Podražitev montažne hiše
Spodaj je govora o dragih stanovanjih. Mene pa zanima ali drži, da se lahko podraži montažna hiša, ko je že podpisana pogodba, če ni nobenega takega člena noter. Sodelavka je razlagala, da se jima je to zgodilo letos, ker se je podražil material in se zdaj prodajalec hoče nekaj pogajati o ceni.Jaz kaj takega še nisem slišala. Ne verjamem, če ni nobene take klavzule noter. Pogodba je pogodba. A ni?
Tina t, 16.07.2021 ob 17:27
Ja lahko se podraži če je utemeljen razlog, kar podražitev je.
Mi smo prejšnji mesec naročili montažno hišo in smo se pozanimali kako je s tem. V pogodbi je 10 % plačila ob naročilu. Nam so spremenili pogodbo na 40 % ob naročilu za takojšnjo nabavo materiala in brez dodatnih podražitev.
To mi je logično, vi ste se to zmenili vnaprej. Oni pa so plačali prvi del že lani, ker so naročili takrat. Zdaj pa kar vmes, ko bi jo moralu že skoraj dostaviti pa podražitev. In pravi, da takrat ob naročilu ni bilo govora o kakšnih pogajanjih na to temo. Še manj o podražitvah. Še manj je to zapisano v pogodbi. In gre za enega izmed večjih ponudnikov, ne kakšna leva firma. Sprašujem, ker smo tudi mi na tem, da se odločimo ali prodat majhno stanovanje in it z manj krefita v večje. Alu vzeti večji kredit in kupit montažno hiško, ker parcelo že imsmo. In ne predstavljam si, da komaj sestavimo finančno konstrukcijo, že itak na koncu vedno zmanjka za vse. Potem ti pa to sesujejo z nenapovedano podražitvijo.
Ena od večjih sprememb, ki jih prinašajo PGU 2020, se nanaša na pogodbeno določilo »ključ v roke«, saj 33. uzanca določa, da »pogodba z določbo ‘ključ v roke’ ali kakšno drugo podobno določbo pomeni mešano pogodbo, ki vključuje pogodbo o projektiranju, gradbeno, podjemno, prodajno in vse druge pogodbe za dela in dobave, ki so potrebne, da izvajalec izvede skupaj vsa dela, ki so potrebna za zgraditev in uporabo nekega celotnega objekta ali dela objekta, ki predstavlja funkcionalno celoto. S takšno pogodbo se izvajalec samostojno zavezuje, da bo v imenu in na račun naročnika priskrbel projektno dokumentacijo in izvedel vsa potrebna dela in dobave, tako da bo na koncu naročniku omogočil uporabo oziroma izročil ključ dokončanega in za uporabo pripravljenega objekta oziroma dela objekta, ki predstavlja funkcionalno celoto.«
V okviru obeh cenovnih klavzul (cena na enoto in skupaj dogovorjena cena) ter v okviru klavzule ključ v roke pa velja, da se cena lahko spremeni (navzgor ali navzdol), če nastopijo dogodki, ki jih izvajalec ni mogel predvideti in se jim izogniti in vplivajo na stroške izvedbe pogodbenih del.”
https://www.uradni-list.si/novice/pogled/kaj-prinasajo-nove-posebne-gradbene-uzance-2020
Hiška999, 16.07.2021 ob 17:52
Tina t, a vam je v prvotni pogodbi, ki so jo vam jo spremenili te odstotek, kje pisala ta beseda utemeljen razlog?
Ne vem kaj je pisalo. Pa še pogledat ne morem, saj sem na dopustu. Ne vem če je sploh potrebno da piše v pogodbi utemeljen razlog, saj zakon to dovoljuje.
“Skupna dogovorjena cena/ključ v roke/cena na enoto” so določila v pogodbi, kako se obračunava dodatna, presežna in nepredvidena dela.
