Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice po 15 letih v kampu

po 15 letih v kampu

Kampiranje z malo večjimi otroci je zakon, vsaj meni je bilo. Mi nikoli nismo kampirali po cenenih kampih, na hrvaškem pa so itak sami revni, razen par zasebnih izjem. Prostor za kampiranje smo si vnaprej rezervirali preko neta in navadno za kamp odšteli precej več, kot bi za apartma ali hotel na Hrvaškem.

Če smo se šli poceni varianto dopusta, smo vzeli hotel na Hrvašek ali Sloveniji. Kamp pa res ni za vsakogar. Mi nismo nikoli komplicirali s kuhanjem, če nam je bilo smo kuhali, sicer zunaj jedli. Vežejo me lepi spomini na kampiranje.

Ne bi pa vsako leto zaporedoma enako, ni zanimivo. Si ne znam predstavljat nekatere, ko imajo prikolice nekje po Hrvaškem in vsako leto uživajo ob enakem zalivu, enakem okolju,…

Midva se kopava občasno v enem kampu (Istra!), ker pač je surf center stacioniran tam.

Se zgodi, da moram na WC, pa sem vsakič posebej presenečena; ni važno, koliko je ura, vedno je tam čistilka (vsaj ena) in čisti stranišča in tuše (ki imajo mimogrede vedno dovolj tople vode), ena čisti v drugem delu, kjer se pomiva posoda in perejo oblačila…
Še papirja v straniščih ne zmanjka..

Občasno sicer kampirava, če greva kam drugam na morje ali na kak izlet, pravi poletni dopust pa imava v domačem vikendu. Hotele uporabljava res samo za prespat, mogoče še zajtrk in hajd naprej “na teren”, a če bi izbirala med dopustom v kampu in dopustom v hotelu, bi definitivno odpadel hotel in bi šla v kamp.

Evo, MIIIIIIIIIIIIIIII! Sam … nismo kampirali in tudi nikol ne bomo, ni šans. Sem se nakampirala kot študentka pa še mal kasnej, zdaj sem rajši doma, kot da v kakem šotoru svoja rebra premetavam. Ja, priznam sem komot, pa rada vem, da mi v nevihti ne bo postle spod riti odneslo pa strehe iznad glave, se rajš do brade pokrijem in nevihto poslušam, kot v neurju šotor držim, da mi ga ne odpihne pa da me pere ko zajca, pa rada grem za vogu na sekret, brez 200m sprehoda, pa rada v svojem koritu piskre “pučem”, itak… Tv me ne gane, ampak trdne 4 stene – to pa.

pemina – popolnoma enako razmišljam jaz in moji. Mi lahko zaupaš kje ste kaj kampirali, ker vidim, da obvladaš sceno. Hvala.

1. kampiranje ne pomeni obvezno šotor – je tudi prikolica
2. vsaka prikolica če nima 100 let ima kemični wc, zato ne vem zakaj javni wc – ni toliko dela sprazniti ta wc
3.če so ti kampi na Hrvaškem vsi revni, ste res samo šatorili pred 20 leti , kajti kampov kot se šika je malo in veliko morje na Hrvaškem in jasno v Dalmaciji.
4.če imaš prikolico še ne pomeni da ne moreš hoditi ven jest, če ti ne paše pa kaj sam spocaš
5.če imaš prikolico še ne pomeni da si vsako leto v istem kampu, lahko obideš vso Evropo
6. ne obvladanje scene pomeni takole pisanje,
7. konec koncev naj vsak počne kar hoče, zanimivo pa je glede tušev. Očitno nekateri res najdete samo zanič kampe.
8. Par dni nazaj je med monami zmagal Medulin za počitnice. Le kako lahko preživite potem tam počitnice, če so tako zanič glede higiene v kampih. Potem ne more biti dosti bolje ne v hotelih, ne v apartmajih – če je tako. Zanimivo, res. Sicer v Medulinu nismo bili, ampak me je pa zbodlo v oči. Pred par dnevi Medulin zmaga za kampiranje med monami, je senca, pa kaj vem kaj še vse. Včeraj je zadnji kamor bi šel človek kampirat po vaše, ker je umazano.
9. Nič mi ni jasno, ampak bo že.

