podaljšanje porodniške zaradi dojenja
🙂
Pol bi nas bilo preveč.
Moja soseda dela štiri izmensko (dva dni dopoldne, dva popoldne, dva ponoči, dva prosto), pa pri 20. mesecih še vedno doji. Vse se da, samo če se hoče.
Mislim pa, da to ne bo zgovor pri nobenem zdravniku, saj otrok pri 11. oz. 12. mesecih ni več odvisen le od tvojega mleka.
Čisto drugače bi bilo, če bi bil star 5, 6 mesecev.
Mogoče bi bilo pa šlo skoz če rečeš, da se ponoči stalno zbuja in prihajaš na delo neprespana in nekoncentrirana………….
Oprosti, ampak moj otrok je imel kmalu po rojstvu težko operacijo, ki je na vso našo srečo uspela, samo to vemo sedaj – pri enem letu pa otrok še ne hodi…………..pa NISEM bila upravičena do podaljšanja porodniške, tako da sem za fizioterapijo koristila proste ure.
samo čakam, da bodo uzakonili dojenje…
lepo te prosim, bodi srečna, da ti je otrok zdrav in da ga lahko še dojiš. pri taki starosti tvoj otrok že lahko je zrezke in krompir, zaradi tega te ne bodo pustili doma še 3 mesece. če pa napišeš da se ti ponoči zbuja da bi se dojil – sem pripravljena stavit, da ti bo kak pediater celo rekel, da je skrajni čas, da se odpraviš v službo, da bo to otroku celo koristilo, kajti zbujajo in cuckajo celo noč samo taki, čigar mamice so neprestano v njihovi bližini z nastavljeno joško.
res, bodi srečna, če nimaš razlogov za podaljšanje! kar se službe tiče, poskusi se dogovorit!
Če bi bili na tem forumu upravičeni objave samo smiselni in super pametni posti, potem bi se odstotek njih močno zmanjšal. Zakaj hudiča, je potrebno na vsako vprašanje podajat svoje mnenje (in dojenje je hudoooooo mamljiva tematika, sploh za “protidojilje”), ZAKAJ NE MORETE PREPROSTO ODGOVORIT – MISLIM, DA NE ALI MISLIM, DA JA. Zakaj meniš, da si upravičena sestavljat jedilnik njenega otroka? Kako lahko okarakteriziraš mame, ki otroke še dojijo ponoči kot mame, ki imajo vedno nastavljeno joško?!
In sedaj odgovor zate lep je dan. Moja prva hčerka je bila hudo neješča, pri enem letu je bila praktično samo dojena. Poleg tega je imela tudi dokazano alergijo na KML in jajca in DOBILA sem podaljšanje porodniške, kljub temu, da so mi vsi rekli, da mi ne bo uspelo. Poskusi, izgubit itak nimaš kaj!
Pa srečno!
Če je otrok zdrav, brez alergij in PP, zagotovo ne. Kako je z dvoizmenskim delom, ne vem, vem pa, da matere do 2. leta najmlajšega otroka ne morejo prisiliti v nočno delo, če sama noče. DVomim pa, da to velja za popoldansko izmeno.
No meni gre pa na bruhanje, kaj vse si lahko izmisliš za razlog podaljšanega porodniškega dopusta.
Od alergije na jajce – pa mu ga pač ne daš – zakaj naj bi bil to razlog za podaljšanje porodniške? ( A po pretečenih treh mesecih bo pa alergija minila?) pa do večizmenskega dela ( možnost koriščenja 4 urnega delavnika )
Pa drage mame – tudi moja generacija ima otroke, ki so bili dojenčki z popolnoma enakimi težavami, alergijami in ostalimi tegobami. Pa nismo imele možnosti koriščenja skrajšanega delavnika.
Neajte se že enkrat izgovarjat na to – kaj pa je narobe, če hoče biti mati z otrokom. Čisto nič ni narobe in če komu to paše in si to želi ima možnost to tudi uresničiti.
Moti me pa to, da bi pa rade vse. Službo, ki vas čaka v nedogled, skrajšan delavnik, dobro plačo, idealen urnik, prednost vedno in povsod, bolniško za vsak šmrkelj.
Pa tudi to lahko, samo tako, da zaradi tega ne trpi moj delavnik ( saj boš vskočila ne) ker imam tudi jaz svoje otroke srčno rada.