Sem šla pa prav pogledat, to je v obligacijskem zakonu na splošno določeno za gradbeno pogodbo: to, kar tu sprašujete (da se ne zviša cena) je lahko določeno v pogodbi kot “fiksna cena”. Če v pogodbi ni izrecno določeno, da gre za fiksno ceno, lahko izvajalec podraži, če se podražijo postavke, na podlagi katerih je bila določena cena (ponavadi je to material, včasih gorivo, redkokdaj delo, ker plače se ne višajo tako hitro) za več kot 2%. Celo če je določena fiksna cena, izvajalec lahko podraži, če se izhodiščni stroški povečajo za več kot 10%. Seveda vse to v času izvajanja del. Če izvajalec zamuja z izvedbo, se zvišanja v tistem času ne sme upoštevati.
Torej, ni potrebno, da je v pogodbi sploh kaj navedeno, ker velja OZ. Razen če bi bilo navedeno, da je fiksna cena.
-
Jonc hvala, razumem. Bomo upoštevali. Sicer pa, ali se je komu letos res podražila. Za koliko je to? Najbrž v procentih? Ali par jurjev al kolk? Nimam predstave. In, a se o tem lahko potem pogajaš? Zdaj me je pa prav mal strah že razmišljati o tem. Stanovanje pač kupiš za navedeno ceno in je to to. Veliko bilj predvidljivo očitno.
Hiška999, 16.07.2021 ob 22:15
-
Jonc hvala, razumem. Bomo upoštevali. Sicer pa, ali se je komu letos res podražila. Za koliko je to? Najbrž v procentih? Ali par jurjev al kolk? Nimam predstave. In, a se o tem lahko potem pogajaš? Zdaj me je pa prav mal strah že razmišljati o tem. Stanovanje pač kupiš za navedeno ceno in je to to. Veliko bilj predvidljivo očitno.
Ma ni tako tvegano, kot se bere. Ponavadi cene ne gredo toliko gor, pa tudi izvajalec mora upravičiti dvig cene.
Meni se zdi bolj pomembno, da pred podpisom pogodbe dobro pregledate opis materialov in elementov hiše, ter do katere faze in kaj vse zajema pogodba.
Tudi določilo “ključ v roke” podraži zadevo, saj mora izvajalec pokrivati tudi nepredvidena dela in zato da višjo ceno.
Osebno sicer nisem glih pristaš montažnih hiš, predvsem zato, ker se mi zdijo predrage. Klasična izvedba pride po moji oceni glih tam-tam, pri tem da je trajnejša. Montažno hišo narediš v 1/2 leta – 1 letu (izdelava načrtov, pridobivanje GD, sama izvedba cca 3 mesece), navadno hišo pa v letu in pol, če ne kompliciraš preveč, tako da tista hitrost montažne v resnici ni toliko večja. Toplotno se da izolirati zelo dobro tudi navadno bajto, pri montažni je pa bolj problem tesnenje in je po koncu gradnje obvezno narediti blow test (tudi to bi moralo biti v pogodbi, da mora test ustrezati in če ne, da izvajalec sanira na svoje stroške).
Že na podlagi Obligacijskega zakonika je sprememba cene mogoča zaradi podražitve materiala. Če ni v pogodbi nič napisano v tej smeri, se mora skleniti aneks k pogodbi, če se ne sklene, o tem odloča sodišče. Lahko pa seveda vsaka od strank zaradi bistvene podražitve, če ni s pogodbo drugače urejeno, odstopi od pogodbe in vrne, kar je doslej prejela.
Jonc nepr, 17.07.2021 ob 07:51
Ma ni tako tvegano, kot se bere. Ponavadi cene ne gredo toliko gor, pa tudi izvajalec mora upravičiti dvig cene.
Meni se zdi bolj pomembno, da pred podpisom pogodbe dobro pregledate opis materialov in elementov hiše, ter do katere faze in kaj vse zajema pogodba.
