Pogajanje s šefom za boljše delovne pogoje
Recimo, da vam nekdo ponudi službo za pol leta. Poletno delo. Delovni pogoji so slabi. Plača zanič. (Imate že izkušnje od prejšnjega poletja).
Pa veste, da težko dobi delovno silo. Pa vam je vseeno, če dobite to službo ali ne.
V glavnem: bi povprašali direkt kaka bo plača, če bo kaj boljša kot prejšnje poletje? Kdaj bo dopust možen, kako bo delovnik določen…
Je kdo bil v taki situaciji, da je naštel par stvari, ki jih želi, da se spremenijo, da sprejme službo in kako se je delodajalec odzval?
Pri plači ne verjamem, da bi se kaj spremenilo. Mogoče pa pri ostalih delovnih pogojih.
Je pa precej verjetno, da bi delodajalec iskal drugo osebo in da je ne bi našel.
Pa tudi možno je, da bi obljubil kup stvari, ki jih potem ne bi izpolnil. Zato bi to preko maila, da imam nek pisni dokaz.
V študentskih časih sem imela eno tako izkušnjo. Vse je obljubil, tudi višjo urno postavko. Potem je bila sezona slaba, nobenih strank in krivec seveda jaz, ki naj bi se poslabšala, da nisem bila z glavo pri stvari, ipd neumnosti. Kar seveda ni bilo res niti slučajno. S takimi ljudmi zato od tedaj ne sodelujem, ne poslovno ne zasebno.
pogajalkka, 03.02.2022 ob 21:19
Gre za zaposlitev, pogodba za določen čas.
Pogajaš se lahko le s ‘fer playerji’, čigar beseda nekaj velja. Po tvojem zapisu sodeč, tvoj šef ni vreden zaupanja. Svojo izkušnjo sem ti podala, da bo lažje razumljivo .. s takimi si nimaš kaj pomagati, išči dalje. Saj vidiš, da iz te moke ne bo kruha.
M320, 03.02.2022 ob 21:41
Pogajaš se lahko le s ‘fer playerji’, čigar beseda nekaj velja. Po tvojem zapisu sodeč, tvoj šef ni vreden zaupanja. Svojo izkušnjo sem ti podala, da bo lažje razumljivo .. s takimi si nimaš kaj pomagati, išči dalje. Saj vidiš, da iz te moke ne bo kruha.
Hja, če bi našla kaj drugega, se sploh ne bi tule pogajala :).
Zdaj pa je tako: mogoče izpogajam kaj in to službo vzamem. Si pa lahko privoščim, da sem en čas brezposelna in v tem času iščem boljšo službo.
Je pa tvegano. Recimo, da on obljubi kup stvari, jaz vzamem službo, on se pa tega, kar je obljubil ne drži. Problem je potem, ker če dam odpoved, potem mi pa od zavoda nič ne pripada.
Ko te pokliče, mu povej, da bi sprejela zaposlitev, vendar pričakuješ višjo plačo (povej konkreten znesek) in take in take pogoje (prej razmisli, kaj pričakuješ). Če se ne bo strinjal, počakaš, da te morda čez nekaj časa spet pokliče, ko ne bo dobil koga drugega, in takrat spet vztrajaš pri istih zahtevah. Če se strinja s tvojimi zahtevami, pa rečeš: “Super, kdaj pridem podpisat pogodbo, v kateri bo vse to navedeno?”
Tvoj cilj je torej, da dobiš pogodbo, v kateri so upoštevane vse tvoje zahteve, pri čemer se pri vseh ostalih zahtevah (več dopusta, krajši delavnik …), da malo mutiti in izvijati, pri plači pa ne. Temeljni pogoj naj bo torej višja plača.
Hja, kaj mi bo, če napišejo v pogodbo, da ne smem več kot 10 ur na dan delati. Če moram pa potem vseeno delat tudi po 12 ur. Če sem se bunila, da ne bi 12 ur. Pa, da naj pa pridem naslednji dan (ko naj bi imela prosto) delati za dve uri. Hja, sem pač raje potem delala 12 ur. Kot dva dni: 10 +2.
Ali pa v pogodbi je pisalo 30 ur na teden, maksimalno pa 45 ur pa je bilo kar po 60 ur tudi.
Pa v pogodbi je pisalo, če tik pred zdajci zveš za nedeljsko delo, je 100%, v praksi ga ni bilo. V praksi sem morala napisat, da sem delala v ponedeljek. Pa tako naprej in naprej.
Hja, če je sezonsko delo, je logično ja, da ni poletnega dopusta. Ampak, če od aprila do novembra ne smeš vzeti niti enega dneva dopusta pa vseeno ni normalno. Pa, če ne smeš, niti konec sezone, koristiti dopusta vsaj en teden skupaj, tudi ni normalno.
pogajalkka, 04.02.2022 ob 10:48
Hja, kaj mi bo, če napišejo v pogodbo, da ne smem več kot 10 ur na dan delati. Če moram pa potem vseeno delat tudi po 12 ur. Če sem se bunila, da ne bi 12 ur. Pa, da naj pa pridem naslednji dan (ko naj bi imela prosto) delati za dve uri. Hja, sem pač raje potem delala 12 ur. Kot dva dni: 10 +2.
Ali pa v pogodbi je pisalo 30 ur na teden, maksimalno pa 45 ur pa je bilo kar po 60 ur tudi.