No, Zalika, mogoče bi pa bruhanje pomagalo, da sprostiš svoj gnev.
Če ima otrok alergijo na jajce in kml je zadeva kar huda kar se tiče omejenosti pri prehranjevanju. Odpadejo vse zadeve, ki vsebujejo zmetke jajc in mleka in verjemi, da vem, da pomeni takšno pripravljanje hrane otroku kar veliko časa in iznajdljivosti, da je vsaj približno na istem kot otrok brez alergije. In ja, alergije lahko sčasoma izzvenijo, kar si želimo vsi starši, ki smo imeli/imamo alergične otroke.
Samo za informacijo: včasih odstotek dojenčkov in otrok z alergijami ni bil niti približno tako visok kot danes, tako, da tvoja izjava ne drži.
Če bi foušija gorela…….
punce s pozitivnim pristopom na moje vprašanje, najlepša vam hvala. vse ostale….kaj naj rečem…zamislite se malo same nad sabo.
drugače pa samo v pojasnilo: imam težavo z varstvom v poletnem času, ker nikakor ne dobim varstva za otroka (vsakemu, ki mimo pride ga ne mislim dati, pa si mislite kar hočete) in bi mi podaljšanje porodniške pač rešilo ta problem.pred septembrom otroka nimam kam dat, v službo moram pa že čez en mesec. v taki situaciji pač človek pomisli na vsakršno možnost in ta je bila samo ena izmed njih, tako da drage moje “jezljivke” škoda, da se razburjate za prazen nič.
Zalika, alergija na jajce niti ni nujno tako nedolžna. Ker zna biti zraven še kakšna “težja” alergija. Naša mala ima jajce, mleko, pšenico in sojo. Za nameček pa še kandido, kjer odpade praktično vse sadje (z izjemo kislih jabolk in grenivk). Pa si zamisli kako potem čaramo. Povrhu vsega pa so te alergije (z izjemo kandide) nedokazane preko uradne poti alergologa, na drugo testiranje pamoramo še počakati.
Sicer pa tudi mene pojezi, ko vidim, za kakšno banalnost nekateri izkoriščajo pravice, ki jim sicer redom predpisov ne bi pripadale. Ja, pa da meni zdaj zavrnejo podaljšanje (imamo še kar precejšnje motorične težave, čeprav je že zelooo napredovala), bom pa ven padla. No, varstvo pa imam v skrajni sili zagotovljeno. 🙂
Sicer pa izgovor za “lep je dan” – podaljšanje porodniške zaradi varstva ti ne pripada. Tudi izmenskega dela nisi opravičena. Se pa poskusi vseeno v službi zmeniti za ta čas, ki ti manjka, če bi lahko delala le enoizmensko.
LP
Ne tinkula foušija ne bo gorela, pa bruhala ne bom, čeprav bi na zgoraj napisano prav lahko – zgoraj pa imaš dokaz, da naj družba ( MI ) rešujemo problem, če nekdo nima varstva. Normalno.
Nimam varstva – pa mi porodniško podaljšajte…………[/quote]
No, pa smo prišli do tega, da dojenje v bistvu sploh ni problem in da je problem drugje.
Lep dan – tebi želim, da bi se malce zamislila nad sabo, saj hočeš preračunjlivo goljufati. Ne vem, no, … če ti bo uspelo, … potem ti lahko le čestitam.
Kaj pa jasli – jih nimate v vašem kraju? Jasli vpisujejo ponavadi celo leto, če le imajo prostor.
Je pa res, da bi zaradi nastale situacije morala razmišljati že veliko prej – z vpisom v vrtec že lansko leto, da bi bila na čakalni listi že za letos poleti, ne pa šele v paniki – mesec pred iztekom porodniške.
Kakorkoli že, … narediš lahko več stvari:
– kljub vsemu poiščeš varstvo pri kaki lokalni teti – v vsaki vasi se nsjde vsaj ena, ki pazi na okoliške otroke. Pozanimaj se pri sosedah, prijateljicah, kdo jim pazi otroke
– poprosiš kako prijateljico, ki je na porodniški (ali doma), da ti popazi otroka
– imaš možnost polovičnega delovnega časa in se z možem dogovoriš, da sta v nasprotni izmeni v službi (on npr. dopoldne, ti popoldne za 4 ure) to je še najbolj enostavna rešitev
– stopiš do vrtca in jim lepo razložiš nastalo situacijo. Vzgojiteljice te bodo razumele (saj so vendar ljudje, sposobni empatije) in ti vsaj poskušale pomagati
– in zadnja, skrajna, da imaš neplačan dopust do septembra. Pa saj bo kmalu.