Jah… mi smo letos kupili avtodom. Ima kar nekaj dobrih lastnosti – lastni vece, orenk streha nad glavo, če ti ni všeč si spokan v treh minutah – pospraviš mizo, stole, tendo in že si ready to go. Edina zamera je realtivna neokretnost in onemogočen dostop v mesta, na določene plaže.. tako da je treba iskat posebne prostore za AD ali kampe. Fajn je če rad kolesariš (jaz namreč ne) potem tudi problem parkiranja in neokretnosti v mestih odpade. Da se razumemo – cenovno je to drag dopust, tudi če ne rentaš.
Dopust smo preživljali že v vseh mogočih variantah, še najmanj v klasičnih hotelih in še najmanj nam je bilo všeč tam. Izrazito slabo vzdrževane kampe sem jaz videla v Grčiji (tam bi človek res včasih najraje ušel) pa tudi v Italiji. Hrvaški kampi, še posebej FKK (Istra, Solaris) pa so res čisti in ljudje pazijo na to, kakšno pustijo za sabo. Je pa dan kampiranja primerljiv s ceno najema apartmaja, tako da tu ne gre za šparanje. Po moje je najcenejši dopust pravzaprav v apartmajih srednjega cenovnega razreda, kjer pravzaprav ne rabiš nobene dodatne opreme, samo prideš in se vseliš.
Letošnjo slabo voljo je po moje res zakrivilo slabo vreme, izrazito nenaklonjeno kampiranju. Mi smo bili dovolj daleč stran, da tega nismo čutili in je bilo odlično.

Ma, poznam vse variante
Še najbolj bedna mi je apartma. Zamenjaš stanovanje, to je vse.

Pri kampiranju mi je super, ker lahko pijem kavo pred šotorom/prikolico na svežem zraku. Na plažo mi ni treba odnest cele krame, ampak se grem skopat, potem pa nazaj v svoje kraljestvo ležalnikov in knjig.

Če mi je kaj mimo v hotelih in apartmajih je, da moraš vse napokat v torbo in potem pohod na plažo. Pol se tam cmariš oz. gužvaš v senci dokler spet vse cokom pokom ne odvlečeš nazaj v svoje bivališče. Pa oblačenje in slačenje kar naprej. V kampu vse to odpade. Oblečeš se, ko te zebe in če greš ven iz kampa 🙂

Otroci so še dodatna zgodba. V kampu imajo vedno družbo. Spontano se spoznajo in družijo in niti najmanj jim ni dolgčas. Na tv se še spomnijo ne. Spontano hodijo na plažo, se družijo po kampu itd. Skratka, v kampu je vse dosti bolj sproščeno kot pa za zidovi, ki zahtevajo svoj ritem in organizacijo.

Kuhanje si organiziram tako, da imam čim manj dela. Kuham preproste jedi 1x na dan. Večkrat pa uporabljamo gril – s tem operira mož. Večinoma pečemo ribe. Ko smo brez ideje, kaj bi jedli, gremo ven in si tudi s tem popestrimo dan … Skratka, zelo fleksibilno. Je pa res, da se mi kuhanje vedno bolj upira. Ampak ne samo v kampu, tudi doma sem ga naveličana.

Ker otroka nista več micena, je tudi preživljanje deževnega dne v kampu čist zabavno. Vsak v svoji spalki bere knjigo. Bolj miren dan pač, kar tudi sodi k počitku …

Ne vem po kakih kampih počitnikujete, da najdete tako svinjarijo. To bi se tudi meni gabilo, ampak nimam takih izkušenj.

