plačna nesorazmerja
Pozdravljeni
Imam vprašanje glede plačnih nosorazmerij. Že 15 let sem zaposlena v kulturi in do pomladi 2008 sem imela V. stopnjo izobrazbe, Julija pa sem diplomirala in so mi službi takoj priznali izobrazbo, kar pomeni, da sem v istem razredu kot sem bila s V. stopnjo, ker sem padla v začetni razred. (Že to me jezi, ker je bila sodelavcu priznana izobrazba mesec dni pozneje in je pristal v 29. razredu). Zanima me ali mi sedaj pripada tudi plačno nesorazmerje ali ne? Sidikalistka pravi, da DA, računovodja pa, da NE? To me zanima predvsem zato, ker v nekaterih drugih hramih kuture pravijo, da pripada plačno nesorazmerje tudi tistemu, ki so ga zaposlili letos.
Lp
Marja
Pozdravljeni,
lepa reč. Po mojem bi Vas spravila še v malo večje dvome, če bi Vam posredovala še svoje mnenje. Predlagam, da se z zaprosilom za uradno mnenje obrnete na Ministrstvo za javno upravo ( KontaktT: (01) 478 8330, E: gp.mpju(at)gov.si). Njihovo uradno mnenje bo obvezujoče tudi za Vaše nadrejene.
Veliko sreče in uspeha,
Daša Modic Gorjup
Nesorazmerje se je pojavila avgusta 2008 pri prevedbi stare plače v novo in ni zdaj kar tako nek dodatek.
Primer:
po starem je bila plača za XX delovno mesto, z vsemi dodatki vredna YY€.
Po prevedbi (način je bil predpisan) je bilo to isto delovno mesto ovrednoteno z XY€, razlika med staro in novo plačo pa je plačno nesorazmerje, ki naj bi se odpravilo v roku 2 let, dokončno odpravlja pa se zdaj.
Tudi na sami plačilni listi je napisano, kolikšna je bila zadnja plača, obračunana po starem, kaka bi morala biti nova (polna) plača, koliko je znašalo nesorazmerje in koliko ga je do sedaj že odpravljenega.
Plača pa se izplačuje glede na delovno mesto, kot je sistematizirano in ne na izobrazbo. Če je DM sistematizirano za V.stopnjo, ima lahko nekdo VII.stopnjo, pa ne more imeti na ta račun višje plače.
Dodatek za izobrazbo je samo za DM, kjer je zahtevana VII/2 stopnja, zaposleni pa ima magisterij ali doktorat. Pa tudi tam dodatek ne doseže 100€ bruto.
Forum je zaprt za komentiranje.