Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev pogodba – tajnost

pogodba – tajnost

pozdravljene,

a katera ve, kako je s tajnostjo pogodbe o zaposlitvi (po prekinitvi delovnega razmerja). Če v pogodbi piše, da je znesek plače tajnost, ali to velja tudi v primeru, ko je prišlo pri izplačilu plače do spora z delodajalcem? Ali lahko v takem primeru (delovno razmerje je delavec že prekinil) delavec prijavi delodajalca delovni inšpekciji ali tajnost še vedno velja??

Malce zmedeno napisano, ampak upam, da se razume…

Saj verjetno v pogodbi piše, katero sodišče je pristojno za spore. In če zahtevaš svoje pravice, ta podatek ta sodišče ne more biti tajen. Po moji logiki. 🙂

ja, a to pomeni, da bi morali sprožiti postopek pred sodiščem? zaenkrat smo se obrnili na Inšpektorat za delo. Tam sicer zatrjujejo, da delodajalec ne more nič (beri: tožiti, ker si izdal višino plače v pogodbi). Po moji kmečki logiki tudi to ne bi smel biti problem, konec koncev je pogodba tudi že prekinjena. Ampak pri teh pravnih zadevah nikoli ne veš…:)) torej, a katera ve, kako je s tem??

Pojma nimam. kaj pa, če se na sindikalnega pravnika obrneš? Če si v sindikatu, seveda.

255, za brata gre (pred časom sem pisala o njegovem problemu, ki je nastal pri nastopu nove službe, zdaj se pa nadaljujejo z izplačilom plače). Hvalabogu, je zdaj že drugje v službi, samo plače jim pa ne bomo puščali, ker vemo, da so mu narobe računali (oz. računali čez prst). V sindikatu pa ni (jaz pa tud ne) da bi se lahko pozanimali…zato sprašujem tukaj.

to bi bilo pa super, če bi se delodajalci z navadno klavzulo o tajnosti v pogodbi izognili sodnemu preganjanju.

gre že skoraj pod kategorijo neumnih vprašanj

iztožite p…

:))) ja, saj je res neumno vprašanje…sam včasih te prav take zadeve udarijo po glavi:))) ja, gremo naprej.

Po moje je tako da ne sme kar povprek govort koliko je plača. Če pa gre za nepravilnosti pri izplačilu, potem se sigurno da kje delodajalca pritožiti. Saj ni potrebno govoriti o zneskih. Saj se lahko reče za javnost, da je dobil 20% manj kot bi moral, ker so mu te in te stroške obračunali narobe. Torej ne krši tajnosti plače.

Tudi kliče lahko nekega pravnika za pomoč in mu brez številk pove v čem je problem. Pa mu bo on najbolje povedal kako je s to tajnostjo in kaj lahko naredi.

odvetniki, pravna pomoč – to so vsi poklici, za katere se smatra zaupnost v pogovoru, tako, da če jih najameš in z njimi govoriš o problemu kot prvič oni nimajo pravice tega povedati komu naprej in kot drugič klavzula tajnosti ne more biti kršena.

Hej, tajnost plače po pogodbi pomeni, da je ne smeš izdati konkurenci ali kar tako govoriti okoli.

Za zaščito svojih pravic in za izpolnjevanje svojih obveznosti jo pa valjda lahko poveš. To je tko, kot če bi delodajalec rekel, da ne smeš svoje plače prijaviti na DURS, ker je kao tajna.

Inšpektorat je državni organ in mirno lahko prijavi kršitev.

Sicer bi vsak delodajalec v pogodbo napisal, da je plača tajna, potem pa delavcu plačeval pol manj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close