Pomivanje pade na vsakega člana – stvar družinske organizacije …
Perem v kampu zagotovo ne
Wc ji so čisti, sicer si vedno podložim papir, ampak je čisto in parir je vedno …

Skratka, kampiranje je čista svoboda in zelo družabno.

Po hotelih in B&B smo, ko rabimo prenočišče za eno noč.

No, moja otroka prisegata na kampiranje in midva kot starša tudi, ker ni potrebno otroka stalno animirat.
Všeč mi je, ker je v kampu pretrgan stik z ritmom bivanja v stanovanju (Garfild varianta -eat, sleep, tv). Tv in računalnik sta pozabljena, knjiga pa prijetna prijateljica.

Skratka, to so prednosti kampa. In zagotovo ne bi mogli v hotelu preživeti 3 tedne na morju. Bi crknili od dolgčasa in tiranije hotelskega ritma. V kampu pa nam tri tedne hitro mine in konec vedno preseneti.

Sicer pa kakor komu paše. Pri nas je glavni dopust vedno kamp in verjetno še nekaj časa bo. Ko bosta šla otroka po svoje pa bova z možem po vsej verjetnosti malo več vandrala.

No, jaz imam pa z italijanskimi kampi (po celi Italiji – celina, Sicilija, Sardinija, Elba …) same dobre izkušnje. V tistih bolj zrihtanih (z bazeni in še marsičem) so sicer cene nekaj višje, ampak po pripovedovanju nekako primerljive s hrvaškimi (kjer ponudbe sicer ne poznam). Tudi za grške sem slišala en kup pohval.

Pa nekdo zgoraj pravi, da moraš drago plačat, če hočeš bit v urejenem kampu. Po mojih izkušnjah to sploh ni res. Francija je recimo zelo poceni (v juniju za dva 10 – 15 evrov na dan), pa so kampi zrihtani u nulo – urejene parcele z vodo, čisto, topla voda, papir na WC-jih … V kakšnih manjših sicer ni bazenov, trgovin, restavracij, ampak glede na to, da midva v kampu samo spiva, vsega tega ne potrebujeva. Kakšne animacije so nama pa celo odveč, če naletiva na njih.
Tudi v Nemčiji so cene kar ugodne, samo tam prav dosti (še) nisva kampirala. Pred veliko leti sva se klatila po Španiji, se spomnim, da je bilo tudi precej ugodno, tam so bili pa kampi večinoma veliki, z bazeni in en kup dodatne ponudbe.
Aja, pa nikoli še nisva rezervirala kampa. Pač se peljeva po približno začrtani poti in ko se odločiva, pač poiščeva kamp.

Ne vem zakaj se je pojavilo to pljuvanje en čez drugega glede preživljanja dopustov. Ni mi jasno. Predvsem pa me zbega to, da nas, ki preživljamo dopust v kampu, označujete kot reveže. Kot prvo, nisem vedela, da je sramota biti revež! Sram naj bo vas, ki revne ljudi stigmatizirate.
Če to pustimo ob strani, povejte mi, kje piše, da je to edini dopust in da tisti, ki hodimo v kampe, ne znamo (ali po vašem – finančno ne zmoremo) it ne v apartma in ne v hotel? Eni imamo tudi prikolice in avtodome. Samo za informacijo – s ceno in stroški enega avtodoma bi šla lahko ena družina 10 let zapored v hotel na dopust, samo vi tega ne razumete, kajne? En avtodom lahko stane 50.000 eur, stroški z njim so letno še dodatnih 1.000 eur, nafta za pot in cena za kamp so lahko še dodatnih 1.500 eur na dopust. Pa še vedno vam ne potegne, kajne?

Mi smo 4članska družina, imamo dva majhna otroka. Na srečo smo do sedaj še vsako leto lahko šli na dopust (ali več dopustov), od tega tako v apartma, kot v hotel, kot v kamp. Imamo lastni kemični wc, ki ga uporabljajo večinoma le otroci. Ko gremo v kamp je že kmalu jasno na prvi pogled če je kamp urejen ali ne. V življenju sem videla več urejenih sanitarij v kampu kot hotelskih sanitarij na hotelski plaži. Pa ne boste rekli, da jih na plaži vi ne uporabljate?

