Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pogodba in nosečnost

Pogodba in nosečnost

Živjo,
glede na to, da je to starševski čvek, upam da mi boste znali svetovat.
Avgusta se mi izteče pogodba pogodba o zaposlitvi in avgusta imam tudi rok poroda. A je res, da pravi nek zakon, da če zanosiš v času zaposlitve, ti mora delodajalec podaljšati pogodbo za eno leto?

Hvala!

Ne, to nikakor ni res.

Ma jaz sem slišala da je tako, da če greš na porodniško preden ti poteče pogodba, ti mora delodajalec podaljšat pogodbo vsaj za čas porodniškega dopusta.

Srečno!

Verjetno je kater slišala kaj o tem:
115. člen

(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Vendar to velja samo za zaposlitve za nedoločen čas. Za zaposlitev za določen čas pa velja:

12. PRENEHANJE POGODBE O ZAPOSLITVI

75. člen

(načini prenehanja)

Pogodba o zaposlitvi preneha veljati:
– s potekom časa, za katerega je bila sklenjena,
– s smrtjo delavca ali delodajalca – fizične osebe,
– s sporazumno razveljavitvijo,
– z redno ali izredno odpovedjo,
– s sodbo sodišča,
– po samem zakonu, v primerih, ki jih določa ta zakon,
– v drugih primerih, ki jih določa zakon.

76. člen

(vrnitev dokumentov in izdaja potrdila)

(1) Ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi, je delodajalec na zahtevo delavca dolžan vrniti delavcu vse njegove dokumente ter mu izdati tudi potrdilo o vrsti dela, ki ga je opravljal.
(2) Delodajalec ne sme v potrdilu navesti ničesar, kar bi delavcu otežilo sklepanje nove pogodbe o zaposlitvi.

1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

77. člen

(splošno)

(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona.

Ja, res je grozno, ko se mlada dekleta ob tem branju res lahko zamislimo kam nas vse to pelje. Kdaj zanositi.
Vse kar je navedeno je zelo res, je pa tudi res, da več ali manj si tako nepodaljševanje pogodbe za določen čas v času nosečnosti privoščijo v večini le privatniki, državna podjetja se ne poigravajo s temi stvarmi.Pa veliko se da tudi dogovoriti, veliko pa je odvisno od vsakega posameznika. Ker drage mlade dame ali bodoče mamice: zavedati se moramo, da če nam poteče pogodba za določen čas in nam je ne podaljšajo (ker smo npr. noseče), si delodajalec niti približno ne sme dovoliti, da zaposli na isto delovno mesto kot smo ga opravljale me, drugo osebo!!!!! Tukaj smo zelo zaščitene in upravičene vložiti tožbo ali zahtevek za poravnavo.
Pa še nekaj, zakaj nam od plače trgajo nekaj % za starševsko varstvo al nekej podobnega (ne glede na to ali smo starši ali ne???)….Zato, da država in firme dobro služijo, zaščite pa nobene!!!
No to je le moje mnenje
lep dan

Žal to ni res. Tega ne počnejo le privatniki, to se dogaja tudi v državnih službah. Saj jim ni problem navesti kot razlog za prenehanje pogodbe, da ni več “povečanega obsega dela” ipd. Pri nas se redno dogaja, da punce, ki
zanosijo in so za DČ, letijo. In ni nobene zaščite, ker se delodajalec
lahko zgovarja na različne načine in še zakon ga podpira. Odvisno pa je seveda tudi od tega, kdo vse skupaj krmari- ali je vodstvena oseba kakšna
“bitch” ali kakšen normalen človek. Znajti se moramo po svoje.
Srečno! P

Enkratni smo, ker nismo popolni.

Menda sodi to vprašanje v to rubriko: trenutno sem brezposelna, prijavljena na zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve, mati samohranilka, dobivam socialno podporo. Zdaj pa me zanima: če slučajno v tem času (imam namreč prijatelja) zanosim, otroka obdržim (ne naredim splava), kako je s prejemanjem porodniške ali kakršnegakoli nadomestila za čas porodniške???
Hvala in LP

Vsekakor ne le za 1 leto ,ampak zakon pravi ,da od začetka nosečnosti in do konca dojenja te delodajalec nesme odpustiti, če se pa to zgodi ,pa ga prijavi na inšpektorst za delo( 080 12 13 je cifra na katero se obrni, ko bo smrdelo po tem ,da bi te hotli odpustit)NE DAJTE SE KAPITAJISTOM!!!!!

Res je, od časa, ko si deladajlaca obvestila o nosečnosti in do konca dojenja te ne more odpustiti – če imaš pogodbo za nedoločen čas!

Če pa je samo za določen čas, pač žal lahko greš, ko se pogodba izteče.

Vsekakor ne le za 1 leto ,ampak zakon pravi ,da od začetka nosečnosti in do konca dojenja te delodajalec nesme odpustiti, če se pa to zgodi ,pa ga prijavi na inšpektorst za delo( 080 12 13 je cifra na katero se obrni, ko bo smrdelo po tem ,da bi te hotli odpustit)NE DAJTE SE KAPITAJISTOM!!!!!

Menda sodi to vprašanje v to rubriko: trenutno sem brezposelna, prijavljena na zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve, mati samohranilka, dobivam socialno podporo. Zdaj pa me zanima: če slučajno v tem času zanosim, otroka obdržim, kako je s prejemanjem porodniške ali kakršnegakoli nadomestila za čas porodniške???
Hvala in LP

Nihče mi ni razložil tega,….ima mogoče kdo izkušnje s tem??

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close