Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pogodba o preužitku

Pogodba o preužitku

Oče je s pogodbo o preužitku zaščiteno kmetijo prepisal v zemljiško knjigo mojemu bratu.
Odvetnik mi je povedal, da mi pripada nujni delež, ko oče umre. V nujnem deležu, pa se upošteva 1/4 vrednosti celotne kmetije, odšteje pa se vrednost, ki jo bo on porabil za to, da bo oskrboval očeta, tako nekako sem razumel. Sedaj pa tu na raznih forumih berem, da v primeru takšne pogodbe ni nujnega deleža. Nič mi ni več jasno. Ali mi lahko vi kaj svetujete, ali ima moj odvetnik prav ali je v zmoti?

Hvala ter lep pozdrav!

Spoštovani!

V primeru obstoja Pogodbe o preužitku ne morete zahtevati nujnega deleža. Obstaja le možnost, da dokazujete, da dejansko ni šlo za pogodbo o preužitku, ampak za darilno pogodbo (npr. da vaš brat ne skrbi za očeta, da vi prispevate za njegovo skrb enako kot vaš brat ipd). V tem primeru bi imeli pravico zahtevati vrnitev »darila« v zapuščino zaradi prikrajšanja nujnega deleža.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close