Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev po porodniški mi bodo zamenjali delovno mesto

po porodniški mi bodo zamenjali delovno mesto

Pozdravljeni,
delodajalec me je obvestil, da je moje delovno mesto za katerega imam pogodbo zasedeno, zaradi moje ‘nenadne’ odsotnosti (bila sem noseča in sem delodajalca obvestila, nato sem imela cerklažo in bila na bolniški, nato sem pred porodniško še delala po 4 ure)
Zanima me kakšne so moje pravice. Obeta se mi delovno mesto ki se opravlja tudi ponoči, po 12 ur, med prazniki… prejšne delovno mesto pa je bilo od 7-15 ure med delovniki.
Hvala za nasvete in pomoč

Delovnega mesta vam ne more kar tako zamenjati. Pogodbe za novo delovno mesto ne pospisujte. V kolikor bi vam hotel vsiliti novo pogodbo, bi vam moral prvo najprej odpovedat (pri tem veljajo enaki razlogi kot za redno odpoved) in ponuditi novo. To pomeni, da na prejšnjem delovnem mestu ne more biti nihče drug, saj delovnega mesta ni več.

To je kratkoročna rešitev, dolgoročno pa vam svetujem, da pričnete razmišljati o novi službi, saj delo v delovnem okolju, kjer se izvajajo pritiski najbrž ne bo prijetno.

Luondelf, kako se je izteklo? Jaz sem namreč na istem. Porodniška mi je potekla, trenutno sem še na dopustu, začela naj bi 9.2. Prav tako sem prej šla na bolniško … nisem hotela, nisem prosila, vendar sem imela rizično nosečnost. Delam v prodaji hotela, govori se, da me sedaj ne bodo dali v prodajo, čeprav sva bili prej tam samo 2, sedaj so skupja z vodjo 4. Torej delovna mesta so!
Verjetno me bodo hoteli dati na recepcijo, vendar se jaz ne strinjam, ker je to pod mojo izobrazbo, niti mi ne odgovarja delovni čas.
Ali v tem primeru lahko zahtevam polovični delovni čas? Ga delodajalec mora odobriti?

Hvala za odgovore … :)))

Po porodniski imate do 3. leta otrokove starosti PRAVICO do dela s krajsim delovnim casom, razliko v prispevkih pokrije drzava. To pomeni, da vi delodajalca zgolj obvestite, da boste to pravico koristili, ne more vam je odreci. Na CSD pa uredite vse okrog prispevkov.

Aha, no saj se mi je zdelo 🙂 Ampak, a ga moram to obvestiti pred nastopom dela, ali se lahko naknadno dogovorimo – če mi bodo zamenjali del. mesto? Če mi ga ne bodo, mislim delati normalni polni delovni čas.

Lahko se kadarkoli do 3. leta odlocite za skrajsan delavnik (7, 6, 5 ali 4 ure). Torej, tudi sele po menjavi delovnega mesta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close