pogodbe v javnih službah
Pozdravljeni,
Decembra leta 2004 so me iz borze napotili na razgovor za službo na Okrajnem sodišču v Mariboru. S februarjem leta 2005 so me obvestili, da sem bila sprejeta. Tako sem pričela s 6 mesečnim usposabljanjem. O katerem bolje, da sploh ne govorim saj sem dobila le minimalno plačilo brez malice in potnih stroškov. Da ne govorim o delovni dobi, ki mi sploh ni tekla. Ampak dobro… nisem bila edina in nekje je bilo potrebno začeti, glede na to da je bila to moja prva služba. Po teh 6 mesecih se je začel program odpravljanja sodnih zaostankov (LUKENDA) in s tem prva pogodba s sodiščem. Tako je čas tekel in tekel in pogodba sem in aneks tja, ter spet nova pogodba in to vse do danes. Zadnja pogodba, ki sem jo podpisala s sodiščem mi poteče 31.12.2012.
No in spet sem napeto čakala kaj se bo zgodilo dalje…
Ker sem trenutno še na porodniški so me pred dvema tednoma sodelavke, ki so v isti situaciji kot jaz obvestile, da pogodbe ki se iztečejo z zadnjim v tem mesecu ne bodo podaljšane in da se nam delovno razmerje prekine. Toda imela bom možnost, da se prijavim na interne razpise (pogodba seveda spet za 6 mesecev) v roku 5ih dni. V trenutku, ko so prišli razpisi sem se tudi prijavila, čeprav jih je bilo zelo malo glede na to, da nas je po takšnem programu kot jaz zaposlenih malo več kot 200.
No in danes dobim po telefonskem pogovoru prekrasen odgovor: ” Na žalost nisi med tistimi, ki so bili sprejeti. Z januarjem se boš res morala prijaviti na borzo. Ampak to pa ni zdaj dokončno, ker februarja in marca bodo ponovno novi razpisi na katere se boš pa ponovno lahko prijavila in morda dobiš kaj.”
Haloooooo???!!!!!!!!
Kako naj človek ne znori ob vsem tem?! Ne morem, da ne uporabim neprimernega izraza in rečem “svinjarija” kar se dogaja!
Od leta 2005 ti podaljšujejo pogodbe in vse do zdaj, potem pa ostaneš po skoraj 8 letih brez službe, ko bi že zdavnaj moral biti zaposlen za nedoločen čas. Kaj takšnega si kakšna privat firma ne bi mogla privoščiti! Sicer pa se to lahko dogaja samo v naši Sloveniji! Potem pa še po neuradnih informacijah izvem, da jih je večina v Ljubljani s takšnimi pogodbami dobila službe za nedoločen čas in da pod Lukenda programom naj več ne bi bilo nobenega. Da pa še to ni vse naj še povem kdo je pa dobil novo pogodbo. Nekdo ki ta trenutek nadomešča mene in ki je prišel za mano se mu pogodba podaljša oz. dobi novo pogodbo, in naslednja oseba, ki je prav tako v porodniški in se ji izteče malo pred menoj je prav tako dobila novo pogodbo, čeprav ne bo mogla v tem času (torej za 6 mesecev) priti na svoje delovno mesto, ker je v porodniški tako kot jaz in jo bo prav tako moral nekdo nadomeščati. Torej se prav vprašujem po kakšnem ključu je prišlo do izbiranja kdo z novim letom ostane na sodišču in kdo ne… Je res pomembno kako se pišeš in kdo ti je boter v tej preljubi Sloveniji???
Popolnoma sem ogorčena, da se to sploh dogaja. Vem, da nisem edina in vem, da so ljudje, ki živijo še slabše kot jaz in pod pragom revščine, kar me zelo žalosti… Ampak kaj takšnega se ne bi smelo dogajati. Še manj pa sem kaj takšnega pričakovala od državnih ustanov.
Na koncu pa še je vse najbrž pravno formalno, a ne?
Lep pozdrav.
javna uslužbenka
Spoštovani,
po novi zakonodaji, ki določa, da vam lahko delodajalec le dvakrat podaljša pogodbo in vas mora nato zaposliti ali z vami prekiniti delovno razmerje, to nikakor ni pravno formalno. Vaš primer je moralno in pravno sporen, kajti znašli ste se v trenutni situaciji naše države. Navajam misel enega izmed profesorjev na pravni fakulteti “ko nastopi gospodarska kriza, država najprej preneha biti socialna država, posledično se postopoma s strani oblasti krši načelo pravne in socialne države”.
