Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pogoji za izvajalce dodatnih plačljivih programov v vrtcu

Pogoji za izvajalce dodatnih plačljivih programov v vrtcu

Spoštovani, v našem vrtcu v času rednega programa izvajajo tudi plesne urice, ki so dodatno plačljive. Ker za vzgojitelje in njihove pomočnike veljajo natančno določeni zaposlitveni pogoji, me zanima, ali morajo imeti tudi redni izvajalci plačljivih dejavnosti ustrezno izobrazbo za dejavnosti, ki jih opravljajo v času vrtčevskega programa. Menim, da tudi oni opravljajo delo vzgojiteljic, dejavnosti potekajo v prostoru vrtca in v rednem delovnem času vrtca.

Pozdravljena,
naša hodit na telovadbo, ki jo imajo ob 15.00, tako, da nekako je še v času odprtja vrtca. Podpisati smo morali izjavo, da se strinjamo z oddajo otrok v dodatne dejavnosti. Meni osebno je fajn, saj iz službe direktno pridem po otroka ko se telovadba konča. Polemike so bile glede tega, da bi te dejavnosti morale potekati izven delovnega časa. Jaz se s tem ne obremenjujem, saj tako preživim več časa z otrokom in mi ga ni potrebno voziti nekam na vadbo, kjer bi plačal še enkrat več, pa voziti sem in tja, pa počakati.

kar se pa tiče izobrazbe vaditeljev pa ne vem…vem le da jaz skupino 15 razgrajačev ne bi mogla kontrolirat, ter še da jih ob tem kaj naučim….uhhh
zato mislim, da so usposobljeni oz. imajo delovne izkušnje

Sem vzgojiteljica vrtca v Kamniku in moram reči, da se ne sme enačiti vzgojitelja z izvajalcem oz. s plesnim ali katerim drugim učiteljem/vaditeljem. Kako je glede izobrazbe le-teh ne znam povedati, lahko pa rečem, da tudi diplomirana vzgojiteljica ni nujno vsaka primerna za delo z otroki (videla na lastnih primerih).
Vaditelj na dodatnih dejavnostih ni zato, da bi vzgajal otroke, je pa res kot je napisala vila11, da so zato potrebne delovne izkušnje. Potrebno je imeti pedagoško noto, domišljijo, biti animator…(predvsem to velja za predšolske otroke). Pred redno zaposlitvijo v vrtcu sem delala, kot učiteljica abc telovadbe in plesnih uric, ter z lahkoto rečem, da rajši vsak dan delam po 8 ur v vrtcu, kot pa da bi 1 uro teh dejavnosti, saj je potrebno veliko sposobnosti, da otroke držiš skoncentrirane celo uro ter, da jim je ob enem še zabavno in zanimivo. Ko se začnejo dolgočasit te dobesedno požrejo.

Ali je post zato, ker bi rada poučevala podobne dejavnosti? Kako pa, da imate v rednem programu dodatne dejavnosti ali gre za zasebni vrtec? V javnih vrtcih se te dejavnosti lahko izvajajo po končanem programu vrtca t.j. od 14.30 naprej (odvisno od vrtca).

Pišem zato, ker v našem vrtcu te dejavnosti potekajo ob 15.00, vrtec pa je odprt do 17.00. Torej potekajo dejavnosti v času programa vrtca. Ker je ministrstvo v zvezi s pogoji za vzgojitelje in normativi za skupine zelo strogo, me zanima, ali to velja tudi za dodatne dejavnosti. Po mojem mnenju starši plačujemo cel program (do 17.00), zato se dodatne dejavnosti ne bi smele dogajati v tem času oz. bi jih morale izvajati zaposlene, ki so v tem času v vrtcu. Na forumu bi zato želela slišati mnenje pravnika, ali je to v skladu z zakoni. Računsko sodišče je leta 2007 zahtevalo spremembe takih praks (dodatno plačevanje obogatitvenih in dodatnih dejavnosti), vendar tega nihče ne upošteva.
Navdušene nad temi programi bi opozorila, da s tem krčijo redne programe, ki jih že plačujemo. Hkrati pa ste sami odgovorni za otroke, ki jih predate ljudem za katere samo “mislite, da so usposobljeni oz. imajo delovne izkušnje”. Vrtec namreč ne prevzema nobene odgovornosti za vašega otroka v dodatni dejavnosti, kar se mi spet zdi nenavadno, saj se stvari dogajajo v prostorih vrtca in v času programa vrtca.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close