Plakati DELO NA ČRNO
Zakaj morajo viseti plakati za boj proti delu na črno namesto, da bi inšpektorčki kaj delali, za strošek teh plakatov bi zagotovo dobili kar nekaj letnih plač išpektorjev.
Ja pa še to: torte se bodo še vedno naročae pri gospodinji iz ulice po ceni 30-40eur namesto tam od 60 do 80+ v slaščičarni, ki mora plačati (previsok) davek državi, frizerke bodo še vedno hodile na dom in za pol cene sfrizirale celo familijo na enkrat, da o vinu iz kleti sploh ne govorim…
zidarji, keramičarji, vodovodarji…. pa še marsikdo je v tej kategoriji in jaz jih podpiram, če država ne zna ukrepat zakaj bi pa jaz koga, ki mi poceni dela prijavil.
zmanjšajte davke, pa bo marsikdo raje po zakoniti poti koristil marsikatero storitev
No, ko boš ugotovila, da si kot potrošnik čisto brez pravic, če ti nekdo na črno zaserje, potem boš mislila drugače, do takrat pa kar podpiraj delo na črno.
Tudi, ko se bo zidar na tvoji hiši poškodoval in te tožil, ker je delal na črno. Skratka, take, ki ne mislijo z glavo, enkrat useka po žepu. Tudi tebe bo!
Končno je celotna družba prikrajšana, če se dela na črno. Prav vsi zaradi tega plačujemo večje davke oz. imamo manj skupnega dobrega.
Jaz bi vse po prstih!
en plakat omenja tudi pokojnino v zvezi s delom na črno. Pa kaj sploh pričakujete od pokojnine, mogoče v najboljših primerih bodo nekateri res živeli od pokojnine, nekateri bodo preživeli, veliko jih bo pa životarilo s tistim kar jim bo država dala, ČE BODO DOČAKALI POKOJNINO.
Pa če jim recimo obljubljajo 1000eur naj jim še povedo koliko bodo takrat dobili v trgovini za teh 1000eur.
Zato, ker jaz 2x na teden počistim stanovanje eni družini – ti ne boš bankrotirala.
zato, ker en zidar na črno zida – ti ne boš bankrotirala.
Zato, ker frizerka na črno striže – ti ne boš bankrotirala.
Bankrotirala boš zato, ker gospodje takozvani politiki ne plačujejo davkov, ker kradejo kjer je le mogoče (le zakaj misliš, da gre toliko podjetij v stečaj? Zarad navadnjih ljudi vsekakor ne).
Buni se tam, kjer so ljudje, ki delajo hude bedarije.
Zato, ker jaz 2x na teden počistim stanovanje eni družini – ti ne boš bankrotirala.
Bankrotirala boš zato, ker gospodje takozvani politiki ne plačujejo davkov, ker kradejo kjer je le mogoče (le zakaj misliš, da gre toliko podjetij v stečaj? Zarad navadnjih ljudi vsekakor ne).
Buni se tam, kjer so ljudje, ki delajo hude bedarije.[/quote]
Pa kaj čistiš svinjak ali stanovanje, da je treba 2x na teden, al tako slabo čistiš. (nisem mogu da ne bi…)
Mi je čisto vseeno ali kradeš en evro ali en milijon. Sej bi jih več pa nisi sposobna.
No, tvoje razmišljanje je tipično – zato pa smo tam, kjer smo. Sploh razmišljaš kaj govoriš? Od kje pa misliš, da se “najde” denar za vrtce, šole, bolnice … ljubica zlata, iz pobranih davkov – in če bi vsi na črno delali – bi plačevala polno ceno vrtca, za šolo ne bi “napraskala”, da ne govorimo o zdravniku in pa seveda pokojnine … A boš zdej dojela?
p.s: ampak takim kot si ti, se zdi fino, da ste se “znašli”, kajne, na vsakem koraku pa bentite nad drago državo …
MAvrični, še enkrat več, umiri se z izjavami, če te v šoli niso nič naučili, kako se pogovarja.
primož
Hmmm,
veliko resnice, samo malo preveč jezno napisano.
Toliko kot ena firma pokrade, ne plača davkov, prispevkov in gre na koncu v stečaj in ni nič kriva, ne bodo vsa dela na črno odnesla državi.
Žal je to ena velika resnica.