Tako dejansko je, država skuša le še varčevati in ji je na žalost malo mar za državljane. Posebej ogrožene so trenutno zaposlene mamice, ki načeloma izgubijo zaposlitev po poteku porodniškega dopusta. In bolje kot to “da je res pomembno, kako se pišeš” se niste mogli izraziti, kajti to popolnoma drži v tej državi. Še več, ravno tak sistem je razlog, da bo državni sistem propadel.
lp
Zelo težko je odgovoriti na tako čustveno nabit post. Glede na to, da delaš na sodišču, ti je najbrž jasno, da pravičnost, sploh subjektivna, nikakor ne more biti merilo za ocenjevanje ali rezultat. Prav tako gre za to, da imata dve nasprotni stranki popolnoma različno mnenje o pravičnosti. Pravo pač ima svoja pravila, ki niso nujno vedno povezana s pravičnostjo, še najmanj subjektivno.
Tako je pri tebi. Ti meniš, da je skrajno nepravično, krivično, da ti nisi dobila podaljšane pogodbe, drugi pa so jo. Če bi bilo nasprotno, bi ti mislila, da je vse zelo pravično in bilo urejeno dobro, nekdo drug bi pa to odločitev smatral kot krivično. To dajem kot primer, kako ljudje radi gledamo le iz svojega vidika in kako se nam zdi grozno, če bi pa bilo grozno za druge in za nas ugodno, pa se ne bi nič oglašali, temveč veselili.
Razumem, da situacija ni ugodna, ampak na stvar je dobro pogledati tudi neobremenjeno, brez čustvenega naboja, kajti le takrat lahko normalno ocenimo vse skupaj, brez neke jeze, sovraštva, razočaranja. Lepo je že to, da se zavedaš, da so nekateri na slabšem. Poskusi še pomisliti, kaj lahko narediš potem, ko ti porodniška poteče, in svojo energijo usmeri tja, v iskanje nove službe ali pa čas z otrokom.
Kolikor mi je znano, je Lukenda projekt, ki je bil začasne narave in zato ni zahteval zaposlitve za nedoločen čas. In če si bila ti zaposlena samo zaradi tega projekta, so zato pogodbo podaljševali.
Situacije v privat firmah se mi zdi nesprejemljivo primerjati, kajti tam je bilo veliko veliko več odpuščanj, na veliko slabši način in tudi veliko manj pravic imajo nekateri. In še marsikaj drugega, o čemer ne želim tukaj pisati, samo tudi to v vednost, preden se meče naprej privatni sektor, kjer niti približno stvari niso tako urejene, kot v državnem. Som videli že marsikaj… Ni pa to pravilo, vedno se najdejo dobre in slabe plati povsod. Sicer pa to ni tema za debato okoli tega.
Dejstvo pa je, da ko si zanosila, si vedela, da ti pogodba poteče konec leta. Ni bilo nobene garancije, da ti jo bodo podaljšali. Vse ostalo je bil le produkt tvojih misli, upanje, da se bo zgodilo enako kot prej in da boš dobila novo pogodbo. Vendar je nisi imela in nikakor ne moreš trditi, da bi sicer jo dobila, saj bi jo v tem primeru pač morala imeti v rokah. To bi tudi moralo biti jasno kot zaposleni na sodišču – če ni podpisano, če je le ustna obljuba ali celo neko upanje, brez kakršnekoli obljube zadaj, potem pač ni nič. Zakaj so drugi dobili podaljšanje, ti pa ne, ne vemo. Če pa meniš, da so bila kršena kakšna pravila pri postopku izbire, pa imaš možnost pritožbe. Zaenkrat pa ustno obvestilo ne zadošča namesto pisnega.
Moj odgovor najbrž ni to, kar si pričakovala. Čeprav pričakujem jezo s tvoje strani še na moje pisanje, še enkrat preberi in poskusi premisliti s te strani.
Razumem, da ima vsak svoj pogled na določeno zadevo in spoštujem druga mnenja…
Pri tej zadevi ne gre zato ker jaz nisem dobila podaljšane pogodbe, določeni pa so jo…
Ponavadi se podaljša tistim ki vestno opravlajo svoje delo, in ponavadi oz. skoraj povsod imajo prednost tisti ki so prej prišli, in so dlje časa na nekem delovnem mestu, in še najpomembneje naj se ne bi gledalo na to koga poznaš in s kom si prijatelj (ok saj vem da se to povsod dogaja)…
To so stvari, ki me jezijo…
In to da dobim po pošti odgovor da so sprejeli kandidata na delovno mesto ki ustreza vsem pogojem… Pa madonca v čem pa jih jaz ne ko že nevem koliko let opravljam svoje delo tam in sem bila vedno lepo ocenjena…
In potem še mi nekdo reče: “Zakaj pa si zanosila in si v porodniški, če ne bi, bi zagotovo zdaj tukaj sedela.” A v bistvu vem za osebo ki ji traja porodniška prav tako kot meni in je dobila novo pogodbo.
Zakaj ne bi mogla za vse veljati enaka pravila… Zakaj moraš vedno nekoga poznat da te spravi nekam???!!!
Čisto razumem, da je iz strani delodajalca vse pravno formalno in da najbrž ne bom s pritožbami ničesar dosegla.
Mislim da se takšne stvari preprosto ne bi smele dogajati in da ni vse tako lepo in samo jeza na moji strani.
Forum je zaprt za komentiranje.