Oh, punce drage, kaj vse danes ni prav, PA SE DOGAJA. Če hočemo razpredat o poštenosti, pa o tem, kako naj bi bilo, menim, da debati ne bi bilo konca.Da ne omenjam lažnega samohranilstva, pa simulacij bolniške, predvsem v času nosečnosti, pa tudi sicer, nezdravega načina življenja (pijača, alkohol, debelost,..), ki za sabo potegne bajne vsote denarja za zdravljenje bolezni, ki so posledica teh razvad. Ampak to vse najbrž ni nič v primerjavi z nemogočo mislijo, ki si jo je drznila zapisati na ta forum “lep je dan”. Ne bit bolj papeške od papeža. Vsaka naj skrbi zase in počisti pred svojim pragom, preden daje moralne sodbe. Punca je želela samo jasen odgovor brez moraliziranja.
Davkoplačevalski denar pa se na veliko troši za neumnosti in nepremišljena dejanja mnogih posameznikov in, ne boste verjele, prav malo mar jim je za to, kaj si ve o tem mislite.
Raje uživajte v sončnem dnevu, ki se nam obeta!
Idealna rešitev tvoje težave bi bilo koriščenje neplačanega dopusta.
Podaljševanje porodniške bi bilo v tem primeru goljufanje socialne družbe, ker v tem primeru mi delato zate in zato, da lahko ti še 3 mesece doma uživaš. Brez zamere, tukaj ne gre za nevoščljivost, ampak ni mi jasno zakaj naj bi jaz delala zate. Jaz bi tudi doma uživala tri mesece in pri tem še kaj zaslužila…
En mesec je dovolj časa, da poiščeš nekoga, ki mu boš lahko zaupala te tri mesece.
Seveda, najlažje je pomisliti, kako rešiti problem po liniji najmanjšega odpora in na račun drugih seveda. In nihče se ne razburja za prazen nič.
Kot je že ena omenila, s takim goljufanjem zapirate in omejujete možnosti tistim, ki so takih izjem res potrebni.
joj, nekatere ste res hecne ali pa imate preveč časa. prvič: sem samo vprašala, če si pač ob navedbi takega razloga opravičen podaljšanja, bi bila zadovoljna z jasnim odgovorom NE.drugič: upam, stavit da je vsaj ena izmed vas, ki ste me tako “lepo” napadle lažna samohranilka in by the way, mene bi ravno to rešilo teh težav, pa se nimam namena izdajati za lažno samohranljivko, čeprav imam vse pogoje za to. tretjič:v našem kraju so od prijavljenih 524 otrok, vzeli v vrtec 212 otrok (tako piše na odločbi), toliko o razpredanju kako otroka ne znam pravočasno vpisati v jasli (vpisan je bil 9 dni potem, ko se je rodil) in glede na situacijo glede javnega varstva tudi varušk ni, oz so vse ki so ok zasedene (smo novopriseljeni in preko znancev ne poznamo veliko le teh).četrtič:se ne strinjam s tem, da če si sama ne znam poiskati varstva, pa mislim da mi bo država to urejala (in to naj bi bila tema za zgražanje); natanko tako: DRŽAVA BI MORALA ZAGOTOVITI OTROKU MOŽNOST VARSTVA, in se mi zdi še kako odgovorna za to. kajti ne vem kaj boste porekle na to, ko boste same naletele na težavo, ki se ji reče vsi vrtci zasedeni. ampak saj nima smisla, nekatere ste ozkoglede in boste takšne ostale. sem pa vesela, da je tudi nakaj mamic tukaj, ki ne gledajo samo ravno pred sebe, ampak pred napadanjem tudi malo razmislijo o situaciji sočloveka.
pa brez skrbi; nobena ne bo delala namesto mene, prej obratno.
lep dan
za konec: najlepša “hvala” za čisto predolgo polemiko
Forum je zaprt za komentiranje.