Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Plemeniti

Plemeniti

Zanima me, kaj menite o uveljavljenem načinu sklanjanja priimka poslanca Zmaga Jelinčiča. Namreč, v medijih dosledno sklanjajo kot pridevnik, se pravi Plemeniti, Plemenitega. Kolikor pa jaz vem, ta dodatek “Plemeniti” ni tisti dodatek, ki bi res kazal na plemenit izvor te osebe, ampak je samo priimek, ki si ga je Jelinčič dodal zraven osnovnega priimka, in bi se torej moral sklanjati enako kot drugi priimki, torej po vzoru Simonitti, Simonittija, Plemeniti, Plemenitija (ali pa primerjava z drugimi pridevniškimi priimki, npr. Meden, Medena, in ne Medenega).

Veliki – Velikega
Sinjebradi – Sinjebradega
Levjesrčni – Levjesrčnega
Asiški – Asiškega
Plemeniti – Plemenitega
Medeni – Medenega

to so pridevniki (v vlogi priimka) in se tudi sklanjajo tako. Drugače povedano: ti priimki so po izvoru pridevniki in se sklanjajo kot pridevniki

Simoniti pa ni pridevnik, temveč samostalnik.

Taka razlaga se mi je zdela čisto logična, potem pa sem pogledala v Besano in – priimek Plemeniti je prav tako samostalnik in se sklanja: Plemenitija, Plemenitiju …
Nič jasno …

Simoniti je tujega izvora, zato tako. Pri Plemenitem pa je žal napaka v Besani, po moje. Verjetno bo v naslednji verziji odpravljena.

Če bi Plemeniti izhajal iz kašnega Plemenitti (dva t), potem bi bilo lahko Plementitija, tako pa gre za povsem pridevniško rabo. Spela, on si ni nadel dodatka zaradi besedne igre. Menda je raziskoval svoje rodovno deblo in prišel do prednikov, ki naj bi imeli modro kri. Ali je to res ali ne (mislim to, da je našel takega prednika), ne vem, zagotovo Plameniti izhaja od tu. Torej ne more biti dvoma o načinu sklanjanja; Plemeniti, Plemenitega …

Sicer se mi pa tako plemenitenje zdi milo rečeno neokusno.

Dodajam še, da Plemeniti v Sloveniji obstaja tudi kot “navaden” priimek. V TIS-u jih je okoli 20.

Jaz bi tudi rekla, da je Plemeniti samostalnik. 🙂
Čeprav ga imamo vsi (z nosilcem vred seveda) za pridevnik, ki naj bi “dokazoval” nekakšno plemenitost.
Še kakšno mnenje? 🙂

TUDI ti bi tako rekla? Saj samo ti trdiš to, ostali menimo, da gre za pridevnik v vlogi priimka.

Jaz in Besana, očitno. :)))

Hm … špela, kaj ti mogoče študiraš slovenščino?

Ne, zakaj?

Sem tačas malo poštudiral zadeve in na nek način je tudi Plemenitija logično – ampak meni se zdi tako neslovensko!! In kako se potem sklanja Briški – Briškija ali Briškega?

Nekaj na to temo je tudi tukaj:

Možnost sklanjanja “Plemenitija” se mi zdi smiselna zaradi tega, ker je to običajen priimek (še sam poznam nekoga s tem priimkom), vsi primeri zgoraj so pa neposredno izpeljani iz pridevnikov (Asiški, Veliki) za točno določeno osebo.

Plemiski naslov tale “plemeniti” ni in ne more biti. ker plemiskega naslova si sam ne mores podeliti, nasa drzava pa jih, kolikor vem, ne podeljuje. In ta “plemeniti” si je Jelincic lahko omislil samo kot se en priimek. Kot bi jaz lahko sla na Mackovo in namesto priimka dala vpisati kraljica. Ja, me bo kdo poklical Kraljica XXYY, ampak to se vedno ne bo pomenilo, da sem kraljica.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Kraljica malo teže, Kralj pa komot :))))

Tudi kraljica, princesa, vojvodinja lahko. Lahko si v torek spremenim ime v Paris Hilton.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

vrnili naše stare plemiške priimke nazaj.

New Report

Close