plomba na nepremičnino
Pozdravljeni,
Zanima me ali lahko dosežem plombo na nepremičnino, ki še ni v dolžnikovi lasti, je pa potomec?
Prav tako me zanima ali lahko sodišče uvede kakšno sankcijo, ker je dolžnik namerno odtujil premičnine in jih prodal naprej? Ali moram posebej tožiti ali lahko sam izvršilni oddelek izda kakšen sklep? Gre se za neplačevanje preživnine in uporabljena so bila že vsa sredstva (OPP, TRR.. OPP žal neuspešen, ker je namerno zapustil delovno razmerje – dokaz bivšega delodajalca.)
Prav tako me zanima nadzorstvena pritožba nad tožilstvom? Komu gre ta pritožba in kdo jo rešuje? Ministrstvo ali direktor tega tožilstva?
Hvala za vaše odgovore.
Spoštovani!
Plombo v zemljiškoknjižnem postopku vpiše sodišče le na podlagi določenega temelja, predvidenega z zakonodajo. V kolikor je lastnik nepremičnine potomec dolžnika, mu nepremičnine ne morete plombirati zaradi dolga prednika.
Zaradi neupravičene odtujitve premičnin v smislu oškodovanja upnika morate sami sprožiti ustrezen postopek na sodišču, pri čemer potrebujete pomoč odvetnika po lastni izbiri. V primeru neplačevanja preživnine vložite izvršbo na dolžnikove nepremičnine/premičnine v odstotku vrednosti neplačanih preživnin.
Nadzorstvena pritožba se vloži na pristojno državno tožilstvo ali na ministrstvo za notranje zadeve.
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor. Vendar dolžnik je potomec lastnika in ne obratno. Mi lahko prosim navedete kakšen postopek (oz.katero tožbo) moram sprožiti zaradi nameren odtujitve premičnin in ali lahko zahtevam odškodninsko tožbo. S tem je namreč namerno prinesel okoli tako sodišče kot upnika. Zastopala bi se sama, odvetnika ne potrebujem. Prav tako bom zaprosila za BPP glede sodnih stroškov itd.. Izvršbo na nepremičnine ne morem vložit, če on ni lastnik, je pa potomec lastnika in mu seveda pripada nujni delež po njegovi smrti. Zat sprašujem, če se je možno vsesti gor na nepremičnino.. kako bom jaz npr. vedela kdaj je on postal lastnik te nepremičnine, če nimamo stikov? Je pa dolžen svojemu otroku.
Spoštovani!
V Zemljiški knjigi so vidne vse spremembe. Na voljo imate vpogled preko spleta oz. se zglasite v najbližji enoti, ki ima Zemljiško knjigo. Nepremičnino lahko obremenite v fazi zapuščinskega postopka oz. dedovanja, pred prenosom lastninske pravice pa v smislu rubeža v okviru izvršilnega postopka ne morete storiti nič. Sledite dogodkom, dolžnik kot dedič se lahko dedovanju tudi odpove…
S spoštovanjem!
V zapuščinskem postopku po smrti očeta smo dediči nepremičnine: jaz hčerka, moja sestra, moja mama. Ali lahko naredimo tako, da je mama vpisana kot lastnica vsega (100%), jaz in sestra pa obe dava plombo na vsak svoj podedovan delež po očetu. Torej vsaka za 1/6. Če dava plombo, kaj to pomeni? Kdo plačuje nepremičninski davek? Vsi, vsak za svoj delež, ali samo mama? Ali plomba pomeni, da se ne smejo na nepremičnini delati nobeni prepisi, prodaje brez vedenja vseh treh dedičev (da ne moreta na primer mama in sestra med seboj skleniti darilne pogodbe brez moje odobritve)? V glavnem: kaj mi predlagate, da bo uradno in pravno formalno zaveden moj delež po očetov smrti in da se obvarujem pred tem, da brez moje vednosti mama proda ali podari svoj delež sestri ali kateri tretji osebi? Hvala.
Spoštovani,
vaša mama mora v korist vas na 1/6 dovoliti vpis prepovedi odtujitve in obremenitve, V takem primeru je zavezanec za davek še vedno lastnik nepremičnine – torej vaša mama.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.