podpis prodajne pogodbe stanovanja
Pozdravljeni!
Prosila bi za nasvet oziroma morebitna opozorila na kaj moram biti pozorna in na morebitne zaplete, ki lahko nastanejo v mojem primeru.
Kupujem stanovanje in s prodajalcem smo se dogovorili za ceno. Pri preverjanje stanovanja v zemljiški knjigi sem ugotovila, da stanovanje res nima hipotek ima pa vknjiženo dosmrtno služnostno pravico in prepoved odtujitve in obremenitve v korist očeta na podlagi darilne pogodbe s katero je stanovanje prepisal na sinova. Oče je že mrtev. Na to sem opozorila prodajalca, saj bi bila zaradi te prepovedi naša pogodba nična in se jaz ne bi mogla vpisat v ZK kljub temu, da bi plačala celotno kupnino bi lastnik ostal isti. Sedaj je prodajalec preko notarja vložil predlog za izbris v ZK postopek pa naj bi bil zaključen v 1 mesecu. Sedaj pa bi rada pravno mnenje in nasvet nekoga, ki ima izkušnje na tem področju kako postopek nadaljevati in
1). ali mi lahko sedaj takoj podpišemo prodajno pogodbo in plačam celotno aro 10% kupnine ali
2). plačam sedaj recimo 1/3 are ostale 2/3 pa čez 1 mesec ko bo postopek izbrisa v ZK zaključen.
Prosila bi vas, če me lahko opozorite na kaj moram biti pozorna in kje se lahko zaplete oziroma ali mi bo notar sploh potrdil tako pogodbo, kjer v ZK še ni dokončnega izbrisa in če potem ne bom imela kakšnih problemov z vpisom lastninske pravice v ZK. Skratka prosila bi, če me lahko opozorite kaj bi šlo lahko narobe v našem primeru.
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor
Spoštovani!
V vašem primeru je vsekakor bolje, da s plačilom kupnine počakate do takrat, ko bo izbris v ZK urejen (pravnomočen sklep o izbrisu dosmrtne služnosti) in takrat s prodajalcem podpišete prodajno pogodbo – aro pa lahko v smislu utrditve pravnega posla izročite že zdaj in pri tem podpišete ustrezno potrdilo, v katerem se navede, da v kolikor do sklenitve prodajne pogodbe ne bo prišlo (lahko določite tudi skrajni rok za sklenitev pogodbe) zaradi okoliščin na strani prodajalcev, vam le-ta dolgujeta dvojno aro. Zemljiškoknjižni postopki so sicer razmeroma hitro zaključeni, včasih pa pride do nepričakovanih zapletov (na sami ZK) in postopek lahko traja tudi dlje od 1 meseca. Skratka: v kolikor vam je stanovanje res všeč in ste zainteresirani za nakup, ga zaarajte in podpišite listino o izročitvi are, prodajno pogodbo pa sklepajte šele po tem, ko bosta prodajalca dejansko tudi zemljiškoknjižna lastnika neobremenjene nepremičnine brez plomb v zemljiški knjigi.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.