Pogodba za 40 ur, dejansko delo 36 ur.
Spoštovani,
k vam se obračam z naslednjim vprašanjem:
Zaposlen sem kot trgovinski poslovodja. V podpisani pogodbi je določeno, da delam 40 ur na teden, vendar je trgovina odprta le 36 ur na teden. Zaplete se pri temu, ker mi teh 4 ur manjka na teden štejejo kot dopust in se tako zaplete tudi pri letnem dopustu, kjer naj bi mi moral delodajalec po zakonu omogočiti 14 dni dopusta zapored. Vendar mi sedaj tega ne želijo omogočiti, rekoč da sem dopust že porabil ( naj omenim, da me letos ni bilo na delovnem mestu zgolj 2 uri). Zdaj me pa zanima, mar se to sploh lahko naredi? Glede na to, da nisem podpisal nobenega pod akta v pogodbi, ki bi govoril o 36 delovnem urniku in glede na to, da 41 člen ZDR meni, da mi mora delodajalec zagotavljati delo za katerega smo se dogovorili v pogodbi. Ali ni to kršitev pogodbe, glede na to, da mi ni omogočeno delati 40 ur na teden? Razmišljam pravilno?
Najlepša hvala vnaprej za odgovore.
Lep dan vam želim!
Kak je delovni čas oz.kako je trgovina odprta?
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006111&stevilka=4697
Tule pa je kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, verjetno bi se tudi tule dalo še kaj najti.
Delovni čas trgovine je torek-petek od 9-12 in 13-18, ter sobota 9-13.
Takrat ko sem imel sodelavca, sem delodajalcem poslal tudi predlog o spremembi urnika, da bi tako posledično lahko delal tudi 40 ur na teden, vendar seveda nisem dobil niti odziva.
Najlepša hvala za link, bom sedaj pogledal.
Ma tisti 41člen zdr, si ga pravilno razglabljam ali? Je imel že kdo kake podobne izkušnje z delodajalci?
Čaki malo, še nekaj informacij rabim.
Torek – petek po 3+5 ur in sobota 4 ur znese 36 ur.
Kdaj je malica? V tisti prekinitvi med 12 in 13 uro?
Pol ure šteje v delovni čas:
154. člen ZDR
(odmor med delovnim časom)
(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
(2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.
(3) Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa.
(4) Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa.
(5) Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.
Poleg tega pa sem skoraj prepričana, da malo več kot uro in pol tedensko nanesejo še dnevno zaključevanje blagajne, pospravljanje…razen če se res prisotni v trgovini samo toliko, kot je odpiralni čas.
Forum je zaprt za komentiranje.