plomba ali prepoved odtujitve hiše v mojo korist
Po smrti matere bomo imeli zapuščinsko razpravo oče ,brat in jaz.Gre se za hišo na kateri imam tudi sam svoj delež 1/3,ki je notarsko overjen in podpisan od nas štirih že deset let.Hišo ne bi radi delili ,dokler časa je še oče še živeč (upam da še na mnoga leta),ker bi ga preveč spravilo iz tira.Hiša naj bi po notarski podpisani pogodbi pripadala meni v celoti. Za to smo se strinjali vsi domači kar je tudi zapisano v notarski pogodbi.
Zanima me sledeče :
Kako je sploh možno v mojo korist napraviti plombo ali blokado hiše v zemljiški knjigi:
– da jo morebiti oče v tem času ne bi dal pod hipoteko ali kakršno koli garancijo?
-primer da oče spozna novo partnerico, kako se ubraniti morebitnega lastništva neke tretje osebe ,ki bi
morda živela pod isto streho več kot dve leti?
Prosim za pojasnilo
že v naprej se lepo zahvaljujem
Spoštovani!
Lastninska pravica je pravica imeti stvar v posesti, jo uporabljati in uživati na najobsežnejši način ter z njo razpolagati. Omejitve uporabe, uživanja in razpolaganja lahko določi samo zakon ali pravni posel. Torej lahko vaš oče, dokler je lastnik nepremičnine, to kadarkoli obremeni.
Možno pa je, da se z očetom skleneta pravni posel, ki bo vseboval klavzulo o prepovedi odtujitve in obremenitve v vašo korist in potem to omejitev razpolaganja vpišete v zemljiško knjigo, da bo veljaven tudi proti 3. osebam. Za konkretnejši odgovor bi potrebovali več informacij o tem, s kakšnim notarskim zapisom razpolagate.
Najzanesljivejše bi se vsem nevšečnostim ubranili tako, da hiša že sedaj preide v vašo last, kar lahko v zapuščinskem postopku uredite s sklenitvijo dednega dogovora, v katerega lahko vključite tudi dosmrtno pravico bivanja v tej nepremičnini za vašega očeta.Morda ne bi bilo odveč, če bi se pred zapuščisnko obravnavo obrnili na odvetnika po lastni izbiri, ki bi vam pomagal oblikovati predlog dednega dogovora, ki ga sodišče na naroku le zapiše.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.