Dejte no, dejte. Mi je žal iti na vaš nivo, vendar v vaših besedah se razbere, da ste samo eni navadni omejenci, ki enkra toliko skočite “iz naopanke u cipelu” in se za 7 noči spremenite v petičneže v cenenih hotelih s ceneno hrano.

Jaz vidim težavo drugje, ne v kampiranju.
Prvič, televizija na dopustu. Še nikoli je nisem gledala. Predvidevam, da je nekaj narobe z družino, ki potrebuje tv na dopustu zato ker dežuje. Se ne znate pogovarjat med seboj?
Drugič, strašen odpor do kuhanja na dopustu. Verjamem, da je tako, če ste celo leto doma same za vse gospodinjstvo. Tudi to ni v redu.

Meni pa ni jasno, kje nekateri najdete, da je kampiranje drago – primerljivo ceni najema apartmajev. Če recimo pogledam Umag, Stella Maris, kamp, ki je zelo, zelo urejen, tam pride 4-člansko družino s šotorom 40 EUR / dan. Za primerjavo smo lani konec sezone ravno v Umagu za en zelo, zelo, ampak res ZELO ubog apartma plačali 80 EUR / noč… Pa še vozit se moraš do morja. Pa še kopalnice so v kampu 100x lepše kot je bila v tistem apartmaju. Naj mi kdo prosim pokaže tiste strašno drage kampe, res no …

Mislim no, tale je za med butaste.

Zagotovo si prej vedela za vse stvari, ki so te potem motile in še vedno si rinila v kamp! Vedela si, da bodo skupni wc-ji in tuši, da si boste morali kuhati ali pač jesti v restavracijah. In vseeno si šla v kamp!!! Razumi, če moreš. Kaj si mislila, da imajo sedaj kampi postreščke, ki ti prinesejo 3 obroke dnevno pred prikolico? In da ima vsak šotor po novem svoj wc in kopalnico z jakuzzijem?

Svašta.

In potem se še koke tu gor dajejo zakaj je kamp u redu in zakaj ni. Pa kaj ne vidite, da je enemu neznansko dolgcajt in da se zeza???

e Rajka, rajka … na žalost se skor zihr ne zeza…na žalost. Pa kaj češ drugega lapat med dopustom kot o : lulanju, kakanju, kampu, hotelu, bazenu z dojenčkom…..sej nam je vsem očitno dolgcajt – če tle visimo, a ne! Sh sem pozabila : nekatere se izobražujejo.

A TO SE TI TOLAŽIŠ, ko spiš na svinjskih jogijih, bljak, bljak, bljak.

Za nas je narava in takšen način življenja zakon.[/quote]

Ja, v kampu so pa nove jogije samo za nas kupili preden smo prišli …

če vas je v družini 5 (3 otroci do 12 let)

7,70 EUR na dan/odrasli = 15,40
4,90 EUR na dan/otroci do 12 let = 14,70
4,00 EUR na dan/elektrika = 4,00
14,00 EUR/dan parcela = 14,00
47,10 EUR/ na dan

+ 6 HRK na dan/turistična taksa/ po osebi

+ osnovni nakup kamp opreme (šotor, spalne vreče, samonapihljive blazine, miza, stoli, hladilnik, štedilnik, ….)

A da je kampiranje za reveže?! Pajade! A mislite, da tisti, ki hodijo v kamp, svetijo s svečo in kuhajo na gorilnilnikih na kartušo?
Imajo, ali prikolice ali šotore, štedilnike, hladilnike, luči, paviljone, žare, avtomobile najmanj karavane, s strešnimi kovčki, kolesa, svašta opreme, ma ni da ni!?
Pa še vse to je treba kam pospraviti čez zimo.
In vsi ti grejo v kamp, ker si ne morejo privoščiti apartmaja ali hotela? Pajade!

