Po kakšnih kriterijih izbirate knjige
Imate seznam najljubših avtorjev?
Se pomenkujete s prijatelji in upoštevate njihove nasvete?
Iščete kritike knjig in se odločate na podlagi njih? Če je tako, imate naljubše kritike oz. njihove vire?
Brskate in naključno izberete v knjižnicah / knjigarnah?
Malo vsakega – nekaj je avtorjev, od katerim preberem vsako novo rec, nekaj prijateljev (med katerimi so tudi zalozniki, tako da sploh!), na kritike gledam zlasti pri tujih knjigah (pogost orientir so zlasti britanske literarne nagrade in nominiranci zanje). Edino nakljucno brskanje sem opustila – ze tako ali tako je vrsta na moj cas cakajocih knjig vsak dan daljsa! 🙁
Naš čas je predragocen, da bi ga izgubljali za napačne knjige, a ne. Jaz recimo pogledam, kdo je dobil Bookerja/Whitbreada/Pulitzerja, večinoma preberem tudi nominirance za Bookerja, bolj redko pa spremljam vse, kar napiše nek avtor. Nekaj časa sem to počel za Eca (ki na srečo ni preveč plodovit) in za Rushdieja, ampak sem se ju v zadnjem desetletju kar malo nažrl. Sedaj kupim samo še vsako knjige Margarte Atwood, in s tem postajam podoben angleškim podeželskim tetkam. Zelo cenim tudi kakšne naključno najdene bisere, ampak to že spada v hazard. Ah, in seveda: vse kar priporoča Oja, je vredno vsaj poskusiti brati.
Do naslovov prihajam različno. Včasih zasledim kako v časopisu, na tem forumu ali pa jo omeni prijatelj ali znanec, ali pa je kaka “klasika”, ki jo je treba prebrat .
Drug korak je to, da ponavadi poiščem še kak opis knjige npr. na amazonu ali kje drugje na spletu in skušam presoditi ali je za moj okus in trenutno razpoloženje in interese …
Tudi sam skoraj ne jemljem več knjig naključno v knjižnici, ker imam na zgornji način skozi dovolj dolg in zanimiv seznam branja …
No občasno je pa vseeno čar vzeti v roke tudi knjigo, k ti naključno pade v roke in te nevem zakaj privlači, brez pravega vzroka ali iz slepega upanja, da je v njej kaj zanimivega … včasih te intuicija namreč pripelje tja kjer te racionalno ne more 🙂
Naredila sem si seznam knjig, ki bi jih rada prebrala, vendar se večinoma samo daljša, tako da vprašanje, če bom sploh kdaj prišla do konca, dopolnjujem ga pa vsake toliko časa, ko se mi že nabere kup listkov z naslovi knjig. Predloge pobiram tu in drugod po internetu, po časopisih ali na TV-ju, če se mi zdi stvar zanimiva, včasih se tudi zmotim, pa z branjem pač prej odneham. Tako da večinoma kar vem, kaj brat.