Primož
No, tvoje razmišljanje je tipično – zato pa smo tam, kjer smo. Sploh razmišljaš kaj govoriš? Od kje pa misliš, da se “najde” denar za vrtce, šole, bolnice … ljubica zlata, iz pobranih davkov – in če bi vsi na črno delali – bi plačevala polno ceno vrtca, za šolo ne bi “napraskala”, da ne govorimo o zdravniku in pa seveda pokojnine … A boš zdej dojela?
p.s: ampak takim kot si ti, se zdi fino, da ste se “znašli”, kajne, na vsakem koraku pa bentite nad drago državo …[/quote]
Res je, ampak davek za vrtce, šole in bolnice pride tudi od podjetij, ki izkažejo, da so to plačali v resnici pa niso, in ko gredo v stečaj in bankrot nihče nikoli nič ne odgovarja.
Doma imajo novega Porsheja, hišo ograjeno z varnostnimi kamerami in bazen pred njo, da o jahti ne govorim.
Delo na črno je v razmerju z kradljivci na veliko v veliko manjšem procentu.
In ne upoštevaj, da to naredi samo eno podjetje, delajo jih veliko, veliko, veliko.
Samo poglejte Steklarsko novo.
5 let niso plačevali prispevkov državi, seveda od delavcev. 2.5 milijona evrov, je šlo nekomu v žep, kriv ni bil nihče, firma je šla v stečaj, delavci pa nimajo pravic za teh 5 let, ker niso plačevali. Torej morajo še enkrat. Nekdo pa ima doma Porsheja.
In pomnoži z 100 firmami in imaš 250 milijonov € od tistega, kar bi moralo biti.
Ker ne mroemo preganjati direktorjev, moramo ljudi.
To pa je tudi druga resnica, ne smemo gledati samo eno plat.
Primož
Še ena informacija z današnjih Financ.
240.8 milijona evrov dolga je dolg Vegrada konec junija.
KAj mislite, koliko vrtcev bi lahko kupili s tem denarjem? OK. koliko davka bi šlo in koliko ljudi bi lahko kaj kupili in bi se danes obrnil?
Ampak Tovšakova pa ima, stanovanj pa ne da.
Vedno je veliko več, kot samo toliko kot mi mislimo.
Primož
Zanimivo, kako se da ljudi hitro potegnit in ne znajo pogledat dlje od svojega plota, ne? Jaz tudi pravim, da se mora človek znajt. Najprej se pritožujte čez to, da država ne zrihta delovnih mest – če bi bila ne bi bilo dela na črno. Predvsem pa naj vas najprej skrbi točno to, kar pravi Primož – naj se spravijo na celo goro podjetij, ki ne plačujejo davkov, prispevkov, šefi bogato živijo, rajo zmečejo na cesto,… Kdo bo pa za rajo poskrbel? Nihče. In ja, hvala bogu, da se znajdejo sami. Še vedno boljš to kot pa da kradejo – kradejo VAM, ki ste tasko ozkogledni.
Meni se zdijo ti plakati do konca nesramni, ker se spet spravljajo na malega človeka, ki od vseh naredi najmanj škode. Najprej pred zid vse direktorje, ki so obogateli na račun propada podjetij, potem se bomo pa pogovarjali naprej.
Dejte lepo prosim malo razmislit.
Hmmm,
veliko resnice, samo malo preveč jezno napisano.
Toliko kot ena firma pokrade, ne plača davkov, prispevkov in gre na koncu v stečaj in ni nič kriva, ne bodo vsa dela na črno odnesla državi.
Žal je to ena velika resnica.
Primož[/quote]
Že res; samo zaradi tega pa tudi ne moremo zagovarjati dela na črno – potem bi tudi lahko rekli, saj je vseeno, če okradem, npr. avto, saj so še hujši kriminalci – ne gre to tako.
Potrebno se je odločiti, ali se nam zdi pošteno, da mojstru plačamo “na roke” ali pa terjamo, kot vsak zaposleni, kjer se odvaja DDV, da tudi sam izstavi račun. Aja, sej res, ko nam nudi cenejšo storitev je uredu, drugače pa je treba preganjati – dvojna morala, kajne.
Ali npr. – kava v baru – je prekleto zasoljeno draga, in ne mi govorit, da ddv na računu predstavlja tako ogromen strošek, ko vemo, da so natakarice študentke …. itd.
