po porodniški- vprašanje
Zal ne poznam toliko delovne zakonodaje. Moje mnenje je, da ce se delodajalec strinja s takim nacinom dela, zakaj pa ne. Nekateri delodajalci nic kaj dosti ne komplicirajo, eni pa precej. Pri nas v sluzbi smo precej svobodni in po moje bi mi direktor dovolil tak nacin dela. Par dni toliko, da zberem 20 ur in potem kaksen dan prosto.
Ne vem pa ali je to krsitev; v pogodbi se verjetno napise kaksna je mesecna delovna obveznost v urah – potem imajo pa v kadrovski sluzbi itak evidenco prisotnosti iz katere je razvidno koliko ur/mesec si delala in katere dni.
Mene tudi zanima to vprasanje, ker tudi jaz razmisljam o skrajsanem delovnem casu, vendar v sluzbi tega se nisem nic omenila. Idealno bi bilo, da delas ene 3 dni in imas potem dva dni frej… ce seveda potem nisi v prekrsku.
Upam, da se bo oglasila se kaksna kadrovnica in povedala kaj iz svojih izkusenj. Pa upam, da ne bo citirala Zakona o delovnih razmerjih, temvec po domace razlozila kako urna prisotnost izgleda v praksi.
Gre za krajši in ne polovični delovni čas. V dogovoru z delodajalcem se tako odločiš za 4, 5, 6 ali 7 ur. Jaz razmišljam o 7 urnem delovniku, vendar moram najprej dobit podaljšano pogodbo. 🙂
Dvomim pa, pa je opcija tudi taka, da nekaj dni delaš, pa potem nekaj ne. Je pa verjetno spe odvisno od delodajalca, če se tako lahko z njim dogovoriš. Ravno po zakonu pa pomojem ni.
Pri nas so že večkrat zaposleni v primeru bolnišk izrazili željo, da bi delali manjkrat na teden po več ur. Želela sem jim ustreči, sem se pa vseeno pozanimala in so mi “višji” rekli, da to ni mogoče. Ravno zato imaš skrajšano delo, da si opomoreš, da nisi preobremenjen itd. Tako da uradno to ni bilo mogoče. Smo pa občasno to naredili, če je moral zaposleni recimo res podaljšati delovni čas zaradi pomembnih stvari. Šefi pa si tak način dovolijo, vem, a uradno se tega ne prikaže. Dvomim, da je v primeru, če to ni bolniška, kaj drugače.
Kolikor jaz vem, je vse odvisno od dogovora z delodajalcem.
Tudi meni so najprej tako predlagali, pa potem v praksi ni bilo izvedljivo, ker se je izkazalo, da je za posel bolje če sem tam vsak dan po 4 ure kot pa vsak drugi dan po 8.
Sestrična pa za vikende oddela po 10 – 12 ur (dela v kazinoju), med tednom pa je doma.
Mislim, da je potem tudi problem dopusta, če delaš npr 3 dni po 7 ur in si potem 4 dni frej. Kako se bo potem upošteval dopust, ki ga imaš npr. 25 dni?
Če bi delala 5 x 4 ure tedensko, bi za 1 teden dopusta koristila 4 dni.
Če delaš 3 x 7 ur tedensko, za 1 teden dopusta pokoristiš samo 3 dni, ali kako?
Jaz sem delala 4x na teden po 5 ur. Ko sem koristila dopust, se mi je za en dan pisalo 1,25 dopusta. Mesečno plačo pa sem imela izračunano kot da bi delala 5x na teden po 4 ure, kar se letno itak pokrije, vsaj tako mi je bilo rečeno.
Pri bolniški je drug problem. Če koristiš ta delovni čas, je to prostovoljno, pri bolniški pa gre za preobremenjenost in je seveda logično, da ne moreš narediti take prerazporeditve.
Je pa to odvisno od dobre volje delodajalca. Jaz sem bila dogovorjena, da me dobijo na mobitel v slučaju nujnosti in ene dvakrat sem potem zaradi nujnosti tudi prišla na prosti dan v službo, ker se s strankami ni dalo drugače dogovorit.
Forum je zaprt za komentiranje.