Pa v pogodbi je pisalo, če tik pred zdajci zveš za nedeljsko delo, je 100%, v praksi ga ni bilo. V praksi sem morala napisat, da sem delala v ponedeljek. Pa tako naprej in naprej.
Hja, če je sezonsko delo, je logično ja, da ni poletnega dopusta. Ampak, če od aprila do novembra ne smeš vzeti niti enega dneva dopusta pa vseeno ni normalno. Pa, če ne smeš, niti konec sezone, koristiti dopusta vsaj en teden skupaj, tudi ni normalno.
Citiram še enkrat sama sebe:
Tvoj cilj je torej, da dobiš pogodbo, v kateri so upoštevane vse tvoje zahteve, pri čemer se pri vseh ostalih zahtevah (več dopusta, krajši delavnik …), da malo mutiti in izvijati, pri plači pa ne. Temeljni pogoj naj bo torej višja plača.
Pogoji dela so pač taki, kot so, zato se pogajaj za višjo plačo, ki ti odtehta te pogoje dela.
Ti se pa res znaš pogajat. V pogodbo se napiše ne samo koliko je tedenski delavnik, temveč tudi dinamiko. Dopiše se tudi, da vsaka dodatna ura nad dogovorjeno dinamiko se plača x 2 in da se nadure vnaprej pisno dogovarja. To je potem osnova za izvršbo.
Imaš pa še eno alternativo, po oddelanem delavniku preprosto odideš.
Res me zanima zakaj se klanjaš nekomu, ki samo izkorišča. Saj pišeš da ni nujno da vzameš to delo. Torej zakaj? Bodi fer do sebe pa si odgovori na to vprašanje.
Pa kje vi živite? A vi resno mislite, da bo za vsakega posebej drugačna pogodba?
Pogodbe so za vse enake, samo osebni podatki se spremenijo. Ne pišejo vsakemu posebej drugo pogodbo.
In še enkrat: kaj ti koristi, če piše v pogodbi, da imaš 30 urni delovnik, da smeš pa delat maksimalno 45 ur, delati pa moraš potem tudi po 60? Pa še kup stvari, ki so v pogodbi pa se ne upoštevajo.
Že vsaj drugo leto imaš isto težavo s tem delom in delodajalcem. Bi pa ne bi, postaviti zase se ne znaš, a ne glede na pomanjkanje določenih kadrov drugo službo ne dobiš.
Torej, če je ta sezonska služba tako slaba, pač ne pojdi. Drugače imaš res idealne pogoje za pogajanje, a ti nič ne pomaga, če je delodajalec nezanesljiv in ne bo izpolnil dogovorjenega, ti ga pa ne boš tožila. Meni se zdi čisto preveč energije za vse skupaj, že vnaprej kao veš, da ne bo nič od dogovorov, a dogovarjala pa se bi… Res si raje najdi drugo službo, ali pač sprejmi, da nisi sposobna pri tem delodajalcu dobiti več, ne glede na super pogajalsko pozicijo, ki jo imaš.
pogajalkka, 04.02.2022 ob 14:40
Pa kje vi živite? A vi resno mislite, da bo za vsakega posebej drugačna pogodba?
Pogodbe so za vse enake, samo osebni podatki se spremenijo. Ne pišejo vsakemu posebej drugo pogodbo.
In še enkrat: kaj ti koristi, če piše v pogodbi, da imaš 30 urni delovnik, da smeš pa delat maksimalno 45 ur, delati pa moraš potem tudi po 60? Pa še kup stvari, ki so v pogodbi pa se ne upoštevajo.
Nobena moja pogodba o zaposlitvi ni bila naštancana serijsko. Je pa res da samo poletna dela nisem delala.
So to že spraševali pa te še enkrat jaz vprašam: zakaj se pustiš izkoriščat? Praviš da službe nujno ne rabiš. Kaj te zadržuje da po 8 urnem delovniku ne vstaneš in greš?
Ti paše vloga žrtve?
Neprijavljena, 04.02.2022 ob 17:49
Nobena moja pogodba o zaposlitvi ni bila naštancana serijsko. Je pa res da samo poletna dela nisem delala.
So to že spraševali pa te še enkrat jaz vprašam: zakaj se pustiš izkoriščat? Praviš da službe nujno ne rabiš. Kaj te zadržuje da po 8 urnem delovniku ne vstaneš in greš?
Ti paše vloga žrtve?
Hja, jaz pa nisem tako posebna, da bi imeli specialne pogodbe zame. Pa sem delala tudi na delovnih mestih, kjer je bila zahtevana univ. izobrazba pa smo imeli naštancane pogodbe. Še več, kadrovnici se je pogosto dogajalo, da je kar napačna imena notri pustila. Da je bilo potrebno potem pogodbe popravljat.
V omenjeni službi nimam 8 urnega delovnika. Pa kot sem že napisala, ko delam 10 ur, kar je maksimum glede na pogodbo, šef zahteva, da opravim še delo, ki traja 2 uri. Če se zbunim, reče, da naj pridem naslednji dan za 2 uri delat. Kaj je bolje? 10 ur in naslednji dan dve (ter se seveda odpeljati tja v službo) ali pa delat 12 ur in naslednji dan imeti prosto?
Forum je zaprt za komentiranje.