Mi smo letos tudi kampirali, po ene 10 letih. Medtem smo počitnikovali po hotelih, apartmajih. Pred leti smo bili 4 v šotoru za 4 osebe, nizlim, da se je bilo treba sede preoblačiti, deževalo je včasih,…Zdaj nas je 6 in smo nabavili udoben šotor za 6 oseb, v katerem lahko stojiš. Kar se kuhanja tiče, smo imeli samo električni žar in pekli gor, kar doma nismo že dolgo, za zajtrk in večerjo pa smo pojedli nekaj na kruhu. Posodo so pomivali otroci. Izbrali smo termin brez dežja, ne preveč dolgo. Res smo uživali in bomo naslednje leto spet ponovili. TV ne pogrešam, namesto tega smo kartali.

saj pravim, pa kje boš kolikor toliko normalen apartma dobila blizu morja? Pa da lahko prideš brez rezervacije in se ti ni treba trest, da bo deževalo, ker če bo slaba napoved boš šla pač dlje proti jugu… Ali pa da boš spokala in šla domov, pa ti ne bo noben denar propadel …

Nakup opreme se porazdeli preko več let, meni osebno se to ne zdi tako veliko, kolikor odtehtajo prednosti – če seveda nimaš denarja za orng apartma. Po mojih izkušnjah je za 5 oseb dober app. na hrvaški obali od 100 navzgor … So pa res občutki o tem, kaj je dober in slab apartma zelo različni 🙂

Meni je kamp čist dovolj ušeč, s tem, da kupim en malo bolj komot šotor in grem v malo uglednejši kamp. Tako se mi zdi, da sem bolj povezan z naravo in ljudmi okoli mene, kot pa v nekem hotelu, kjer prideš v eno ogromno jedilnico, kjer je ves hrup in ti natakarji strežejo od spredaj in zadaj in te nadzorujejo. Pa tam se gužvaš s tistimi krožniki okoli miz in 1000 ljudmi, ki jih ne poznaš. Sem že bil v enem hotelu 4 ****, pa mi ne paše tisto zgodnje vstajanje, samo za tisti zajtrk. Jaz zgodaj ustanem pa grem plavat, ne pa po neki jedilnici lazim.

a to, da kupiš en ogromen šotor, velikega kot hiša, pa s seboj prenosni računalnik pa TV prineseš, ter se nastaneš v enem IZJEMNO UGLEDNEM kampu, kjer imaš svoj lastni WC pa tuš s toplo vodo, je pa res bistvo kampiranja pa da si povezan z naravo ali kaj?? nakladaš, ker si opazil, da hoteli niso več tako priljubljeni kot kampi, pa bi se jim rad potuhnjeno pridružil!! iz tvojega pisanja razberem, da se malo bojiš in si en navaden prikrit razvajenec, ki se vseeno rad sprosti v hotelu in pozno vstane.

Ma jaz sem že gospa, ki z leti začenja čutiti tisto kar ženske ne priznamo………………

Divjine imam zadosti doma in moj stik z naravo si kdaj pa kdaj zaželi oddiha.

Ker sem v poklicu, ki se ukvarja z zadovoljstvom ljudi, se za moj dopust vedno pogosteje in za vedno daljše obdobje pustim zavajati, razvajati. Prepuščam se udobju klimatiziranih hotelov, koktejlov ob bazenu in rokam izkušenih maserjev.

Naravi se še najbolj približam ob obrokih, kjer uživam ob ponudbi flore v solatnem baru in faune na servirnih pladnjih.
Seveda se pa – tako kot povsod – najde kak osel, ki je najpametnejši in vsem ostalim soli pamet kaj delajo narobe in kaj prav v življenju.

Takrat pač vstanem in zamenjam razgled…….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close