počitnice na Kubi – Havana in okolica?
Imamo letalske karte za Havano. Malo avaturistično smo se odločili za potovanje na Kubo in kupili karte za Havano. Sicer smo navajeni potovati in si vse sami zoorganizirati, je pa res tudi to, da nas gre nekoliko večja skupina (3 družine) z otroki.
Zdaj pa iščemi primerno namestitev. Nekaj dni seveda nameravamo nameniti spoznavanju Havane z okolico, nato pa tudi poležavati na plaži. Na prvi uč vem, da je turistično obljuden – namenjena poležavanju (dolge peščene plaže, palme, dobri hoteli) Varadero, ki pa je od Havane oddaljen kar dobrih 100 ali več km. Ostali spromovirani kraji so še dlje.
Ima kdo izkušne, poznate kakšno podobno plažo kje bližje Havani, da nam ni treba še kakšnega notranjega leta ali celodnevne vožnje z avtobusom. Predloge kam z otroki, da bo tudi zanje zanimivo.
Kako pa je s povezavami (cestnimi) Havana – Varadero?
Hvala!
[attachment=0]cuba.jpg[/attachment]
Za namestitev ti ne znam svetovati. Mi smo bili v Varaderu, 10 dni smo imeli rentan avto in smo šli tudi v Havano za 3 dni. Caso, v kateri smo bili nam je “zrihtal” prijatelj, ki pozna Slovenca, ki živi v Havani.
Glede namestitve ti torej ne znam svetovati, bi te pa rada opozorila glede cest. Avtocesta je sicer zelo široka, ampak nima niti sredinske črte, kaj šele kakšno ograjo med levo in desno stranjo ceste. Zelo pogoste so luknje, v katerih ti ob neprevidnosti lahko ostane celo kolo.
Tudi označeno je zelo slabo, mi smo, ko smo se iz Havane vračali v Varader, 2 uri iskali uvoz za avtocesto. Domačini so nam sicer na vse pretege dopovedovali, ampak nam ni šlo v glavo, da moramo zapeljati čez nasprotni pas avtoceste, se pravi prečkati nasprotni vozni pas in zapeljati na most, ki potem vodi na cesto proti Varaderu. Pa smo imeli zemljevid, s katertim si pa, razen glavnih smeri nimaš kaj pomagati.
Tudi cesta od Varadera do Trinidada je katastrofalna, vidiš pa veliko, tisto pravo Kubo, podeželje.
Oj, hvala. Te lahko še par stvari vprašam?
Sicer ne vem zakaj toliko skrbim, ponavadi ne kompliciram. Mogoče zato ker tokrat prvič na tako pot peljemo tudi otroke, pa bi kljub temu radi kaj videli, ne samo ležali na plaži.
Kaoliko časa ste se potem vozili do Havane? Je najboljša varianta rentat avto?
Veš, da se ne spomnim, koliko časa je bilo. Se mi zdi, da ene 2 uri, mogoče malo več ali malo manj.
Rentanje avta je na Kubi drago, mi smo plačali 600,00 eur za 10 dni. Javni prevoz pa – se nismo nikoli nikamor peljali, ker smo imeli avto, ampak kolikor so nam povedali, ni točen.
Otroci pa po moje prenesejo več, kot si mislimo, če so starši skulirani , vse sprejmejo tako kot je.
Smo se že malo zoorganizirali in se že ukvarjamo s podrobnejšim načrtovanjem potovanja 🙂
Popotniški del me sedaj več ne skrbi, pač vemo kam gremo in kaj pričakujemo.
Ker ste videli vse, kateri del je bolj primeren za počitnice na plaži? takšna varianata all inc zadnjih nekaj dni – da se odpočijemo od vandranja.
Vsekakor bomo šli do Trinidada, nekaj dni nameravamo potem ostati tam. Bi se potem splačalo do hotela nazaj na SV del otoka ali se da tudi v tem delu najti? Ste bili mogoče tudi na Cayo Coco?
Ah, kje pa, še zdaleč nismo videli vsega.
Okrog Trinidada so lepe plaže, lepše kot v Varaderu, Trinidad je na karibski strani, na jugu, Varadero pa na severu.
Kar se tiče plaž, se ne morejo (po našem mnenju) primerjati s tistimi v Dominikani.
Na Playi Coco pa nismo bili.
Mi smo bolj tako, popotovalci, plaže niso prioriteta.
V bližini Havana, kakšnih 20 km iz Havane je dolga plaža Playa del este. Do nje vozijo turistični avtobusi. Na plaži je potrebno plačati ležalnik 2 dolarja (2 CUC-a) in sončnik ,ki stane enako. Kar se pa cest tiče je po Kubi potrebno voziti previdno saj so označbe za dela na cesti za naše pojme slabe.
Živjo!
