plačilo nujnega deleža
Prosila bi vas, da mi pojasnite naslednje:
Z darilno pogodbo pred 20 leti (podarila mi jo je mama, katera je še živa)) sem dobila nepremičnino (parcela). Kaj če jaz to parcelo podarim moji hčerki ali moram tudi plačati bratu nujni delež po smrti matere? Kaj pa če parcelo prodam, ali sem tudi dolžna plačati nujni delež? To mislim sedaj ko je mama še živa. Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani!
Kadar je zapustnik že za časa življenja, z darili med živimi in oporočnimi razpolaganji, prekoračil ali celo izčrpal nujni delež, gre po zakonu za prikrajšanje nujnega deleža (torej v primeru ko bi vaša mama z oporoko premoženje namenila nekomu drugemu, vašega brata pa izključila). V takem primeru, kolikor bi vaš brat to zahteval, se najprej vračajo oporočna razpolaganja in če to še vedno ni dovolj za pokritje nujnega deleža, se v zapuščino vračajo še darila. Nujni delež se torej lahko zahteva, ob navedenih pogojih, šele po smrti zapustnika.
Ker ste parcelo dobili z darilno pogodbo, se bo to (razen, če je zapustnik ob daritvi ali pozneje ali v oporoki izjavil, da se darilo ne vračuna v dedni delež, ali če se da iz okoliščin sklepati, da je bila to zapustnikova volja) vštelo v vaš dedni delež.
V skladu z navedenim niste bratu dolžni ob prodaji oziroma daritvi parcele ničesar plačevati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.