača do obdobja, ki se konča dan pred prenehanjem dejavnosti, pomeni, da mora predložiti davčni obračun v 29 dneh po datumu prenehanja opravljanja dejavnosti. Razliko med akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki je bila plačana med letom, in akontacijo dohodnine, izračunano na podlagi končnega davčnega obračuna, plača v tridesetih dneh od dneva predložitve davčnega obračuna.
4. Prenos sredstev na drugega podjetnika, ki nadaljuje z opravljanjem istovrstne dejavnosti, se ne šteje za promet blaga, ki bi bil predmet obdavčenja z davkom na dodano vrednost. Pač pa mora podjetnik, ki preneha z opravljanjem dejavnosti, do zadnjega delovnega dne v naslednjem mesecu po poteku meseca, v katerem je prenehal z opravljanjem dejavnosti, predložiti končni obračun DDV, v istem roku pa mora tudi plačati ugotovljeno obveznost za DDV. Če je znesek davčne obveznosti v končnem obračunu DDV manjši od zneska vstopnega DDV, vloži pri davčnem organu zahtevek za vračilo razlike DDV, davčni organ pa mu je dolžan razliko vrniti v 60 dneh od dneva predložitve obračuna.
5. Če samostojni podjetnik prenese dejavnost in sredstva na drugo osebo, ob tem pa želi uveljavljati določila zakona o dohodnini, po katerih se pri prenosu dejavnosti in sredstev na drugo osebo odtujitev teh sredstev pri prenosniku in pridobitev teh istih sredstev pri prevzemniku ne šteje za dohodek, mora takšno davčno obravnavo priglasiti pri davčnem organu, pri katerem je vpisan v davčni register. Priglasitev se opravi na posebnem obrazcu, sestavni del obrazca pa je tudi izjava o izpolnjevanju pogojev iz 1. točke 4. odstavka 38. člena ZDoh. Priglasitev posebne davčne obravnave sopodpiše tudi oseba, na katero se prenesejo dejavnost in sredstva. Priglasitev je treba opraviti najpozneje do roka za predložitev davčnega obračuna zavezanca, ki je prenehal z opravljanjem dejavnosti, davčni organ pa o opravljeni priglasitvi izda potrdilo.
6. Samostojni podjetnik, ki preneha z opravljanjem dejavnosti in priglasi posebno davčno obravnavo, mora v davčnem obračunu posebej izkazati učinke na davčno osnovo, ki so posledica upoštevanja posebne davčne obravnave. To pomeni, da mora ugotoviti in izkazati razliko med tržno vrednostjo sredstev, ki jih prenese na drugo osebo, in njihovo knjigovodsko vrednostjo. Ta razlika bi namreč v primeru, če ne bi priglasil posebne davčne obravnave (torej če ne bi dejavnosti in sredstev prenesel na drugo osebo), ob prenehanju dejavnosti povečala njegovo davčno osnovo. Če pa v obdobju petih let po prenehanju dejavnosti pride do neizpolnitve pogojev iz 1. točke 4. odstavka 38. člena Zdoh, se ta razlika naknadno obdavči kot drugi dohodek fizične osebe.
Hvala. Zdaj pa po domače, da vidim, če sem razumela.
1. Na davčno upravo npr. 1.3. javim, da želim 16.3. zapreti sp.
2. Ta druga točka je razumljiva.
3. Tukaj mi ni čisto jasno. Oddati moram bilanco do 16.3. ali lahko do 31.3. kot je zakonsko dovoljeno? To akontacijo dohodnine mi mora narediti računovodja, ko plačam prispevke za nazaj?
Ostale točke pa pri meni ne pridejo v upoštev, ker ne prenašam sp-ja.
Sem vse prav razumela?
1. Na davčno upravo npr. 1.3. javim, da želim 16.3. zapreti sp.
Ja
2. Ta druga točka je razumljiva. Lahko obvestite dobavitelje in ostale s katerimi sodelujete.
3. Tukaj mi ni čisto jasno. Oddati moram bilanco do 16.3. ali lahko do 31.3. kot je zakonsko dovoljeno? To akontacijo dohodnine mi mora narediti računovodja, ko plačam prispevke za nazaj?
Če se s.p. zapre, potem je potrebno oddati bilanco do 14.4. – se pravi v 29 dneh (če bi pa zapirali 15.2. bi prej oddali bilanco za leto 2009, kot za 2008).
Dohodnina je iz akontacije dohodnine ( če ste jo imeli), to vam izračuna računovodja.
Forum je zaprt za komentiranje.