Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Po porodniški me čaka odpoved

Po porodniški me čaka odpoved

Pozdravljeni!

V podjetju sem zaposlena 5. let za nedoločen čas, pred tem pol leta za določen čas. Iztekel se mi je porodniški dopust, sedaj koristim starega in kmalu se vračam v službo. Sem pa bila obveščena, da se moje delovno mesto ukinja. Ker pa ga ne morejo ukiniti, saj je potrebno, bo prišlo do reorganizacije. Zanima me kaj pomeni za mojo zaposlitev, če zanosim:

– preden prejmem namero o odpovedi
– med odpovednim rokom
– po odpovednem roku

Hvala!

Pozdravljeni,

zanositev žal ničesar ne spremeni.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

No, morda je malo čudno napisano… Bom poskusila še 1x…

V kolikor zanosim predno dobim namero o odpovedi in to povem nadrejenim, sem ali nisem zakonsko zaščitena?

V kolikor zanosim med odpovednim rokom ali se mi odpovedni rok prestavim?

V kolikor zanosim, ko sem odpuščena, mi pripada 3 mesece nadomestila in kasneje porodniška?

Hvala!

Pozdravljeni,

se opravičujem in zahvaljujem za dodatno razlago.

Vaša zanositev na nič ne vpliva. Odpovedni rok se Vam ne prestavi. Tudi pogoji za nadomestilo ostanejo nespremenjeni, torej so enaki, če ste zanosili oziroma niste.

Prosim, da mi postavite še nadaljnja vprašanja, če s tem odgovorom nisem odgovorila na vsa Vaša vprašanja in odpravila vseh Vaših skrbi in dvomov.

Lep dan še naprej, Daša Modic Gorjup

Zakon o delovnih razmerjih v 115. členu določa:

Kako je s tem?

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.
(3) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju teh, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
(4) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Dobila sem tudi tak odgovor:
ko ti preteče enomesečni rok, ko si zaščitena, ti lahko dajo namero o odpovedi. Ne morejo ti je dati, če dojiš ali si že noseča. Ko ti dajo odpoved, ti odpovedni rok začne teči naslednji dan. Ker si pri njih zaposlena več kot pet let, ti pripada 45 dnevni odpovedni rok. Če v tem času zanosiš in prineseš pisno potrdilo od ginekologa, se ta odpovedni rok potegne do konca porodniške. Če pa zanosiš in imaš dokazano nosečnost po preteku odpovednega roka, moraš iti na bolniško.

Kako je s tem?

Hvala!

Pozdravljeni,

če sem prav razumela, imate sklenjeno pogodbo za določen čas. Zato je bil tak tudi moj odgovor. Morda bo takole še bolj jasno:
Ker imate sklenjeno pogodbo za določen čas in ta določen čas preteče npr. ravno med nosečnostjo ali ko izrablja starševski dopust to posebno varstvo ne pride v poštev, saj pogodba in s tem tudi delovno razmerje preneha veljati s potekom časa za katerega je bila sklenjena. V takšnem primeru namreč ne gre za odpoved, pač pa za prenehanje pogodbe s potekom časa za katerega je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena.

Če pa sem razumela narobe in imate sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, potem imava pa tako nadaljevanje:
Odsotnost z dela zaradi zdravstvenih razlogov načeloma tudi ni ovira, da delodajalec takšnemu delavcu ne bi podal odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če seveda obstajajo zakoniti razlogi za to. Vendar pa v primeru, ko delodajalec delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je delavec ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha temu delavcu delovno razmerje šele z dnem ugotovitve zdravstvene zmožnosti za delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Delodajalec pa ne sme podati odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
Delavcem in delavkam v času nosečnosti, dojenja in v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela, tudi ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Delavcu pa lahko preneha pogodba o zaposlitvi zaradi izteka časa, za katerega je bila pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena – pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas delavec iz naslova starševstva oz. nosečnosti ni varovan, saj takšna pogodba preneha že s potekom časa, za katerega je sklenjena.
Omenjeno varstvo velja samo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca.
Edina izjema, ki jo ZDR predvideva v tretjem odstavku 115. člena, ko delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi delavki v času nosečnosti in delavki oz. delavcu v času, ko izrabljata starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela, ter takšni delavki/delavcu lahko preneha delovno razmerje, je v primeru, ko so podani razlogi za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca – po predhodnem soglasju inšpektorja za delo.
Izrabo starševskega dopusta, katerega del predstavlja tudi porodniški dopust (poleg dopusta za nego in varstvo otroka), ureja Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, Uradni list RS, št. 110/2006 – Uradno prečiščeno besedilo št. 2, v nadaljevanju: ZSDP. Če je delavka izpolnila pogoje po tem zakonu, bo lahko izrabila starševski dopust. Eden glavnih pogojev za to pa je, da je bila pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta zavarovana po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.
V tem primeru ali v primeru, če je bila zavarovana po omenjenem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta, bi delavki pripadlo tudi starševsko nadomestilo (kar izhaja iz 39. člena ZSDP). Za podrobnosti v zvezi z izrabo starševskega dopusta in pravico do starševskega nadomestila pa bi ji svetovali, da se obrne na pristojni Center za socialno delo oz. na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je pristojno za tolmačenje predpisov (tudi) s tega področja.
Glede na posebne varstvene določbe ZDR v zvezi z varstvom delavcev zaradi nosečnosti in starševstva pa opozarjam, da je delodajalec dolžan zagotavljati pravico do odsotnosti z dela ali krajšega delovnega časa delavcu zaradi izrabe starševskega dopusta, določenega z zakonom (glej 191. člen ZDR). Delavec pa je dolžan delodajalca obvestiti o začetku in načinu izrabe pravice iz prejšnjega stavka v roku 30 dni pred začetkom izrabe pravice, razen če zakon, ki ureja starševski dopust, ne določa drugače.