Moja izkušnja potovanja po Kubi je bila zelo dobra. Potovala sem sama, tako da me je prišlo malo dražje. Ljudje so načeloma zelo prijazni, odprti, malo me je zmotilo, da se je precej vrtelo okoli denarja. Je pa Kuba za doživeti vsekakor, zelo posebna!
Naokoli sem potovala z avtobusi (Viazul), prenočišča pa sem iskala šele na licu mesta – ponavadi kar na avtobusni postaji, kjer te zasujejo ponudniki prenočišč, nekaj pa sem dobila priporočil od ljudi, pri katerih sem sama prenočevala. Plačevala sem pa po 15-20 na noč, v Havani na začetku 25 na noč.
Jedla sem po večini kar na ulici, malo tudi v poceni restavracijah.
Kuba je precej draga, vstopnina v muzeje je za turiste in Kubance drugačna, prenočišča so zelo draga (res pa je, da vanje vložijo vse, kar imajo, in da so to zares na nivoju, velikokrat veliko boljši standard, kot ga imajo sami zase).
Če bi komu prišlo prav, dajem nekaj cas kot priporočilo, dajem samo tiste, kjer mi je bilo zares všeč, kar pri meni pomeni, da so bili gostitelji zares gostoljubni in prijazni in jim ni šlo le za denar.
BARACOA:
Ileana in Guillermo (100m od centra, oba zelo prijazna in povh je hrana tu zares odlična!; naslov: Flor Crombet #216): +53 21 64 3010, +53 53193913; kbrocardt.gtm@infomed.sld.cu
Gospa Ileana mi je dala kontakte potem še za Trinidad in bila zares prijazna.
TRINIDAD:
Hostal Don Pancho (gospa Kenia Duardo Ramirez, hostel je morda malce bolj oddaljen od centra, kakih 10 minut hoje: naslov: Anastacio Cardenes #353): +53 58191433, hostaldonpancho2016@gmail.com, FB: Hostal Don Pancho
Tu sta bili pa tako Kenia kot njena mama izjemno gostoljubni, hrana tudi odlična.
Hostal Mi Osi – tu naj bi prespala, pa so imeli hotel ravno v gradnji, a par izjemno izjemno prijazen, mi je bilo kar žal, da nisem mogla biti tam; gospod Miguel mi je razložil vse, kaj naj si ogledam v mestu, dal razne napotke, celo malo darilce sta podarila, in preden sem šla iz mesta, sem morala še njima reči adijo in si ogledati njun hostel v delu; zares priporočam, hostel je zraven centra; naslov: Miguel Calzada #133; +53 41994240, +53 58071644; hostalmiosi133@nauta.cu, hostalmiosi133@gmail.com
CIENFUEGOS: gospa Maria je cuker od človeka
Hostal Almary (hostel je zraven centra, naslov: Ave 52 #2325): + 53 43513818, +53 55191108 – zelo priporočam.
SANTA CLARA
Hostal El Teide (gospod Benito je Španec, ki že dolgo živi na Kubi in je udi izjemno prijazen in super oseba!): naslov: Union 278, +53 42299696, +53 54284670, benitoplasencia@nauta.cu paola6@nauta.cu FB: Hostal El Teide
MATANZAS:
Hostal Andares (lastnica je zobozdravnica, zelo prijazna in prijetna za pogovor): Calle 174 #28003, +53 45292394, +53 53658555, yordanispd24@nauta.cu
HAVANA:
Yanin in Nelson (zelo blizu centra, ločen vhod, Havana Vieja), naslov: Aguacate #109, +53 78631207, +53 52922615, marthab@infomed.sld.cu
Če pa imate družino, pa je bil zelo prijazen tudi gospod Alberto, le da sem bila sama in to zame ni prišlo v poštev:
Alberto y Maylin: Habana Vieja, naslov: San Juan de Dios #162, +53 78601358, +53 52686402, albertomaylincuba@nauta.cu
Drugače pa je Kuba fletna izkušnja, morda je tu solo travellerju malo teže oz bolje rečeno malo drugače. Zanimivo je, da se otroci igrajo zunaj, ljudje ogromno časa preživijo na ulici. So odprti in se zelo radi pogovarjajo. Plače so izjemno izjemno nizke, ljudje se sicer ne pritožujejo, povejo, da imajo zastonj šolstvo in zdravstvo in da živijo v paradizu, ker si pomagajo med seboj. V glavnem, Kuba je zares za doživeti!
Priporočam pa, da ko boste menjali denar (menjava možna le na Kubi), da na letališču zamenjate le za taksi, potem pa več v mestu, kjer imajo mnogo boljši tečaj. Ko boste menjali, priporočam, da poleg te valute CUC zamenjate nekaj denarja tudi v CUP, ker se da sadje in nekaj hrane na tržnici dobiti zares poceni s kubanskimi pesoti (CUP). Včasih je res pametno imeti tudi ta denar, je pa res, da odvisno, kako potujete.
Lp!
Forum je zaprt za komentiranje.