Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pogodba med SP in Delodajalcem

Pogodba med SP in Delodajalcem

Pozdravljeni
Zanimajo me ključni podatki , ki bi morali biti navedeni v pogodbi ,ki jo bom sklenil z delodajalcem , namreč v bližnji prihodnosti imam namen odpret sp in kot sp nadaljevati isto delo pri istem delodajalcu, delam kot trgovski potnik, zato rabim osebni avto in telefon. Ali ima kdo izkušnje ,slišal sem namreč ,da mora avto biti registriran kot tovorno in osebno moj zaradi stroškov km, ki jih potem daš v stroške. Vnaprej hvala za vse informacije. lp

Kaj bo vsebovala pogodba, je stvar dogovora dveh pogodbenih strank. Upoštevajte ZDR, ki načeloma prepoveduje delo preko drugih pogodb civilnega prava, v kolikor so znaki delovnega razmerja (kaj pravi sistemizacija DM). Torej pazite pri navedbi vsebine dela.
V pogodbi logično najpomembnejše določilo: vrsta dela oz. projekta ali za karkoli se že dogovarjata. Pa logično: cena. Ali bo v ceno (a bo na uro??) vključena že vaša pot, malica ipd, kajti kot nezaposlenemu vam ne pripada posebej kot povračilo stroškov iz delovnega razmerja, zato pazite, da tudi to dorečete. Malo si zračunajte. Saj najbrž veste, da vam, regres, plačana bolniška ipd tudi ne pripada.
Ali vam ponujena cena (na uro) pokrije vse stroške (prispevki, računovodstvo, varstvo pri delu, stroški poslovanja, morebitno pokrivanje bolniške in nenazadnje “plačo” (ki sicer ni plača ampak ostanek??? ipd)

Ali bo šlo za ekonomsko odvisno razmerje (novi ZDR)? Tu imate določene obveznosti in vi in delodajalec.

Glede avtomobila: nepomembno je, kako je registriran. Pa saj osebnega ne morete registrirat kot tovornega. Lahko je registriran še naprej na vas osebno, lahko pa ga daste v osnovno sredstvo in obračunavate amortizacijo. V tem primeru nimate kilometrine. Ampak to vam ne priporočam. Sicer pa: to je že davčno-računovodski vidik in v kolikor nimate pojma io tem, vam priporočam, da razmislite o (kakovostnem) računovodji, ki vam bo to in pojasnil in vodil.

Vedite, da v kolikor je interes delodajalca, da namesto delovnega razmerja delate preko sp (to je nova modna muha, ki jo naši inšpektorji očitno dopuščajo) …no, delodajalcu je interesu, da špara (bogati) na vaših plečih.

Hvala za koristne info., ne vem kaj naj naredim tudi jaz se strinjam z vašim naslovom , samo nekaj moram delati to je pač pogoj da obdržim službo, govoril sem z enim računovodjem, ki pravi da obstajajo manjši dostavni avti kao citroen belingo ta je registriran kot tovorno in če je pisan na mene si normalno daješ kilometrino v stroške, mesečno delam sedaj cca 2500 km in bi jih bilo tudi v bodoče približno toliko, zanima me kaj mi ostane ko vse plačam ,avto in bencin je moj strošek ,račun za opravljeno delo bi bil cca 2200€

Imaš lahko isti avto (osebni) kot sedaj in si obračunavaš kilometrino 0,37 € po kilometru (torej to bi bil tvoj strošek pri davčnem obračunu.
Če kupiš avto na sp, ga pa daš v osn.sredstva…. Pa vi rabite tovorno vozilo>???.
A računovodja ve-pozna carinsko klasifikacijo na pamet, kam se uvršča kateri avto (tovorno, osebno, kombinirano)?

Pozdravljeni
ne ,rabim osebni avto, koliko pa bi morali znašati stroški pri računu 2200€, da plačam čim manj davka

jA, ČIMMANJ DAVKA. dELAŠ ZATO DA IMAŠ DOBIČEK, A NE. iN ČE JE DOBIČEK, OD TEGA PLAČAŠ TUD DAVEK. tKO KOT OD PLAČE. dOHODNINSKI DAVEK TOREJ (ČE PREDVIDIMO, DA NE BOŠ ddv ZAVEZANEC, TO JE DRUG DAVEK).
tOREJ, ČE BOŠ NORMIRC, PLAČAŠ OD 30% OSNOVE (70% TI PRIZNAJO STROŠKOV), TOREJ TU PLAČAŠ 20 % DOKONČNI DAVEK. nPR.
AH. te velike črke.

Torej 2200 bruto mesečni dohodek, 0% tega je 660 €, davek je 20%, torej davek (mesečni) je 132 € (akontacija dohodnine)

Če ne boš normirc, pa moraš za vsak strošek (pri normircu smo rekli, da ti jih priznajo 70% ne glede na to, koliko jih je dejansko bilo). Torej tu pa moraš zbirat račune in striktno vodit knjige (tudi potne naloge), iz katerih je razviden dejanski strošek. Ti imaš npr priznane stroške za mesečne prispevke za zavarovanje (trenutno najnižji mesečno 300€), strošek malice priznan 6,12 € na dan (torej mesečno cca 130 €. Kilometrina 0,37 € na kilometer. če narediš 2000 km, imaš priznano 740 e stroška. pa še drugi stroški (telefon, pisarniški material, stroški računovodstva, stroški članarin, stroški varstva pri delu ipd), če ti bse to znese nad 70 %, se morda odločiš za ta način ugotavljanja osnove za obdavčitev.
Obdavčitev od “čistega” pa je po dohodninski lestvici, najnižji davek je 16 %. Pa še osebne olajšave lahko upoštevaš.
Vse skup pa gre potem v dohodninsko napoved, če imate še kake druge dohodke (kataster, podjemne pogodbe ipd) se to skup sešteje in ugotovi, v kateri dohod.razred padeš.

Ja ja, kup poznavanja pravil je tukaj.

In ne bi smelo biti vprašanje: kako delati, da plačaš čimmanj davka, temveč, kako, da po poštenem plačilu davka ostane za normalno preživetje.

Samo toliko ker verjetno marsikdo tega ne ve: če si s.p. in se odločiš za pavšalne stroške, potem splošna davčna olajšava ne pride v poštev, kar pomeni, da za marsikoga se ti pavšalni stroški, kakor se že dobro slišijo, enostavno ne izplačajo.

Ne me narobe ,razumet, ampak po 28 letih redne službe se pri takem koraku ,res pojavljajo različna vprašanja, zato vam še enkrat hvala za info, ker zdaj kogarkoli kaj vprašam mi vskdo kar nekaj razlaga po svoje polpa sploh ne veš kaj je dejansko res, zato res rabim vaše izkušnje in nasvete, lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close