pogodba za določen ali nedoločen čas
Spoštovani.
Zaposlena sem na osnovni šoli za otroke s sposebnimi potrebami. Prvo pogodbo sem dobila leta 2009, bila je nadomeščanje bolniške. Sledili sta dve pogodbi za določen čas – s 1. septembrom bom ponovno podpisala pogodbo za dč – tokrat že 3. Kot učitelj imam pogoje za poučevanje in opravljen strokovni izpit, ker pa poučujem na posebni šoli, mi manjka defektološka dokvalifikacija, ki pa se sedaj že 3. leto zaradi prenove ne izvaja. Zanima me, ali imam možnost zaposlitve za nedoločen čas?
Za odogovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lp,
Zala
Pozdravljena “zalla 1985”,
ZDR določa, da delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti (razen v primerih, ki jih določa zakon). Skladno s stališčem Vrhovnega sodišča pa je potrebno upoštevati tudi, da če so posamezne pogodbe za določen čas sklenjene iz različnih razlogov (npr. najprej zaradi nadomeščanja začasno odsotnega delavca, pozneje pa zaradi povečanega obsega dela), ne gre za kršitev ZDR, četudi skupno trajanje pogodb presega 2leti.
Posledica nezakonito sklenjene pogodbe pa je, da se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
V kolikor so izpolnjene zgoraj navedene predpostavke, je bila pogodba sklenjena nezakonito in je nastopila pravna posledica, tj. šteje se, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas. Opozoriti pa velja, da morate izstavitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas zahtevati od delodajalca, in sicer bodisi tekom trajanja zadnje pogodbe (za določen čas) bodisi v 30dneh po njenem prenehanju.
Moje delovno mesto je sestavljeno iz dveh delov: računalnikar in učitelj računalništva. Po poklicu sem prof. rač., opravljen imam strokovni izpit iz viz.
Hvala za izčrpen odgovor. Težava je v tem, da nimam vseh pogojev za zaposlitev. Ker ni nikogar, ki bi izpolnjeval pogoje, opravljam to delo jaz. Na šoli sem dobila odgovor, da sklenitev pogodbe za nedoločen čas nebo mogoč, dokler ne opravim defektološke dokvalifikacije.
Hvala.
Lep pozdrav,
Zala
Forum je zaprt za komentiranje.