Konkretno pri vrtcu so stvari zelo jasne. Zaposleni plačujemo po 200-300€ vrtca, sp-ji pa v povprečju 40€. Seveda ker vse kar naredijo naredijo brez računa in imajo minimalne prihodke. To je delo na črno, ki ga pošteni ljudje krepko in direktno občutimo.
Podpiranje majhne kraje zato, ker nekje nekdo krade več kot mi sami je pa oprosti več kot smešno in pravzaprav tudi žalostno. Sicer pa kdor je pošten je pošten pri enem centu in pri miljonu, kdor krade cente bo ukradel tudi milijon, samo priliko mora imet.
sama sem redno zaposlena, popoldne pa mečkam modelirno maso.
Vam povem, da je sistem čista tema…in razumem ljudi, ki delajo na črno…
– sem registriala pop. sp., fiksni strošek 50 € (2-3 moji izdelki), da odvedeš za zdr. zavarovanje, pa za penzijo), nato po mesecu dni dobim iz obrtne zbornice, da moram biti član in še 13 €.
– dobim domov pošto, da moram delat varnost pri delu, jih pokličem in prašam kakšno varnost? sedim doma za mizo in mečekam m. maso, ja ni važno po zakonu je tako, če pride inšpektor od 1200 do 3000 € kazni….aha in kok stane? od 100-150 €….
– zopet dobim pošto, neke vrste reklamo kje lahko opravljam zdravniški pregled….hmm čudno…povprašam v službi in mi povejo da moram po zakonu delat zad. pregled…zopet 80-150 €..
– dobim avtomatično ene 10 reklam v kaslc o računovdskih storitvah, pokličem ene 3 in strošek 80 € če imam malo računov…
– se hočem udeležiti Art marketa v Ljubljani samo ob sobotah…moram plačati članarino 150 €, plus vsako soboto, ki morajo biti napovedane v naprej še 28 €.
– kličem na podjetje ki imajo čez bovšji in art trg ob nedeljah, super cena 10 € zadovoljiva , vendar mi v isti sapi pove da ni več prostora, da imajo prostor tisti ki so že dolgo časa stranke, rečem, da imam čisto malo mizico…ja ni važno…???
Grem po trgovinah, vsaka bi nekaj vzela….ampak nabila od 60-70 % maržo…torej če je moja slikca za mene vredna 15 € in jo dam v štacuno bo tam z davkom vredna 30 €, to pa nihče ne bo kupu….torej moram dat jaz slikco za 7 €, kar se mi sploh ne splača…
In še od dobička, če bi ga na koncu leta imela …mi država vzame 25 %
Zaprem pop. sp. ker se mi ne splača, preveč imam dela, računat ne morem veliko…
Oprem Odd…okej, ni stroškov, vendar ti na koncu leta priznajo samo 10 % norminiranih stroškov…še vedno mnogo boljše kot sp…ampak za mnoge tudi slabo..sploh tiste ki imajo veliko stroškov z materijalom, bencinom…itd…..in seveda na koncu leta itak -25% od tega kar sem zaslužila.
Pol se pa pejt poštenjakarja…no ampak se trudim….
folk blesav, sam jamrat znate kdo “vam” kaj krade, če je tolk fino delat na črno, izvolite, pustite tiste fancy službice k vam davke kradejo pa pejte delat na črno, vam ne bo noben kradu keša, ne bo vas skrbel za davke, ker itak vam jih noben ne bo obračunal itn.
skratka, pustite že enkrat drug folk k hoče prežvet pr mir pa delajte svoje službice, če se že mislte, se pa spravljajte na velike ribe, k vam delajo večjo škodo kt en k na roke dobi tistih par sto evrčkov.
Komentiram prvi post: tudi jaz sem se zgrozila, ko sem v časopisu prebrala, da bo državna uprava do konca leta izvajala propagandno akcijo z naslovom “plačevanje davkov je koristno za vse”.
Hehehe – me zanima, kakšni bodo učinki glede na vložen denar?
Če nimamo sposobnih inšpektorjev, ki bi znali najti davčne utaje, potem tudi plakati in TV spoti ne bodo dosti zalegli.
Zdaj je tako, da si hitro štrafan za kakšen majhen formalni prekršek (n.pr. je kakšen račun šlampasto napisan ali pa za kakšne par dni pozabiš oddati kakšen obračun ipd) – ta velke ribe pa itak skozi spuščajo. Mene bi bilo ob tako neučinkovitem državnem aparatu malo sram tovrstne plakate po mestih limati :)))
Forum je zaprt za komentiranje.