Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Plinski štedilnik ali termokeramična plošča?

Plinski štedilnik ali termokeramična plošča?

Pozdravljeni!

Ker bom v kratkem kupovala novo kuhinjo in se ne morem odločiti med plinskim štedilnikom in termokeramično ploščo bi vas rada nekaj vprašala.

Ali je kvaliteta in okus hrane drugačen, če je kuhan na tej plošči? Na kratko kaj
menite dobre in slabe strani obeh načinov?

Hvala za vaša mnenja in izkušnje.

sama sem bila celo življenje vajena plina, zdaj ko živim pri fantu imava stekloker. ploščo.prednost plina je, da je močnejši, prej segreje, tudi hitreje reguliraš (ko daš na manj npr., je takoj manj.) sama sem imela s tem na začetku malo problemov, mi je kdaj šlo kaj čez, pa sem se navadila.
prednost stekloker. plošče je lahko čiščenje, samo obrišeš.
nekateri ljudje se tudi bojijo plina zaradi ev. eksplozij, kar mislim, da je pretirano.
malo je morda problem steklokeramične plošče to, da premer posode naj ne bi bil manjši kot je grelne površine-ker naj bi se sicer uničevala plošča. midva to ignorirava, npr. če pogrejem mleko ali skuham čaj, je posoda bistveno manjša od plošče. ne vem, kakšno škodo v resnici delava s tem. morda kdo ve?
pa za to ploščo je tudi važno da imaš dobre posode, ne kakšne s skrivljenim dnom, ker potem slabo greje.
zdi se mi tudi pomembno česa si bila vajena do sedaj.
to so moje izkušnje, me zanima, kajkšni bodo še drugi odzivi.
pozdrav, kika*

Sem zelo zadovoljna s steklokeramičnim štedilnikom. Je enostaven za čiščenje, segreje pa tudi hitro, posebno če uporabljaš posode, ki imajo debelejše dno. Meni se zdi največja prednost steklo. štedilnika v tem , da ni toliko umazanije kot pri plinu. Prej se mi je zdelo, da je vsa kuhinja mastna in umazana od plina. Posebno se je to poznalo okoli štedilnika in na lesenem stropu. Ne bo ti žal, če boš izbrala steklo.štedilnik posebno kar se tiče čiščenja.

Do sedaj sem imela plinski štedilnik, ker imamo za hišo plinsko cisterno, ker se grejemo tudi s plinom.
Baje pa obstajajo take plošče, da se segreje samo pod posodo, torej glede na velikost posode se segreje tudi premer pod njo?

ja, tudi sama sem celo življenje, ko sem bila s sarši bila “otrok plina”, pol smo se pa sami ženili, pa sem hotla ravno tko imeti tudi sama plin, pa me je starejša sestra prepričala za stekl, ploščo in ni mi žal, resnično ne. Zelo enostavna je za čiščenje, ker imam Zepterjevo posodo ni problema za gretje, tako, da skuham celotno kosilo na minimumu elektrike v krajšem času, kot spodaj mami na navaden štedilnik. Prednost plošče je še v temu, da jo lahko, ker je ravna uporabljaš tudi kot odlagalno površino, sama namreč valjam na njej tudi vse testo – samo posujem z moko , razvaljam in nato pobrišem preostanek moke, pa je.
Verjam, če se odločiš zanjo, ti ne bo žal. Tudi jaz dam džezvo za kavo manjšega premera gor kakor je grelna plošča pa še nič ni bilo narobe.

Vsekakor prisegam na steklokeramiko. Že deset let imam navadno Gorenjevo in nima niti ene praskice, pa jo čistim z navadno gobico za pomivanje posode in brez posebnih čistil. Kar se tiče velikosti posode ne kompliciram. Do sedaj je delala v redu, upam, da bo še naprej. Samo na površini posode se pa greje plošča šri indukciji, ki je pa bistveno dražja. Pa še za vsako posodo ni primerna. Glede na to, da sem pa v praksi videla, kako deluje, bi se pa, če bi mi finance dopuščale, takoj odločila zanjo.

Kot je bilo že rečeno, plin je gotovo najhitrejši, pa tudi najbolj umazan. Ponavadi ti ga zmanjka ravno sredi kakšne večje kuhe, rezerva pa prazna. Je pa super, kadar zmanjka elektrike. Mi smo s pečico že greli prostor, ko 2 dni ni bilo elektrike in centralna ni delovala 🙂

Steklokeramika je čista, zato pa segreje počasneje, občutljiva je na hitre spremembe temperature in na padec trdih predmetov. Poznam počeno ploščo, ker je otrok po vroči polil kozarec hladne vode in eno, ki je počila, ker so mojstru iz rok padle klešče, ko je popravljal napo. Strošek menjave pa ni ravno zanemarljiv. Je tudi nevarna za opekline, dokler se ne ohladi (otroci!).

Indukcijska plošča je podobna steklokeramični, samo da je “hladna”, zato ni težav z opeklinami ali pokanjem, potrebuje pa posodo s posebnim dnom, zato je njena uporabnost dokaj omejena.

Zaključek: Vsi tipi kuhalnikov imajo toliko pozitivnih in negativnih lastnosti, da se boš morala kar sama odločiti, kaj je tebi najbolj pomembno. Mi smo se odločili za kombinirko… nekaj plina, nekaj elektrike. Kuhamo na plinu ker je hitrejši, elektro del pa uporabljamo za odlaganje krame in kadar nam zmanjka plina.

Se strinjam z Romanom. Sama sem imela stekloker. plosco. pa mi je gor padel steklen kozarec napolnjen s sladkorjem. Pocila je, stroski za nabavo nove pa so bili previsoki. Kupila sem nov navaden kombiniran stedilnik in imela priblizno toliko prihranka pri elektriki ob naslednjem izpisu.Pa veliko srece pri nakupu
Alenka

Hvala vsem za vaše izkušnje in mnenja.

Verjetno se bom kar odločila za plinski štedilnik, ker imamo že centralno na plin in za hišo velik plinski rezerver. Tako, da ne sme zmanjkati plina, ker potem ostanemo brez kurjave in tudi brez tople vode.

Lahko pa se odločiš za kombinacijo obeh.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close