Z željo po obojestranskem zadovoljstvu z odgovorom in po potrebi nadaljnjim vprašanjem Vas pozdravljam in Vam želim uspešen teden,

Daša Modic Gorjup

Joj, žal mi je, očitno nisem dovolj razumljivo napisala. V podjetju sem 5 let in pol. Najprej sem bila zaposlena pol leta za določen čas, potem pa sem dobila pogodbo za nedoločen čas, torej jo imam že 5. let. Pogodba mi ne poteče, želijo me odpustiti, zato ker želijo zmanjšati stroške, jaz sem večji strošek kot tista, ki me nadomešča :/. S tega vidika, predvidevam, da je kaj drugače, kot za tiste, ki so zaposleni za določen čas?

Hvala za vaše odgovore!

Pozdravljeni,

tudi Vam hvala za Vaša vprašanja.

Če ste zaposleni za nedoločen čas, potem velja pa tista druga varianta o prepovedi odpustitve :-))
Mislim, da je v tem primeru marsikaj navedeno že zgoraj, sicer se pa prosim ponovno oglasite.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni!

Ponovno se javljam, kljub vsemu razloženemu, ostaja strah, še posebej sedaj, ko sta se pokazali željeni črtici…

Torej namero o odpovedi pričakujem v tem tednu, s tem, da bi mi odpovedni rok začel teči v avgustu. In sedaj je tu nosečnost, potrdilo dobim takoj, ko bo le ta vidna, saj je čisti začetek. Kako naprej? Sprejmem namero in ne rečem nič dokler nimam v roki potrdila? Ga izročim osebno ali raje pošljem priporočeno s povratnico? Se mi v tem primeru odpovedni rok prestavi?

Hvala za vašo pomoč!

Lp

Pozdravljeni,

kot sva že ugotovil delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela. Delavki v tem v času ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
Ne glede na navedeno delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Kako so odločiti v Vašem primeru ? Vročitvi sta obe pravnoveljavni. Po mojem mnenju naredi človek boljši vtis, če to opravi osebno. Nič ni narobe, če potrdilo namesto osebne vročitve pošlje priporočeno s povratnico. Saj veste, odločitev je torej Vaša. Če se boste odločili za osebno vročitev, naredite prej še kopije zase. Na obeh izvodih naj Vam potrdijo prejem. Odpovedni rok začne teči z dnem prenehanja okoliščin, zaradi katerih ste varovani.

Uspešno še naprej,

Daša Modic Gorjup

Na Vašem mestu bi počakala na zdravniško potrdilo o potrjeni nosečnosti.

Najlepša hvala za Vašo pomoč!

Lp

Pozdravljena!

Še nekaj… Tudi meni je bolj všeč, da bi dala potrdilo osebno, vendar kaj, če mi ne bo želel podpisati prejema? Zato se bolj nagibam priporočeni pošti :/… Je možno, da me zavrne in reče, da ni dobil? Je ne :/

Pozdravljeni,

hvala za Vaše sodelovanje. Razumem Vašo odločitev. Zdi se mi razumska.

Reče lahko kar želi. Če boste shranili potrdilo o oddani pošiljki, bo beseda težko upoštevna.

Vse lepo,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam eno vprašanje. Pred 14- imi sem izvedela da sem noseča. Zaposlena sem v lokalu, kjer sem odgovorna za prevzem in naročilo robe. Imamo tudi teraso za kadilce, kjer delamo v vsakem vremenu ( + 38, – 16 ). Zanima me kaj se lahko zgodi z mano glede na to da mi aprila poteče pogodba za določen čas ( eno leto )? Če grem prej na bolniško, mi lahko tudi poteče oz. mi je ne podaljša? Naj se raje mučim v gužvah pa oddelam do aprila ali naj kar izkoristim bolniško in počivam? Pri nas v službi ne vemo kaj pomeni imeti malico in malo počitka!

Vaše mnenje in odgovor mi veliko pomenita. Hvala in Lp.

Pogodba, sklenjena za določen čas, preneha veljati z njenim potekom. Ne glede na to, ali boste šli na bolniško ali ne, žal ni nobene garancije, da vam bo delodajalec pogodbo podaljšal. Pravzaprav je zanj še “ugodneje”, če ste na bolniški več kot 30 dni, saj tiste stroške krije zavod za zdravstveno zavarovanje;)

Predlagam, da se ravnate po svojih občutkih in predvsem počutju in se ne izpostavljate nevarnostim le iz razloga, da dobite novo pogodbo… Te garancije namreč ni. Navsezadnje je zdravje zelo pomembno (zdaj morate skrbeti za oba, sebe in otroka), zaposlitev pa lahko preneha jutri tako ali drugače.

Predlagam pa, da se z delodajalcem pogovorite, kako bi vam lahko težko delo olajšal oziroma kako misli naprej, ko vam poteče pogodba…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close