Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Plačilo koncesijskih dajatev pri študentskem delu

Plačilo koncesijskih dajatev pri študentskem delu

Pozdravljeni,

na vas se obračam, saj odgovora na svoje vprašanje nisem nikjer zasledila, sama pa tudi ne vidim rešitve, ki se zame ne bi končala z izgubo študentskega dela. Koncesijske dajatve namreč delodajalec trga kar od mojega zneska za plačilo, kar pomeni, da namesto npr. 100 EUR dobim na koncu 70 EUR, s to novo uredbo pa bom dobila celo samo dobrih 50 EUR. Ker se delodajalec na moje prošnje za kritje koncesijskih dajatev ne bo odzval, me zanima, ali je delodajalce mogoče v plačevanje koncesijskih dajatev kako drugače prisiliti. Najlepša hvala že vnaprej.

Nič hudega – tako se boš naučila razliko med bruto in neto plačo.
Prisliliti v kaj? Da delodajalec plačuje davke, ti pa ne?

Ko se dogovoriš za delo, si razjasni tarifo, in ali je dogovorjena cena neto ali bruto.
Za delodajalca je skupna cena vedno bruto. Glede na bruto ceno se odloča, ali se mu sploh splača, da bi te najel. Na svoj račun pa boš dobila neto, tako se odločiš ali se ti za tak denar sploh pripravljena delati. Izbira je svobodna na obeh straneh.

Sicer pa – čim prej doštudiraj, ko boš podpisovala pogodbo o zaposlitvi, dobro preveri ali je plača na pogodbi bruto ali neto, ter kakšne beneficije dobiš še zraven (prevoz, malica, telefon, višina regresa, dopust, kako podjetje ravna glede 13. plače, …)

Pozdravljeni,

če ste z delodajalcem dogovorjeni za urno postavko mora biti v primeru študentskega dela (vse do 1.2.2015) nakazilo študentu enako znesku na napotnici. Koncesijskih dajatev delodajalec ne sme zaračunati študentu.

Tudi študenti lahko prijavijo delodajalca Inšpektoratu RS za delo, ki lahko s svetovanjem, z opozarjanjem oziroma s kaznovanjem zagotovi spoštovanje predpisov.

Za dodatne informacije smo vam na voljo,
LEGAS Kranj

Pozdravljen,

razliko med bruto in neto zneski povsem razumem, se mi pa zdi neumno, da se koncesijske dajatve, za katere je bilo že večkrat jasno povedano, da so delodajalčeva naloga, trga od mojega zneska. Nobenih težav nimam s plačevanjem tistih 15 % dajatev, ki so naložene študentom. Se mi pa zdi nekoliko neumno, da se čisto vse dajatve trga meni, delodajalcem, ki že tako ali tako res bedno plačujejo, pa nič. Dejansko bom morala zdaj odpreti s. p., ker se s svojim delom preživljam med študijem in s 50% dajatvami vsak mesec preprosto ne morem preživeti. Žalostno se mi zdi, da tu spet nasrkam jaz kot delavka, delodajalcu pa spet nihče nič ne more, še posebej, ko se vlada tako hvali, kako bo s to novo uredbo udarila po žepih samo delodajalce, ker bo študent še vedno dobival isto.

Super, potem pa naredi s.p. IN DOŠTUDIRAJ.
Prerekanje o tem, kdo plača dajatve je nesmiselno, sprenevedanje vlade, da naj zvišanje davkov plačajo delodajalci pa je podobno kot spakovanje, da zvišanega DDVja ne bodo plačali kupci, ali da dajatve iz drugega bruto plača delodajalec, iz prvega bruta pa delavec.

Delodajalec gleda, koliko ga neka oblika dela stane bruto, delojemalec pa, koliko neto dobi. Če je delodajalec pametnejši, pa gleda tudi na to, kakšno socialno varnost mu določena oblika dela prinaša.

Ker nove generacije študentov niso najbolj bistre, niso dojeli, da je študentsko delo z novo obdavčitvijo postalo nekonkurenčno, vlada ga na “mehek” način ukinja. Ker ga ne morejo ukiniti, so ga toliko obdavčili, da se ne splača več.
V bistvu je to pozitivno, saj bodo delodajalci manj najemali študente, študentje pa se bodo odločili ali bodo študirali, ali bodo fiktivno vpisani, vlekli vse šutdentske beneficije, in delali preko študenta za financiranje življenskega sloga.
In po zaključku študija bodo lažje dobili službo, saj jim ne bo konkurirala priviligirana kasta, ki dela brez plačila socialnih dajatev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close