Tudi določilo “ključ v roke” podraži zadevo, saj mora izvajalec pokrivati tudi nepredvidena dela in zato da višjo ceno.
Osebno sicer nisem glih pristaš montažnih hiš, predvsem zato, ker se mi zdijo predrage. Klasična izvedba pride po moji oceni glih tam-tam, pri tem da je trajnejša. Montažno hišo narediš v 1/2 leta – 1 letu (izdelava načrtov, pridobivanje GD, sama izvedba cca 3 mesece), navadno hišo pa v letu in pol, če ne kompliciraš preveč, tako da tista hitrost montažne v resnici ni toliko večja. Toplotno se da izolirati zelo dobro tudi navadno bajto, pri montažni je pa bolj problem tesnenje in je po koncu gradnje obvezno narediti blow test (tudi to bi moralo biti v pogodbi, da mora test ustrezati in če ne, da izvajalec sanira na svoje stroške).
Ne vem, kako je pri vas, ampak v klasično gradnjo, narejeno v letu in pol, se ni ravno pametno vseliti takoj po dokončanju, razen če si ljubitelj vlage.
Ally991, 18.07.2021 ob 16:47
V letu in pol v zidano hišo?? Bravo! Plesen pa v pljuča.
Montažno hišo lahko podražijo. Pa sej tudi zidana je zdaj dražja. Gradbeni material je šel gor za 20%.
Če nisi pri denarju, se trenutno ne splača v tako investicijo.
Samo res, jonc se ne spozna.
Kaj zdaj nabijate s to vlago? Zidano hišo narediš iz ceglov in ne betona, plošče so drobnorebričaste in ne polne, oboje se lahko postavi v enem mesecu (+1 mesec za temelje) in se dokaj hitro posuši. Še največ se suši omet in estrihi, ampak pred tem so itak še instalacije, ko se zidovi sušijo. Če se pa fejst mudi, lahko tudi v zidani hiši narediš zidove iz ytonga, ki se lepijo z minimalno lepila, preklade predizdelane, plošče drobnorebričaste ali ytong, namesto ometa gips plošče in namesto navadnih estrihov taki suhi estrihi kot so v montažni. Še najbolj je treba sušiti, če zmanjka denarja za streho, kar se je verjetno pičkuletu in podobnim zgodilo, da travmira o vlagi. Ali pa nima za fasado. Ker bolje kot menjat okna, je naredit izolativno fasado. Kar verjemite.
Jonc nepr, 19.07.2021 ob 16:37
Kaj zdaj nabijate s to vlago? Zidano hišo narediš iz ceglov in ne betona, plošče so drobnorebričaste in ne polne, oboje se lahko postavi v enem mesecu (+1 mesec za temelje) in se dokaj hitro posuši. Še največ se suši omet in estrihi, ampak pred tem so itak še instalacije, ko se zidovi sušijo. Če se pa fejst mudi, lahko tudi v zidani hiši narediš zidove iz ytonga, ki se lepijo z minimalno lepila, preklade predizdelane, plošče drobnorebričaste ali ytong, namesto ometa gips plošče in namesto navadnih estrihov taki suhi estrihi kot so v montažni. Še najbolj je treba sušiti, če zmanjka denarja za streho, kar se je verjetno pičkuletu in podobnim zgodilo, da travmira o vlagi. Ali pa nima za fasado. Ker bolje kot menjat okna, je naredit izolativno fasado. Kar verjemite.
Oprosti ne vem kje ti živiš ampak v osrednji Sloveniji da boš ti v letu in pol bil vseljen v zidano hišo???? Saj se da, da se tudi v 3 meesecih če je treba, zdravo pa ni.
Minimum od minimuma, pa če imaš razvlaževalce je dve leti od prve plate, če si pameten pa raje 3 leta.
Ostalo je igranje z vlago in zdravjem.
Forum je zaprt za komentiranje.