Plačilo dom starostnikov
Prosim, če mi lahko pomagate pojasniti odločbo CSD za plačilo oskrbe v domu.
Oče je šel v dom. Izbral si je privatni dom in si vse za sprejem uredil sam. Z mano ne komunicira.
Ker se nisem strinjala s plačilom doma, sem dobila pošto iz CSD za predložitev podatkov, da mi bodo izračunali višino doplačila.
Na odločbi upoštevajo vse moje dohodke in so na podlagi tega izračunali višino doplačila.
Ker je znesek zelo visok, ne razumem, kako ne morem imeti nobenega vpliva na to, da bi bil premeščen v veliko cenejši dom, kjer bi bilo doplačilo minimalno.
Obenem je tudi lastnik parcel, ki jih ni pripravljen prodati in iz njih plačevati dom. Delavka na CSD pravi, da se parcele upoštevajo kot premoženje v odločbi, ne more pa se starostnika prisiliti v prodajo.
Je res tako, da so starostniki tako zaščiteni, da dobi oče sedaj dvakrat toliko denarja za oskrbo v domu (je pokreten, dokaj mlad in sposoben skrbeti zase), kot ga ostane meni za preživetje?
Spoštovani,
glede na to, da se je število domov, ki izvajajo domsko oskrbo za starejše, povečalo, se v marsikaterem domu na »svoj« način borijo za to, da imajo zasedene kapacitete. V kolikor ima vaš oče premoženje, mu seveda niste dolžni doplačevati domske oskrbe, za kar bi moral poskrbeti dom na način, da na premoženju vpiše plombo in ob zapuščini se bo dom poplačal iz nepremičnin, katerih lastnik je bil/je vaš oče. Na dom pošljite ustrezen dopis in poziv, naj vprašanje plačila domske oskrbe uredijo z vašim očetom.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.