Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Podjemna pogodba, plačilo preko štud. napotnice

Podjemna pogodba, plačilo preko štud. napotnice

Pozdravljeni!

Ob vseh teh mahinacijah različnih računovodkinj v javnih institucijah sem se spomnila tudi na svoj primer pred časom, ki sem ga nekako pustila ob strani.

Pred leti sem bila zaposlena pol leta na neki srednji šoli kot učiteljica. Ker sem bila še absolventka in ker sem prejemala pokojnino po pokojnem očetu (ki jo je družina krvavo potrebovala), se nisem redno zaposlila. Pristali so, da me plačujejo preko študentske napotnice, vendar sem morala podpisati podjemno pogodbo.

Ne vem natančnega zneska, ampak recimo, da mi je ravnateljica obljubila 12 evrov/uro. Ko sem dobila podjemno pogodbo, je v njej pisalo, da je to bruto znesek. Bila sem začudena, saj je bilo zmenjeno, da bo to neto. Ravnateljica me je poslala k računovodji, kjer mi je nekaj razlagala o prispevkih za socialno varstvo. Kot študent, sem bila še vedno zavarovana in se mi je to zdelo čudno, vendar ji nisem znala pravno oporekati. Dobila sem pač manj denarja, kot mi je bilo obljubljeno – npr. 10 evrov.

Kasneje me je država udarila še enkrat. Ta moj dohodek je bil obdavčen 25 %. Kot prejemnica pokojnine in dohodka po podjemni pogodbi, se je to tretiralo kot dva dohodka. Če bi delala brez podjemne pogodbe – preko napotnice, se to ne bi zgodilo.

Ali mi lahko razložite, ali je šlo tukaj za prevaro. Kam je šel denar za “moje” socialne prispevke? V nekaj mesecih in toliko urah se tistih par evrov razlike pač pozna v celotnem znesku. Ali laho to še vedno zahtevam nazaj?
In, ali imajo javne institucije kakšno obvezo, da sklepajo podjemne pogodbe namesto preko štud. napotnice?

Hvala za odg.

Si še imela status, da bi lahko delala prek študentske napotnice?

Zdaj pa k podjemni pogodbi.
Zakonodaja določa, da se pri podjemni pogodbi vedno plača prispevek za nesreče pri delu 6% in pavšalni prispevek zdravstva dobre 4 €, priznajo pa se 10% normirani stroški. Dodatno je delo po podjemni pogodbi obdavčeno s 25% posebnim davkom na podjemne pogodbe.
To se obračuna vedno, tudi če nek redno zaposlen opravi delo po podjemni pogodbi za nekoga drugega.

Prejemnik, torej izvajalec dela po podjemni pogodbi, pa seveda plačuje tudi dohodnino. Akontacijo mu obračunajo in plačajo ob nakazilu, ob letni dohodnini pa se vševa k ostalim dohodkom in poračuna (kot vračilo ali pa doplačilo).
Enako se seštevata tudi pokojnina in delo prek študentskega servisa (tudi če je še v okviru dovoljenega zneska za študente).

Bolj me je v tvojem postu zmotilo nekaj drugega – ker si želela od države še naprej dobivati pokojnino in imeti status (ter ostale ugodnosti), se nisi želela redno zaposliti, pa čeprav za določen čas. Raje si iskala luknje in šola ti je celo ugodila :((

Hvala za odgovor .. čeprav z neutemeljenimi očitki.

Najprej naj povem, da od države nisem nikoli prejemala več kot bi mi pripadalo, kvečjemu manj in me je tisti: “nisi se želela zaposliti, rajši si iskala luknje” precej zmotil.

Naj odgovorim. Da, imela sem študentski status, saj sem bila absolventka, kajne.
Za delo sem se prijavila, ker so iskali študenta, saj je šlo za enomesečno nadomeščanje bolniške, ki se je zavleklo v par mesecev. Sprva so iskali nekoga, ki bi ga redno zaposlili, vendar ga niso dobili, zaradi blesavega urnika ter malo ur, ki ni bil povšeči nikomur. Meni je šlo za izkušnje in sem zagrabila priložnost.

Da, ponudili so mi redno pogodbo za 1 mesec, ki sem jo zavrnila, saj sem bila predhodno prijavljena na študentsko prakso v tujini in bi mi ta mesec lahko vse zmešal. Poleg tega sem razmišljala o vzporednem vpisu. Ali sem zato izkoriščala državo?? Ne, mislim, da je ravno zaradi vseh dejstev od mene – študentke še pobrala davek, ali ne?! Torej, se vam zdi, da je vaš očitek upravičen?

Naj še povem, da je moj oče umrl zelo mlad in da sem imela temu primerno pokojnino. Na ZPIZ-u mi kljub ugovoru niso upoštevali njegovih nadur, ki bi po mnenju kadrovske službe v njegovem podjetju marsikaj spremenilo. Zopet, kdo koga izkorišča?! Sicer bi spadalo pod drugo temo, ampak ali je 100 evrov/mesec pokojnine res tak dohodek, da se pokojnina in študentsko delo seštevata, kot da bi šlo za plačo in temu primerno obdavči?

Štipendije nisem imela, ker ima moja mama kot trgovka očitno previsoko plačo. Sosed jo je kot privatnikov sine seveda dobival. Zoisove štipendije prav tako nisem pridobila, ker so jo v malem kraju, od koder prihajam, dobili (v tisti generaciji), samo županov sin in dve hčerki učiteljic. Spet, kje so enake možnosti za vse??! Očitno samo na papirju.

Tako je to v naši KLOBASA REPUBLIKI, kjer gre vse samo po kurčevih vezah in preden ti država kaj da, ti prej vzame!

Bom dvakrat premislila preden bom postavila še kakšno vprašanje na tem forumu, da mi ne bo kdo očital, da iščem luknje v zakonu – meni, ki sem si vse, kar imam, zaslužila z lastnim delom in ne s poneverbami, blefiranjem, izkoriščanjem drugih, …

Glej, napisala si, da nisi želela redne zaposlitve, ampak si raje delala prek napotnic. Vseh okoliščin niti slučajno nisi napisala in iz prvega tvojege posta je bilo razvidno le to, da si raje delala prek napotnic/podjemne pogodbe kot pa se redno zaposlila.

Ostalo pa sem ti že zgoraj pojasnila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close