Pleskanje stene…rabim nasvet!
Joj, s takim veseljem sem se lotila pleskanje stene v dnevni sobi. eno steno bi rada spremenila v barvo, da ne bo vse belem. In kaj se mi zgodi? Najprej ne znam dobro zmesati barve skupaj, zgleda, da je pregosta. potem to nanesem. In zdaj se vidijo same lise.
Kaj naj storim? Pa tako dober namen sem imela.:-((((
Naj pustim, da se posusi, pa potem se enkrat pobarvam, tokrat z redkejso barvo? Al kaj?
Prosim, strokovnjaki, pomagajte!
Tega sem se lotila prvic, pa se s takim veseljem.
Tako sem zalostna.:-(((
Najprej pusti, da se barva na steni čisto posuši. Jutri popoldan že lahko preveriš, ali je še flekasto, za morebitne popravke bo pa čez vikend ravno pravi čas.
Potem, če bo treba, stopi jutri do prve trgovine, kjer mešajo barve. Mogoče lahko že dopoldan malo pokličeš okrog, kje vse to delajo… Skratka, z barvne karte izbereš odtenek in ti pripravijo točno tako barvo. Plačaš pa približno toliko (ali pa nekaj manj), kot če bi kupila belo barvo in barvila in doma sama packala.
Hkrati kupi (če že nimaš doma) 20 cm valjček s srednje dolgimi dlačicami. Če nisi ravno Schwarzenegger, se boš z večjim valjčkom samo mučila. Pa mrežico za otiranje rabiš.
Vse skupaj neseš domov in po poti ves čas ponavljaš: “Barva je že zmešana, voda se uporablja samo za pranje orodja!” Če si boš iz barve naredila nekakšno redko juho, lahko barvaš 3X, pa bo še vedno spodnja barva “tolkla skozi”. S primerno gosto barvo pa v večini primerov zadošča samo en nanos. Lepo piše na barvi, da lahko dodaš kvečjemu 10% vode. To je samo 1 dl na liter barve, pa še toliko ponavadi ni treba.
Ko se boš lotila dela, ne potapljaj valjčka v barvo, ampak malo povaljaj po vrhu barve, da jo dlačice lepo zajamejo. Konec valjčka (na nasprotni strani od držala) otri z mrežico, da ne bo kapljalo. Valjček vleci po steni v smeri gor-dol (malo poševno), dokler ne vlečeš že skoraj “na suho”, potem pa razvleci to barvo po steni še v smeri levo-desno. Če še ni enakomerno, lahko še enkrat ponoviš, brez ponovnega namakanja valjčka. Z enim nanosom prekriješ kakih 50 – 70 cm višine in prav toliko širine. Potem pa ponovno “nabarvaš” valjček in greš na naslednji del stene.
Malo na dolgo sem se razpisala, pri tem pa upam, da po nepotrebnem. Ker, po mojem, ko se bo tvoja prva barva posušila, bo postala enakomerna, in je vsa panika odveč.
Veliko veselja v barvasti dnevni sobi!
————————————————————-
Avtor: Žan
Datum: 15-10-04 11:04
Pokliči kakega slikopleskarja in ti bo pobelil in uredil zadevo tako kot je treba.
————————————————————-
Žan, ne delaj panike, prosim! 😉 Packanje po svojih lastnih stenah je lahko čisto zanimiv, ne predrag in zelo ustvarjalen hobi. Veliko ceneje je vsake toliko obleči stene v novo barvo kot npr. menjati pohištvo, da malo spremeniš prostor.
Že zmešano barvo pa priporočam med drugim zaradi tega, kar pravi Sith – če delaš odtenek sam, ti lahko barve zmanjka, ali pa je narediš preveč (da ne bi zmanjkalo) in je to nepotreben strošek. Drugi razlog pa je, da je s tem, kar je na razpolago po trgovinah, težko zmešati oranžne in svetlo rjave odtenke, ker rado potegne na roza.
Oblačna, me veseli, da ti je uspelo. :-))) Kar pogumno naprej! Če boš vseeno sama mešala barvo za predsobo, še en namig. Ko se ti bo barva zdela primerna, je malo nanesi s čopičem na steno (bolj spodaj, nekako v višini kolen, da ne bo potem težav s prekrivanjem). Posuši jo s fenom (ko je suha, je svetlejša) in preveri, ali je odtenek pravi, ali pa je treba še kaj popravljati. Postopek po potrebi ponavljaš; ko si zadovoljna z barvo, se pa lotiš pleskanja.
Forum je zaprt za komentiranje.