Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Plačilo za delo – variante

Plačilo za delo – variante

Za neko firmo bi moral opraviti neko delo. NIsem njihov zaposleni, v bistvu so me “našli” preko znancev. Za ureditev plačila so predlagali pogodbo o delu ali pa avtorsko delo. ker doslej še nisem delal nič podobnega, me zanima, kakšna je razlika? Kako je z dohodnino pri teh stvareh. skrbi me, da ne bom drugo leto plačeval dohodnine zaradi tega?

pri avtorski pogodbi je davek 25 %, zato glej, da ti bodo že “delodajalci” odvedli davek v navedeni višini. če pri svojih dohodnik skupaj z avtorskim honorarjem ne boš presegal cenzusa za višji dohodkovni razred, potem se nimaš ničesar za bat.

lp, roza

Delodajalec ti po pravilu itak ne more drugače izplačati, kot da istočasno zate plača tudi akontacijo dohodnine. Tudi pri pogodbi o delu je davek 25 %, tako da zate ni razlike. Boš imel konec leta od honorarja že plačan davek. Kaj bo pa konec leta, pa zavisi od tvojih siceršnjih dohodkov.

Ja, ampak je razlika, ali v pogodbi za delo napišeš, da si dogovorjen za neto znesek X € ali pa samo znesek X€ – v tem primeru lahko 25% odračunajo od tukaj in dobiš ti 25% manj.

Hvala Mami! bom pozoren!

Če že hočemo biti natančni. Plača se dohodnina 25% od 90 % osnove. 10 % je normiranih stroškov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close