Podnapisi
Pozdravljeni,
jaz sem si en film dol potegnila in tudi podnapise zanj. Oboje sem dala na DVD. Ko sem DVD dala v DVD predvajalnik, mi na televiziji ni hotelo prikazati podnapisov! Na računalniku pa sem gledala, pa so šli podnapisi, na televiziji pa ne. Mogoče kdo ve, kaj naj naredim, da bi mi delali podnapisi tudi na televiziji in ne samo na računalniku?
Hvala že v naprej!
Poglejva na kratko te zadeve, da ti bodo malo jasnejše, Rožica! Filmi v DVD zapisu, kakršne npr. lahko kupiš v prodajalnah, imajo podnapise že vgrajene in pred predvajanjem filma z daljincem izbereš podnapis v želenem jeziku, pri nekaterih lahko izbiraš tudi zvočni zapis v želenem jeziku.
Filmi, ki jih snameš z neta, so običajno datoteke avi, mpg, mkv, wmv, ts (rečemo jim tudi Divx datoteke) itd., ki navadno še nimajo vdelanih podnapisov, zato jih poiščemo na spletu (za vse filme seveda niso na voljo), to so datoteke srt, sub, txt pa še kakšna bi se našla. Pri predvajanju na računalniku navadno nimamo težav s predvajanjem podnapisov (le redko se primeri, da kakšen predvajalnik (program) ne zna pokazati določenega podnapisa. Takrat pač poskusimo predvajanjem z drugim programom: VLC Player, GOM Player, Pot Player, Windows Media Player etc.
Zunanji predvajalniki (naprave, priključene na TV) pa žal vse ne znajo ustrezno predvajati priloženih podnapisov (shranjenih na zgoščenki, ključku ali zunanjem disku). S pretvorbo divx v DVD zapis si torej ne boš mogla kaj dosti pomagati. Obstaja sicer nekaj načinov, a so zamudni in primerni za ljudi, ki se spoznajo na posebne konverterje.
Najbolje bo, da si izbereš nov predvajalnik, ki bo podpiral tudi podnapise. Predvajanje filmov z zgočenk je za nekatere že preteklost: Zakaj? Lahko dokupiš tudi poseben multimedijski predvajalnik, s katerim lahko na tv predvajaš skoraj vse sedaj znane zapise filmov – vključno s podnapisi. Sodobnejši televizorji imajo tak predvajalnik že vgrajen – samo priklopimo zunanji disk in že lahko na TV gledamo filme, slike in predvajamo glasbo. Pri nakupu se moraš pozanimati le, ali zagotovo bere slovenske podnapise.
Forum je zaprt za komentiranje.